STUDIU: În marile lanţuri de magazine nu se găsesc fructe şi legume autohtone ecologice

E.D.
Companii #Agro-alimentar / 4 decembrie 2014

Niciunul dintre retailerii importanţi din România nu comercializează fructe şi legume autohtone ecologice, iar pe rafturile supermarketurilor şi hipermarketurilor se găseşte un singur brand de lapte ecologic, astfel că susţinerea acestor produse rămâne la nivel declarativ, potrivit World Wide Fund for Nature (WWF).

WWF a publicat a treia ediţie a studiului Retailer Scorecard, care analizează performanţa de mediu a 11 retaileri: Auchan, Billa, Carrefour, Cora, Kaufland, Lidl, Mega Image, Metro, Profi, Penny Market şi Selgros, informează Mediafax.

Studiul relevă faptul că se menţine îmbunătăţirea la nivel de piaţă pentru fructele şi legumele fără certificare ecologică provenite din România (55%), dar în continuare niciuna dintre cele 11 companii nu comercializează fructe şi legume româneşti provenite din agricultura ecologică.

De asemenea, din totalul de lapte dulce comercializat, 56,5% provine din România, faţă de 54,43% în 2013. Cu toate acestea, doar 7,8% sunt produse cu certificare ecologică şi în continuare un singur brand este prezent în categoria lapte românesc certificat ecologic pe rafturile magazinelor incluse în studiu.

Ouăle provin în proporţie de 99,5% din România, dintre acestea 9,8% având certificare ecologică.

În ceea ce priveşte produsele din lemn şi hârtie certificată FSC (Forest Stewardship Council), scorurile tuturor retailerilor s-au menţinut sau îmbunătăţit (în special cei doi retaileri care folosesc hârtie reciclată pentru materialele promoţionale). O îmbunătăţire uşoară se observă şi în cazul scorurilor înregistrate pentru certificarea MSC (Marine Stewardship Council), în timp ce rezultatele la categoria detergent ecologic au rămas neschimbate faţă de anul precedent, doar trei dintre retaileri au astfel de produse pe raft, iar punctajul obţinut este scăzut, din maximul de 6 puncte: Carrefour (1), Cora (1,5) şi Auchan (1).

"Studiul ne arată că odată iniţiată conversaţia despre sustenabilitate încep să apară şi rezultatele, scorurile tuturor participanţilor fiind mai bune faţă de anii precedenţi. Cu toate acestea, în continuare niciunul dintre retailerii participanţi nu comercializează fructe şi legume româneşti provenite din agricultura ecologică, avem un singur brand de lapte românesc ecologic şi doar trei retaileri au pe raft detergent cu certificare de mediu", se menţionează într-un comunicat.

Retailerii au o poziţie din ce în ce mai dominantă pe piaţă, setează tendinţe de consum şi creează obiceiuri între consumatori. Sectorul influenţează în mod decisiv şi producătorii autohtoni, pentru care accesibilitatea rafturilor este un element vital în efortul lor de a rămâne competitivi.

Retailer Scorecard urmăreşte performanţa retailerilor în şapte sectoare-cheie cu impact asupra mediului şi societăţii, respectiv legume şi fructe de sezon, lactate, ouă, peşte, detergent, hârtie de unică folosinţă şi politici de mediu. Evaluarea este realizată pe baza unui chestionar completat de reprezentanţii fiecărei companii şi a unei fişe de observaţie, completată în teren de reprezentanţii WWF.

"Dacă în 2013 doar o companie a reuşit să obţină mai mult de jumătate din scorul maxim (84 de puncte obţinte din chestionar şi fişa de observaţie), anul acesta două companii au depăşit acest prag şi alte două au înregistrat scoruri de peste 45%. Procentul cel mai mare din scorul total a fost obţinut de Penny Market (55%), urmat de Kaufland (50%), care anul trecut ocupa penultimul loc, Mega Image (46%), Billa (45%) şi Cora (26%). Liderul de anul trecut, Careffour, a obţinut un scor mult mai mic (24%), următorii fiind în ordine Auchan (23%), Lidl (23%), Selgros (19%), Metro (18%) şi Profi (12%)", se precizează în comunicat.

Schimbările în clasament sunt explicate de autori şi prin faptul că doar patru retaileri (Penny Market, Kaufland, Billa, Mega Image) au răspuns la chestionar, unul din cele două instrumente utilizate în studiu şi care cântăreşte 50% din scorul final. De asemenea, deşi toţi retailerii care au răspuns la chestionar au obţinut punctajul maxim pentru transparenţă, în ceea ce priveşte credibilitatea lucrurile stau diferit. Acest indicator se referă la punctajul obţinut pentru dovezile puse la dispoziţie pentru a susţine răspunsurile oferite în chestionar privind diferite politici de mediu pe care au declarat că le aplică. Punctajul maxim pentru această secţiune este de 3 puncte, iar primii retaileri conform clasamentului general au obţinut maxim jumătate din punctaj: Kaufand (2,12), Mega Image (1,98), Penny Market (1,82), Billa (0,84).

"Dacă studiul de anul trecut ne-a arătat că retailerii au înţeles că trebuie să ţină cont de mediu, nu ca o favoare făcută societăţii în detrimentul profitului, ci ca decizie de business care va asigura profitul pe termen lung, după studiul de anul acesta putem spune că sunt necesare decizii mai curajoase. Lipsa unui progres relevant per ansamblu ne indică faptul că suntem încă departe de gradul de sustenabilitate dorit, deşi la nivel declarativ, mai toate strategiile de comunicare ale celor mai importante instituţii şi companii ţin cont de acest criteriu. Cum punctam şi în Raportul Planeta Vie, resursele se diminuează şi consumul creşte, iar retailerii joacă un rol crucial în modelarea comportamentului consumatorilor, de aceea e important cum vor acţiona de acum înainte", a declarat Magor Csibi, director WWF România.

Înfiinţată în anul 1961, WWF este una dintre cele mai importante organizaţii internaţionale care derulează proiecte pentru conservarea naturii, în peste 100 de ţări. Misiunea WWF la nivel global este să oprească degradarea mediului înconjurător şi să construiască un viitor în care oamenii trăiesc în armonie cu natura.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6867
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3098
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0072
Gram de aur (XAU)Gram de aur391.1865

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb