Actualizare 14:48 Ministrul Aurescu: "România are ocazia să folosească această oportunitate pentru a acţiona ca un element de legătură între SUA şi ţările din regiune"
România are ocazia, cu prilejul primei ediţii a Summitului Regional pentru Securitate Cibernetică de la Bucureşti, să acţioneze ca un element de legătură între SUA şi ţările din regiune, ca facilitator pentru dezvoltarea de proiecte cu impact regional în domeniul securităţii cibernetice, a declarat ministrul afacerilor externe într-un comunicat remis azi redacţiei.
Bogdan Aurescu, ministrul afacerilor externe, a participat, astăzi, la deschiderea primei ediţii a Summitului Regional pentru Securitate Cibernetică de la Bucureşti.
În discursul său, ministrul a subliniat influenţa pe care contextul geopolitic regional actual o are asupra securităţii cibernetice în regiune şi, implicit, asupra României, în calitate de "naţiune lider" pentru Fondul Voluntar de Asistenţă pentru Ucraina în domeniul apărării cibernetice şi stat participant la operaţiunea din Afganistan.
"Bogdan Aurescu a evocat, în intervenţia sa, importanţa Misiunii americane de comerţ în domeniul securităţii cibernetice din România şi Polonia, în această perioadă, precum şi a Summitului regional de la Bucureşti. A arătat că ţara noastră «are acum ocazia să folosească această oportunitate deosebită pentru a acţiona ca un element de legătură între Statele Unite ale Americii şi ţările din regiune, ca facilitator pentru dezvoltarea de proiecte cu impact regional în domeniul securităţii cibernetice».
În acest context, ministrul a menţionat că sprijinul SUA va ajuta România să contribuie la furnizarea de expertiză în evaluarea şi pregătirea experţilor în regiune, atât din domeniul public, cât şi din cel privat, cu obiectivul final de a deveni un lider regional în Securitate cibernetică.
Şeful diplomaţiei române a evidenţiat importanţa Summitului Regional de la Bucureşti pentru promovarea cooperării şi schimbului de informaţii în domeniul securităţii cibernetice în regiune. Referindu-se la eforturile şi mijloacele diplomatice pe care Ministerul Afacerilor Externe le depune pentru armonizarea cadrului normativ naţional în domeniul «cyber» cu prevederile dreptului internaţional şi susţinerea cooperării la nivel regional şi internaţional, ministrul Aurescu a amintit rolul României de şef de dosar UE în domeniul «cyber» în cadrul OSCE, în perioada 2013-2014, preşedinţia română a Comitetului de Securitate al OSCE în 2015, stabilirea la Bucureşti în 2014 a sediului noului Oficiu al Consiliului Europei privind combaterea criminalităţii cibernetice şi, nu în ultimul rând, alăturarea României, la Haga la 16 aprilie 2015, în calitate de co-iniţiator împreună cu Olanda, Ungaria şi compania Hewlett Packard, la iniţiativa olandeză «Divulgarea Responsabilă în domeniul Securităţii Cibernetice» («Cyber Security Responsible Disclosure»)", mai arată sursa citată.
(Alexandru Costea)
-----------
Actualizare 11:46 Encuţescu (MECT): "Trecerea la cota unică de 14% se va face la 1 ianuarie 2016"
Secretarul de stat în Ministerul Economiei, Comerţului şi Turismului (MECT) Aurel-Sorin Encuţescu a declarat că reducerea cotei unice la 14% se va face de la 1 ianuarie 2016, iar de la jumătatea acestui an, se va renunţa la impozitul pe dividende.
Potrivit proiectului Codului Fiscal postat pe site-ul MFP în data de 18 februarie, cota unică urma să fie redusă de la 16% la 15% din 2019, iar impozitul pe dividende urma să fie eliminat în 2016.
Oficialul MECT a mai declarat că afacerile anuale din sectorul IT&C din ţara noastră au atins o medie de 2,8 miliarde de euro, însă specialiştii din domeniu susţin că valoarea ar putea ajunge la 10 miliarde de euro.
"Sectorul IT&C a fost al treilea contributor brut la Produsul Intern Brut al României. Investiţiile totale în sectorul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor ar putea să ajungă, în România, la aproximativ 2,4 miliarde de euro. În momentul de faţă, România se află pe locul 5 în lume în ceea ce priveşte viteza la internet. Dacă ne uităm la statistică, putem vedea că ţări mult mai importante sunt în urma României", a menţionat Aurel-Sorin Encuţescu.
---
Actualizare 11:07 Bruce Andrews: "România e în prima linie a ameninţărilor cibernetice din regiune"
România se află în prima linie a conflictului în creştere a ameninţărilor cibernetice din regiune, a avertizat Bruce Andrews, adjunctul Secretarului pentru Comerţ din cadrul Departamentului comerţului din SUA, la deschiderea Summit-ului Regional de Securitate Cibernetică.
Potrivit domniei sale, numai în prima jumătate a anului 2014, Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) a semnalat 54.000 de alerte, de la 44.000 în întregul an 2013.
Bruce Andrews a transmis că şi Statele Unite se confruntă cu aceeaşi problemă şi doresc colaborarea cu ţara noastră pentru a veni în întâmpinarea viitoarelor ameninţări.
"Statele Unite văd o oportunitate mare de colaborare în domeniul critic al securităţii cibernetice", a spus Andrews, menţionând că doreşte ca România să fie un puternic aliat pentru crearea unui spaţiu cibernetic mai sigur.
Andrews a mai declarat că în întreaga lume există o creştere a protecţionismului şi a naţionalismului digital, guvernele adoptând legi şi politic în beneficiul industriei locale, dar care, de fapt, limitează creşterea economică.
Bruce Andrews a declarat că cele 20 de companii americane venite la Bucureşti, unele prezente deja aici, altele dispuse să vină să investească, pot ajuta România să-şi atingă "obiectivele economice şi de securitate".
"Dar pentru a se întâmpla asta este esenţial să nu fie implementate legi şi reglementări care să dăuneze securităţii cibernetice, să împiedice interoperabilitatea şi inovarea. Asistăm la o creştere în întreaga lume a protecţionismului digital şi a naţionalismului digital, guvernele adoptând legi şi politici în beneficiul industriei domestice. Aceste acţiuni - sub masca reglementării economice şi de securitate - limitează creşterea economică, negându-le cetăţenilor şi afacerilor accesul la cele mai bune tehnlogii din lume", a afirmat Andrews.
"Dacă vrem să prevenim viitoare atacuri cibernetice, guvernele şi industria de profil trebuie să colaboreze pentru a face faţă acestor provocări comune", a mai spus oficialul american.
---
Actualizare 10:49 Grindeanu: "Securitatea cibernetică şi încrederea în serviciile publice - prioritate naţională"
Securitatea cibernetică şi încrederea în serviciile publice sunt o prioritate pentru Guvern, iar România îşi propune măsuri de securitate menite să sporească protecţia infrastructurilor cibernetice, simultan cu protecţia drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor, a declarat ministrul Sorin Grindeanu.
Ministrul Societăţii Informaţionale, Sorin Grindeanu, a arătat, luni, în deschiderea Summit-ului Regional de Securitate Cibernetică, că mediul online, Internetul are marele potenţial de a promova democraţia şi diversitatea culturală şi de a schimba profund modul în care oamenii lucrează, trăiesc, interacţionează între ei şi cu autorităţile publice. Astfel, internetul se dovedeşte un factor de schimbare important în aproape toate domeniile vieţii: administraţie, învăţământ, sănătate, mediul de afaceri.
Grindeanu a subliniat, în context, că o dată cu creşterea gradului de automatizare şi cu extinderea şi amplificarea ameninţărilor cibernetice, se impune o nouă paradigmă a culturii de securitate naţională, astfel încât statele membre să se asigure că atât organismele publice cât şi anumiţi operatori de pe piaţă întreprind măsurile tehnice şi organizatorice corespunzătoare pentru gestionarea riscurilor privind securitatea reţelelor şi a sistemelor informatice.
"România îşi propune să dezvolte un mediu de informaţii dinamic bazat pe interoperabilitatea sistemelor şi serviciilor societăţii informaţionale, să introducă măsuri de securitate menite să sporească protecţia infrastructurilor cibernetice, în conformitate cu reglementările europene şi internaţionale în vigoare, respectând în acelaşi timp cadrul de reglementare în domeniul protecţiei drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor. Securitatea cibernetică şi încrederea în serviciile publice reprezintă o prioritate naţională pentru guvernul român şi este o cerinţă de bază pentru dezvoltarea infrastructurii electronice, a reţelelor de transport de date, a serviciilor electronice şi a comunicaţiilor", a declarat ministrul Grindeanu.
El a adăugat că încrederea cetăţenilor în serviciile online poate fi consolidată prin asigurarea unui grad ridicat al securităţii cibernetice, în prezent 72% dintre utilizatorii de Internet din Europa exprimându-şi rezervele cu privire la utilizarea serviciilor online, pentru că sunt nevoiţi să dezvăluie prea multe date cu caracter personal.
Grindeanu a afirmat că, prin urmare, este necesar punerea accentului pe asigurarea confidenţialităţii, integrităţii, autenticităţii şi disponibilităţii acestor date.
"Consider că eforturile noastre nu trebuie să se oprească doar la producerea de tehnologii şi vinderea acestora către instituţiile statului, ci dimpotrivă, trebuie să vizeze colaborarea efectivă public-privat pentru a identifica nevoi şi a dezvolta soluţii care să combată riscurile şi ameninţările din domeniul securităţii cibernetice pe toate cele trei paliere: vulnerabilitatea tehnologiilor, factorul uman şi procedurile. La fel de importantă este creşterea nivelului de conştientizarea a acestora în rândul utilizatorilor, cât şi a necesităţii de a asigura protecţia propriilor sisteme informatice", a spus Sorin Grindeanu.
Ministrul a mai precizat în cea de a treia zi a Summit-ului se va lansa Centrulde Inovare în Securitate Cibernetică, iar reuniunea se va încheia cu o declaraţie comună privind cooperarea în domeniul securităţii cibernetice.
---
Premierul Victor Ponta a declarat astăzi, la Summit-ul Regional de Securitate Cibernetică organizat în parteneriat cu Statele Unite ale Americii, că acest eveniment este o mare oportunitate pentru ţara noastră de a dezvolta domeniul Cyber security. Potrivit premierului, cu această ocazie, ţara noastră poate dovedi că poate fi un lider pe plan regional în domeniul securităţii cibernetice.
"În această regiune complicată, în care România reprezintă un bastion de securitate, de stabilitate, de predictibilitate, avem câteva războaie pe care le ducem în acelaşi timp. Din fericire, nu războaie convenţionale, aşa cum din păcate se întâmplă în estul Ucrainei şi în alte zone, dar războaie la fel de dificile. Avem, în primul rând, un război pe energie şi spuneam de multe ori că principala armă a Federaţiei Ruse în acest război nu o reprezintă avioanele sau tancurile sau rachetele, ci o reprezintă gazul şi energia cu care pot şantaja regiunea şi Europa", a afirmat Ponta, la Palatul Parlamentului.
Premierul a mai spus că ţara noastră poate dovedi acum capacitatea de a asigura siguranţa şi a ne proteja datele şi tehnologia de comunicaţii.
Potrivit lui Victor Ponta, ţara noastră "are o bogăţie naturală imposibil de contestat, reprezentată de capacitatea tinerilor care lucrează în acest domeniu". Domnia sa a spus că avem un potenţial uriaş, cu largi perspective pentru viitor, o legislaţie care susţine investiţiile în zona privată şi care sprijină ca investitorii să aibă la dispoziţie resurse umane, tehnologice şi financiare.
"Pe baza colaborării la nivel politic, instituţional şi al afacerilor private, parteneriatul s-a dezvoltat deja şi se va dezvolta în continuare în domeniul securităţii cibernetice", a mai spus premierul, adăugând că din acesta vom beneficia de crearea de locuri de muncă, de noi tehnologii, "pentru a fi cu un pas înainte".
Ministerul pentru Societatea Informaţională împreună cu Departamentul Comerţului al SUA şi Serviciul Comercial al Ambasadei SUA la Bucureşti organizează timp de trei zile, la Palatul Parlamentului, un Summit Regional de Securitate Cibernetică.
La evenimentul care a început astăzi sunt invitate 17 state din Europa Centrală şi de Sud-Est pentru a-şi prezenta "politicile în domeniul securităţii cibernetice", a aborda "tematici precum ameninţările şi vulnerabilităţile cibernetice" şi a identifica "oportunităţi pentru colaborare internaţională şi regională".
La summit participă companii şi oficiali guvernamentali, specialişti în domeniul securităţii cibernetice din mediul public şi privat din Albania, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Macedonia, Republica Moldova, Muntenegru, Polonia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Ucraina, Statele Unite ale Americii şi România.
1. Ne-am pricopsit
(mesaj trimis de anonim în data de 11.05.2015, 10:00)
Ia priviti: .... participă companii şi oficiali guvernamentali, specialişti în domeniul securităţii cibernetice din mediul public şi privat din "toata floarea cea vestiata" din cea fost si a apus....
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.05.2015, 10:02)
rectificare: "toata floarea cea vestita"
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.05.2015, 11:27)
Este po(a)nta zilei
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.05.2015, 14:50)
americanii au venit aici sa-si vanda tehnologiile depasite, au gasit o piata de fraieri inapoiati (cel putin asa spera)
3. Daca nu acum, atunci cind?
(mesaj trimis de Pribeagul în data de 11.05.2015, 15:26)
Parteneriatul cu SUA trebuie fructificat, trebuie utilizat ca o baza pentru dezvoltare economica a Romaniei.
Groparii afacerii Bechtel - o afacere care nu trebuie uitata -, pentru ca dezastrul sa nu se mai repete, trebuie pedepsiti exemplar.
3.1. Ai dreptate, nu zic nu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de Cristi C în data de 11.05.2015, 16:29)
Să se folosească pentru companii și statele est-europene toate sistemele americane (pline de portițe NSA). Dacă Germania spionează UE pentru NSA, de ce să nu o facem și noi.
În ceea ce privește datele personale, nu dau doi bani pe securitatea americană. Cine are chef de privacy folosește un serviciu cloud în Elveția.