Suntem singurii care atragem toate fondurile europene pentru viticultură

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Frăţia Vinului / 13 august 2010

Suntem singurii care atragem toate fondurile europene pentru viticultură

Viticultura autohtonă se află, în prezent, în plin proces de reconstrucţie, prin derularea programelor de restructurare şi reconversie, după cum ne-a declarat Cornel Dicu, director în cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR). O importanţă deosebită este acordată culturilor de soiuri de calitate şi, implicit, producţiei de vinuri premium şi super premium. Reprezentantul ministerului de resort ne-a spus că, anual, sunt plantate 3.500-4.000 de hectare cu viţă de vie nobilă. Astfel, potrivit domniei sale, suprafaţa plantaţiilor noi din ţara noastră a crescut simţitor, ajungându-se, de la 200 de hectare anual - până în 1989 la 3.500 de hectare de plantaţii noi pe an - începând din 2007.

Aşadar, viticultura autohtonă se află într-un proces de transformare, pachetul financiar acordat de Uniunea Europeană (UE) stând la baza acestui lucru. "România este singura ţară care, până acum, a absorbit în proporţie de 100% banii oferiţi de UE. Pachetul financiar comunitar depăşeşte 42 milioane de euro, iar noi folosim, anual, tot bugetul repartizat domeniului vitivinicol", ne-a declarat Cornel Dicu.

În conformitate cu prevederile Regulamentului Comisiei Europene nr.1234/2007, de instituire a unei organizări comune a pieţelor agricole şi privind dispoziţiile specifice referitoare la anumite produse agricole ("Regulamentul unic OCP", cu modificările şi completările ulterioare), în perioada 2009-2013, viticultorii beneficiază de o alocaţie financiară anuală de 42,1 milioane de euro.

Ca urmare a aprobării de către Comisia Europeană a programelor de sprijin, măsurile de care beneficiază viticultorii români sunt restructurarea şi reconversia podgoriilor, asigurarea recoltei, utilizarea mustului de struguri concentrat şi/sau concentrat rectificat, precum şi promovarea vinurilor pe pieţele ţărilor terţe. Astfel, anual, au fost aprobate circa 150 de proiecte de reconversie, restructurare şi modernizare. "Utilizând finanţarea europeană, am reuşit să absorbim toată cererea de proiecte", ne-a mai spus reprezentantul MADR.

Cornel Dicu ne-a precizat că statul român promovează vinurile de calitate (DOC - Denumire de Origine Controlată şi IG - cu Indicaţie Geografică), în acest sens fiind aprobate un număr de cinci programe de promovare pe pieţele ţărilor terţe: "Există o preocupare destul de mare pentru intrarea noastră pe alte pieţe şi pentru ca România să fie stabilă în ceea ce priveşte exportul de vinuri". Statele ţintă pentru care au fost depuse aceste programe de promovare a vinurilor româneşti ca vinuri comunitare sunt Canada, Thailanda, Rusia, Japonia şi China. Directorul MADR ne-a spus că aceste programe de promovare pot să se adreseze oricărei alte ţări terţe.

Potrivit domniei sale, suprafaţa viticolă totală a ţării noastre este de aproximativ 181.000 de hectare, viile tinere (neintrate pe rod) pentru strugurii de vin cu specificaţia DOC ocupând circa 7.500 de hectare. Suprafaţa cultivată cu struguri de masă măsoară în jur de 10.000 de hectare.

Producţia totală de vin este de aproximativ 5,5 milioane de hectolitri, din care DOC şi IG - 1,5 milioane de hectolitri. Producţia medie anuală de struguri se cifrează la aproximativ 1-1,5 milioane de tone

Sărutul dopului

Dan Balaban: "E nevoie de 20 de ani să ai super rezultate în domeniu"

"Apa se făcuse vin"

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb