Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Decebal Traian Remeş, a declarat, sâmbătă, la Tulcea, pe baza informaţiilor furnizate de societatea care administrează sistemele de irigaţii, că suprafaţa udată în România poate ajunge la un milion de hectare, transmite corespondentul Rompres.
""Din informaţiile furnizate de Administraţia Naţională pentru Îmbunătăţiri Funciare (ANIF), dacă se va mai acorda sprijin financiar, se poate ajunge la un milion de hectare irigate. Însă, până la 3,2 milioane de hectare, cât cuprinde în total sistemul amenajat, efortul financiar ar fi imens"", a afirmat ministrul agriculturii.
Decebalul Traian Remeş a adăugat că se poate ajunge la o suprafaţă irigată de un milion de hectare, în condiţiile în care şi fermierii ar fi interesaţi.
""Este nevoie de un sprijin masiv pentru dezvoltare rurală, astfel încât agricultorii să îşi achiziţioneze sisteme de irigaţii pe baza unei alte surse decât apa de la canal. Şi se poate face acest lucru acolo unde şi fermierii sunt interesaţi de aşa ceva, pot să angajeze asemenea cheltuieli şi au suprafeţe pretabile irigaţiilor"", a declarat Remeş.
Potrivit ministrului Agriculturii, celelalte 2,2 milioane de hectare care au fost amenajate în România pentru irigaţii nu pot beneficia de udări, din cauza modului în care a fost gândit sistemul înainte de 1989, atunci când energia electrică avea un preţ mult mai mic.
Ministrul Remeş a amintit că, în acest an, pentru asigurarea udării culturilor, a fost acordat cel mai mare sprijin financiar din ultimii 18 ani, valoarea subvenţiei acordate fiind de 1.200 de lei pe hectarul irigat.
Creşterea suprafeţei irigate din România s-a produs, însă, potrivit sursei, şi pe fondul lipsei precipitaţiilor, a obţinerii celui mai mic preţ la energia electrică pentru punerea în funcţiune a sistemului de irigaţii, a prelungirii termenului de plată către furnizorii de energie, de la 30 la 60 de zile de la emiterea facturii, precum şi pe fondul amânării plăţii contractelor de beneficiarii sistemelor de irigat de la 1 ianuarie la 30 iunie.
Potrivit ANIF, în România, în momentul de faţă, există sisteme de irigaţii ce asigură udarea culturilor pe o suprafaţă de 700.000 de hectare, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale acordând deja sprijin financiar pentru ca această instituţie să poată asigura udările pe o suprafaţă de încă 150.000 de hectare.
Ministerul Agriculturii va acorda, până la data de 31 iulie, despăgubirile necesare fermierilor afectaţi de seceta din această vară, pentru culturile de păioase, a declarat, vineri, ministrul Agriculturii, Decebal Traian Remeş, într-o conferinţă de presă.
Potrivit lui Remeş, Guvernul va acorda, pentru fermierii care şi-au asigurat culturile agricole ale căror suprafeţe au un grad de afectare mai mare de 30 la sută (culturi din 34 judeţe ale ţării), o subvenţie de 70 la sută din suprafaţa afectată, dovedită cu acte de înfiinţare şi procesul verbal de calamitare.
Suprafeţele pentru care fermierii au solicitat, până în prezent, despăgubiri sunt de circa 488.000 de hectare de grâu, 47.000 hectare orz, 175.000 hectare rapiţă şi 10.000 hectare orzoaică.
Remeş a subliniat că nu a fost fixat un termen maxim pentru depunerea dosarelor.
"Dacă vor exista întârzieri vor mai fi acceptate dosare", a spus Remeş. Acesta a avertizat însă că dosarele depuse vor fi verificate foarte amănunţit.
"Vom cere verificarea tuturor factorilor, atât la fermieri cât şi la furnizori. Totdată, dacă vom constata că un fermier a avut apă la capul holdei şi nu a irigat cultura, nu mi se pare normal să-l despăgubim", a mai spus ministrul