Opozanţii organismelor modificate genetic (OMG) nu au bază ştiinţifică şi sunt stimulaţi de interese economice şi politice, a declarant, ieri, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără. Domnia sa susţine, potrivit Mediafax: "Există în spate o luptă teribilă în acest domeniu. Sunt interese politice foarte multe pentru necultivarea OMG. Pe de altă parte, sunt şi interese economice. Aţi văzut, atunci când vorbeşti de milioane de tone de pesticide care nu se vor mai aplica, înseamnă un sector întreg". Ministrul Agriculturii afirmase anterior că plantele modificate genetic limitează consumul de îngrăşăminte.
Valeriu Tabără a adăugat că îi sfătuieşte pe cei care se opun cultivării OMG să ia în considerare studiile ştiinţifice şi orice decizie pe care o vor lua să aibă la bază o cercetare ştiinţifică.
Ţara noastră face demersuri la Uniunea Europeană pentru a putea cultiva şi exporta, din 2012, soia modificată genetic. Ministrul Tabără a adăugat că soia ar reprezenta un pas important pentru întărirea capacităţii de export a României.
Potrivit ministrului, ţara noastră consumă anual 500.000 de tone de soia, iar capacitatea de producţie este de 2 milioane de tone. Diferenţa de 1,5 milioane de tone ar putea fi destinată exportului. "Dar ar fi păcat să exportăm soia brută. Trebuie să exportăm preparate, şrot, ulei de soia şi extracte din soia. Nu trebuie să exportăm soia brută şi s-o exploateze alţii", a afirmat Tabără. România ar putea exporta soia în toată lumea, cu excepţia SUA şi Brazilia, ţări renumite ca mari producătoare în domeniu.
Ministrul Agriculturii susţine că pierdem, anual, aproape un miliard de euro pentru că nu cultivăm soia modificată genetic.