Ţara noastră a devenit membru CERN

Ziarul BURSA #Companii #Energie / 19 iulie 2016

Ţara noastră a devenit duminică cel de-al douăzeci şi doilea stat membru al Organizaţiei Europene pentru Cercetare Nucleară (CERN), în urma aderării sale la Convenţia constitutivă a organizaţiei. UNESCO, depozitarul acestei convenţii, a notificat oficial CERN în legătură cu această aderare, care încununează o lungă colaborare de 25 de ani, informează luni instituţia pe site-ul său.

"Aderarea României ca stat membru cu drepturi depline subliniază importanţa cooperării ştiinţifice în Europa, în căutarea cunoaşterii naturii la nivelul său cel mai fundamental'', a declarat Sijbrand de Jong, preşedintele Consiliului CERN.

Directoarea generală a CERN, Fabiola Gianotti, a precizat: "Acest eveniment asigură un viitor promiţător atât pentru CERN cât şi pentru comunitatea ştiinţifică din România, în special pentru generaţiile tinere, care vor avea mai uşor posibilitatea de a contribui la programul internaţional de cercetare pe care îl derulăm. Avem o lungă istorie de colaborare cu România, iar eu sunt încântată astăzi să văd că legăturile noastre se consolidează şi mai mult".

Începuturile relaţiei bilaterale datează din 1991, când a fost semnat un acord de cooperare ştiinţifică şi tehnică între Guvernul României şi CERN, oferind cadrul legal pentru continuarea colaborării.

România şi-a depus oficial candidatura de aderare la CERN în aprilie 2008. Acordul ce a conferit României statutul de candidat pentru aderare a intrat în vigoare la 12 noiembrie 2010.

Comunitatea ştiinţifică românească de la CERN a crescut constant de-a lungul anilor şi numără în prezent aproximativ o sută de reprezentanţi. România este în principal prezentă în experimentele de la acceleratorul de particule LHC, precum şi în proiectele ATLAS, Alice (A Large Ion Collider Experiment) şi LHCb (Large Hadron Collider), între altele, conform site-ului CERN, citat de Agerpres.

Organizaţia Europeană pentru Cercetare Nucleară este cel mai important laborator de cercetare în domeniul fizicii particulelor din lume. Aceasta are sediul la Geneva. Statele membre sunt: Austria, Belgia, Bulgaria, Danemarca, Finlanda, Franţa, Grecia, Ungaria, Israel, Italia, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Cehă, România, Regatul Unit al Marii Britanii, Slovacia, Suedia şi Elveţia. Cipru şi Serbia sunt state membre asociate în faza de preaderare. Pakistan şi Turcia sunt state membre asociate. Statele Unite ale Americii, Federaţia Rusă, India, Japonia, JINR (Joint Institute for Nuclear Research, Rusia) UNESCO şi Uniunea Europeană au statut de observator.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb