Tehnologia informaţiilor şi comunicaţiile se dezvoltă într-un ritm rapid în România - raport

F.A.
Ziarul BURSA #Companii #IT / 4 martie 2009

România se numără printre ţările cele mai dinamice în ceea ce priveşte creşterea indicelui dezvoltării tehnologiei informaţiilor şi comunicaţiilor, potrivit unui studiu efectuat între 2002 şi 2007 în 154 de state şi publicat luni de Uniunea Internaţională a Telecomunicaţiilor (UIT).

Mai mult de un locuitor din cinci navighează pe internet, iar abonamentele la telefonia mobilă au depăşit pragul de patru miliarde la sfârşitul anului 2008, potrivit datelor agenţiei afiliate la ONU, transmite AFP.

Raportul arată că toate ţările (cu excepţia uneia) şi-au îmbunătăţit nivelul tehnologiei informaţiilor şi comunicaţiilor (TIC) în ultimii cinci ani, dar unele într-o măsură mult mai mare decât celelalte. Europa de Est nu numai că are un ritm relativ mare de creştere economică, dar cunoaşte şi una dintre cele mai mari creşteri ale indicelui de dezvoltare a tehnologiei informaţiilor şi comunicaţiilor şi de aceea poate fi considerată ca cea mai dinamică regiune în materie de dezvoltare a tehnologiei informaţiilor şi comunicaţii în perioada 2002-2007. Printre ţările care se situează în fruntea acestui proces sunt România şi statele baltice, arată raportul UIT.

Ţările din nordul Europei şi Coreea de Sud au înregistrat cea mai rapidă dezvoltare în domeniul telecomunicaţiilor şi internetului din lume. Suedia s-a clasat pe primul loc după indexul de dezvoltare al acestui domeniu (TIC), urmată de Coreea de Sud, Danemarca, Olanda, Islanda, Norvegia, Luxemburg şi Elveţia.

Şi alte economii şi-au îmbunătăţit semnificativ nivelul TIC, între care Luxemburg, Emiratele Arabe Unite, Irlanda, Macao, Japonia, Italia şi Franţa.

Chiar dacă tehnologia informaţiei şi comunicaţiile s-au dezvoltat în cele 154 de ţări cuprinse în raport - cu excepţia Myanmarului - fenomenul rămâne cu precădere apanajul ţărilor bogate, subliniază totuşi studiul.

Primele 20 de ţări clasate provin din ţări ale Europei, Americii de Nord şi Asiei. Statele Unite au coborât de pe poziţia a 11-a pe locul 17, în pofida preţului scăzut al serviciilor, în special pentru internetul de mare viteză, în timp ce Franţa a avansat până la locul 23, după ce anul trecut s-a clasat pe poziţia a 25-a, se mai arată în raport.

Potrivit documentului, telefonia fixă, cea mobilă şi internetul de mare viteză rămân scumpe în ţările în curs de dezvoltare, în anumite cazuri chiar "prohibitive" sau cantonate în lumea afacerilor. În pofida unui acces limitat la infrastructură, ţările emergente sunt cei mai importanţi utilizatori de telefonie mobilă.

Circa 4,1 miliarde de abonamente la telefonia mobilă au fost înregistrate pe nivel global la finalul lui 2008, din care două treimi în ţările emergente, faţă de 1,3 miliarde de abonamente la telefonia fixă.

Indexul TIC este bazat pe 11 criterii între care se numără disponibilitatea tehnologiilor de informare şi comunicare, numărul de gospodării echipate cu un calculator sau numărul de utilizator de internet.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb