Temperaturile scăzute vor afecta semnificativ producţia de vin

Doru Mocanu, Iaşi
Ziarul BURSA #Frăţia Vinului / 16 februarie 2006

Temperaturile extrem de scăzute înregistrate în aceas-tă iarnă au afectat deja semnificativ viitoarele recolte. Potrivit specialiştilor Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Iaşi, circa 4.000 de hectare însămînţate în toam-nă în acest judeţ au fost compromise în totalitate, mai ales în localităţile din nordul Iaşiului, unde s-au înregistrat temperaturi de minus 25 de grade Celsius o bună perioadă de timp.

Astfel, au fost afectate circa 2.600 de hectare însămînţate cu grîu, 1.200 de hectare cu rapiţă şi 190 de hectare cu orz, singura soluţie fiind reînsămînţarea acestor suprafeţe cu culturi de primăvară.

În schimb, o situaţie dificilă se înregistrează în ceea ce priveşte podgoriile din judeţul Iaşi, specialiştii estimînd că producţia medie va scădea la aproximativ 3.500 - 4.000 de kilograme de struguri la hectar, faţă de recoltele de 6.000 - 8.000 de kilograme obţinute anul trecut la viţa-de-vie nobilă. Aceasta în-seamnă înjumătăţirea producţiei de vin obţinut din aceste soiuri, numai că pierderile ar putea fi şi mai mari, adevărata dimensiune a pagubelor urmînd a fi cunoscută cînd vor începe lucrările "în verde", deoarece pericolul îngheţului încă nu a fost depăşit. În plus, specialiştii apreciază că cele mai mari probleme s-ar putea ivi în lunile martie-aprilie, cînd fluctuaţiile de temperatură pot produce plesnirea şi îngheţarea mugurilor de viţă-de-vie. În aceste condiţii, există posibilitatea ca judeţul Iaşi să fie declarat calamitat, astfel încît proprietarii podgoriilor să primească despăgubiri. Nici în ceea ce priveşte pomii fructiferi situaţia nu este mai optimistă, analizele indicînd că anumite soiuri de cais şi piersic ar putea fi compromise.

Direcţia Agricolă Iaşi a discutat deja cu reprezentanţi ai staţiunilor din Copou, Sorogari şi Bucium, care au solicitat consultanţă în vederea întocmirii documentaţiei pentru obţinerea unor eventuale despăgubiri, în cazul în care Ministerul Agriculturii va acorda astfel de compensaţii.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb