Temperaturile extrem de scăzute înregistrate în aceas-tă iarnă au afectat deja semnificativ viitoarele recolte. Potrivit specialiştilor Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Iaşi, circa 4.000 de hectare însămînţate în toam-nă în acest judeţ au fost compromise în totalitate, mai ales în localităţile din nordul Iaşiului, unde s-au înregistrat temperaturi de minus 25 de grade Celsius o bună perioadă de timp.
Astfel, au fost afectate circa 2.600 de hectare însămînţate cu grîu, 1.200 de hectare cu rapiţă şi 190 de hectare cu orz, singura soluţie fiind reînsămînţarea acestor suprafeţe cu culturi de primăvară.
În schimb, o situaţie dificilă se înregistrează în ceea ce priveşte podgoriile din judeţul Iaşi, specialiştii estimînd că producţia medie va scădea la aproximativ 3.500 - 4.000 de kilograme de struguri la hectar, faţă de recoltele de 6.000 - 8.000 de kilograme obţinute anul trecut la viţa-de-vie nobilă. Aceasta în-seamnă înjumătăţirea producţiei de vin obţinut din aceste soiuri, numai că pierderile ar putea fi şi mai mari, adevărata dimensiune a pagubelor urmînd a fi cunoscută cînd vor începe lucrările "în verde", deoarece pericolul îngheţului încă nu a fost depăşit. În plus, specialiştii apreciază că cele mai mari probleme s-ar putea ivi în lunile martie-aprilie, cînd fluctuaţiile de temperatură pot produce plesnirea şi îngheţarea mugurilor de viţă-de-vie. În aceste condiţii, există posibilitatea ca judeţul Iaşi să fie declarat calamitat, astfel încît proprietarii podgoriilor să primească despăgubiri. Nici în ceea ce priveşte pomii fructiferi situaţia nu este mai optimistă, analizele indicînd că anumite soiuri de cais şi piersic ar putea fi compromise.
Direcţia Agricolă Iaşi a discutat deja cu reprezentanţi ai staţiunilor din Copou, Sorogari şi Bucium, care au solicitat consultanţă în vederea întocmirii documentaţiei pentru obţinerea unor eventuale despăgubiri, în cazul în care Ministerul Agriculturii va acorda astfel de compensaţii.