Costurile totale directe determinate de fracturile osteoporotice, în Europa, sunt proiectate să crească de la 36 miliarde euro anual - nivelul actual al acestora - la 54 miliarde şi, respectiv 77 miliarde euro, în 2025, respectiv 2050, a afirmat Dragoş Damian, CEO în cadrul "Terapia Ranbaxy".
Compania a prezentat, ieri, în cadrul unei manifestari ştiinţifice internaţionale, medicamentul "Evista" - un modulator selectiv de receptor de estrogen care poate preveni osteoporoza. Numeroase studii clinice, efectuate pe un total de aproape 45.000 de pacienţi, au pus în evidenţă beneficiile "Evista" în procesul de prevenţie si tratament al osteoporozei la femeile în postmenopauză. Astfel, acest modul reduce semnificativ riscul de fractură vertebrală şi menţine calitatea vieţii acestor persoane. "Efectul se instalează rapid, riscul de fractură clinică vertebrală diminuându-se cu 68%, după primul an de tratament", se arată într-un comunicat al societăţii, care subliniază că, printre beneficiile produsului se numără îmbunătăţirea densităţii osoase şi stabilităţii calităţii osului, diminuarea cu 55% a riscului de apariţie al primei fracturi şi cu 30% a riscului apariţiei unei noi fracturi la femeile cu sau fără fractură vertebrala preexistentă, după trei ani de tratament, reducerea cu 88% a riscului de fracturi vertebrale multiple, la femei fără fracturi preexistente, după patru ani de tratament, reducerea cu 72% a incidenţei cancerului mamar invaziv şi, totodată, diminuează riscul apariţiei cancerului mamar total, uşurinţă în administrare, diminuează colesterolul.
"Terapia Ranbaxy" pune la dispoziţia specialiştilor şi pacienţilor români acest medicament inovativ, în colaborare cu "Daiichi Sankyo", care deţine drepturile de comercializare pentru Europa. "Evista" este un medicament compensat în proporţie de 50%, pacienţii înscrişi în programul naţional de profil benefiind gratuit de acesta.
Osteoporoza este a treia cauză de mortalitate în ţările civilizate, afectând, în prezent, peste 200 de milioane de oameni, la nivel mondial. Aproape 1,5 milioane de români sunt afectaţi de osteoporoză, 88% dintre aceştia fiind femei. Numai 10% dintre cazuri sunt tratate, România îngroşând, din acest punct de vedere, numărul covârşitor al statelor în care maladia este subdiagnosticată.