THE GUARDIAN: "Ţăranii români stau în calea investitorilor"

V.B.
Companii #Agricultură / 21 februarie 2014

Ziarul britanic The Guardian a publicat, miercuri, un articol în care avertizează de riscurile liberalizării pieţei terenurilor agricole din România, susţinând că în ţara noastră "graniţele s-au deschis în ambele sensuri", în ciuda faptului că puţini au observat acest lucru în "isteria generală" iscată la începutul acestui an în Marea Britanie de o posibilă "invazie" a românilor.

În vreme ce tabloidele britanice avertizau asupra iminentei invazii, aşa-zişii intruşi se pregăteau, la rândul lor, să fie invadaţi, în condiţiile în care data de 1 ianuarie 2014 a marcat ziua în care "luna de miere" a României (ca nou membru al UE) a ajuns la sfârşit, iar ţara noastră este obligată să îşi deschidă piaţa terenurilor agricole pentru investitorii străini.

The Guardian consideră "alarmantă" problema, întrucât este vorba despre o ţară cu cinci milioane de ţărani fermieri, reprezentând un sfert din populaţia României. În plus, în ultimii ani, ţăranii au fost alungaţi de pe piaţă de către giganţii care au investit în terenurile agricole şi au atras cea mai mare parte a fondurilor destinate Politicii Agricole Comune (PAC) a Uniunii Europene.

Publicaţia britanică mai notează că, în această situaţie, fermierii au două soluţii: fie să îşi vândă terenurile şi să migreze către Vest în căutare de muncă, fie să îşi păstreze pământurile şi să trăiască în sărăcia tot mai accentuată din mediul rural.

În ultimul deceniu, ţara noastră a înstrăinat aproape un milion de hectare de teren, achiziţionate de companii străine, folosindu-se de pârghii precum legile ambigue lansate de guvernanţi. Ţăranii care deţin terenuri reprezintă un impediment în calea unei serii de investitori care văd în această situaţie o oportunitate de a câştiga bani frumoşi, mai scrie The Guardian, care adaugă că deschiderea graniţelor în ambele sensuri nu se anunţă deloc benefică pentru România.

Deşi Polonia şi Ungaria se confruntă cu aceeaşi situaţie, spre deosebire de România, cele două ţări au implementat măsuri de protecţie a proprietarilor de terenuri agricole. Guvernul României nu a adoptat astfel de măsuri, politica promovată de autorităţile române fiind conform intereselor UE şi oamenilor bogaţi din ţara noastră, se mai arată în articolul The Guardian.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb