Ziarul britanic The Guardian a publicat, miercuri, un articol în care avertizează de riscurile liberalizării pieţei terenurilor agricole din România, susţinând că în ţara noastră "graniţele s-au deschis în ambele sensuri", în ciuda faptului că puţini au observat acest lucru în "isteria generală" iscată la începutul acestui an în Marea Britanie de o posibilă "invazie" a românilor.
În vreme ce tabloidele britanice avertizau asupra iminentei invazii, aşa-zişii intruşi se pregăteau, la rândul lor, să fie invadaţi, în condiţiile în care data de 1 ianuarie 2014 a marcat ziua în care "luna de miere" a României (ca nou membru al UE) a ajuns la sfârşit, iar ţara noastră este obligată să îşi deschidă piaţa terenurilor agricole pentru investitorii străini.
The Guardian consideră "alarmantă" problema, întrucât este vorba despre o ţară cu cinci milioane de ţărani fermieri, reprezentând un sfert din populaţia României. În plus, în ultimii ani, ţăranii au fost alungaţi de pe piaţă de către giganţii care au investit în terenurile agricole şi au atras cea mai mare parte a fondurilor destinate Politicii Agricole Comune (PAC) a Uniunii Europene.
Publicaţia britanică mai notează că, în această situaţie, fermierii au două soluţii: fie să îşi vândă terenurile şi să migreze către Vest în căutare de muncă, fie să îşi păstreze pământurile şi să trăiască în sărăcia tot mai accentuată din mediul rural.
În ultimul deceniu, ţara noastră a înstrăinat aproape un milion de hectare de teren, achiziţionate de companii străine, folosindu-se de pârghii precum legile ambigue lansate de guvernanţi. Ţăranii care deţin terenuri reprezintă un impediment în calea unei serii de investitori care văd în această situaţie o oportunitate de a câştiga bani frumoşi, mai scrie The Guardian, care adaugă că deschiderea graniţelor în ambele sensuri nu se anunţă deloc benefică pentru România.
Deşi Polonia şi Ungaria se confruntă cu aceeaşi situaţie, spre deosebire de România, cele două ţări au implementat măsuri de protecţie a proprietarilor de terenuri agricole. Guvernul României nu a adoptat astfel de măsuri, politica promovată de autorităţile române fiind conform intereselor UE şi oamenilor bogaţi din ţara noastră, se mai arată în articolul The Guardian.