ŢINTA MINISTERULUI AGRICULTURII: Ţara noastră - exportator net de produse agroalimentare

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 7 aprilie 2011

Ţara noastră - exportator net de produse agroalimentare

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) urmăreşte ca ţara noastră să devină exportator net de produse agroalimentare, a declarat Valeriu Tabără, ministrul de resort, adăugând: "Ţinta noastră este realizarea de produse agricole suficiente nu doar pentru consumul intern, ci şi pentru prezenţa noastră pe piaţa externă". Oficialul a precizat că, pentru acest an, există semne pentru culturi mai mari faţă de anul trecut: "Pentru prima dată, culturile din acest an nu prezintă sindromul foamei". Producţia de grâu va fi, anul acesta, mai mare de 6 milioane de tone, faţă de anul trecut, când am produs circa 5,6-5,7 milioane de tone de grâu, în condiţiile în care suprafaţa cultivată în 2011 este mai mică faţă de cea din anul precedent, respectiv 1,8 milioane de hectare faţă aproximativ 2 milioane de hectare.

Deja, începând de anul trecut, exporturile şi importurile de produse agroalimentare au intrat pe un trend mai bun. Astfel, în timp ce exporturile de astfel de produse, cum ar cerealele şi legumele proaspete, au cres-cut, importurile de zahăr, preparate alimentare, carne, furaje, cereale etc. au scăzut.

Domnul Tabără a subliniat că, dacă ţara noastră va pierde un an sau doi din relansarea agriculturii, aceas-tă pierdere ar afecta domeniul pentru zeci de ani. De aceea, este foarte important să fie relansat sectorul laptelui, să se facă investiţii în modernizarea infrastructurii şi să se acorde un sprijin mai mare zootehniei. Una dintre cele mai mari probleme ale noastre, potrivit ministrului de resort, o reprezintă organizarea producătorilor români. De asemenea, Ministerul Agriculturii face eforturi pentru redresarea cercetării agricole, intenţionând să dezvolte un Institut de Cercetări în Bucureşti. "Nicio politică agricolă din ţara noastră nu va avea succes dacă se bazează pe importul materialului biologic şi a tehnologiilor de care avem nevoie", a menţionat Valeriu Tabără. Domnia sa militează, de asemenea, atât pentru reorganizarea sistemului de îmbunătăţiri funciare, cât şi pentru construirea de centre necesare depozitării produselor agricole.

Valeriu Tabără a subliniat că, în acest an, suprafaţa de teren nelucrată ar putea fi mult diminuată - la sub 1 milion de hectare, de la peste 3 milioane de hectare, în 2010. "Am reuşit să readucem în circuitul agricol terenuri nelucrate de 20 de ani".

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Teoretic e bine. Practic la tara au ramas oameni batrani, bolnavi, saraci si putin dispusi sa renunte la cele doua-trei bucatele de teren imprastiate in tot atatea puncte cardinale. Cine si mai ales cu ce (in sensul de bani) va putea face agricultura competitiva in Romania urmatorilor zece ani ?

    Cine au faramitat suprafetele mari de teren agricol?Nu parlamentarii,la sugestia unora(coposu)?De ce mai trebuie asa de multi parlamentari?Sa faca mai mult prostii si avantaje pentu ei?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb