Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) urmăreşte ca ţara noastră să devină exportator net de produse agroalimentare, a declarat Valeriu Tabără, ministrul de resort, adăugând: "Ţinta noastră este realizarea de produse agricole suficiente nu doar pentru consumul intern, ci şi pentru prezenţa noastră pe piaţa externă". Oficialul a precizat că, pentru acest an, există semne pentru culturi mai mari faţă de anul trecut: "Pentru prima dată, culturile din acest an nu prezintă sindromul foamei". Producţia de grâu va fi, anul acesta, mai mare de 6 milioane de tone, faţă de anul trecut, când am produs circa 5,6-5,7 milioane de tone de grâu, în condiţiile în care suprafaţa cultivată în 2011 este mai mică faţă de cea din anul precedent, respectiv 1,8 milioane de hectare faţă aproximativ 2 milioane de hectare.
Deja, începând de anul trecut, exporturile şi importurile de produse agroalimentare au intrat pe un trend mai bun. Astfel, în timp ce exporturile de astfel de produse, cum ar cerealele şi legumele proaspete, au cres-cut, importurile de zahăr, preparate alimentare, carne, furaje, cereale etc. au scăzut.
Domnul Tabără a subliniat că, dacă ţara noastră va pierde un an sau doi din relansarea agriculturii, aceas-tă pierdere ar afecta domeniul pentru zeci de ani. De aceea, este foarte important să fie relansat sectorul laptelui, să se facă investiţii în modernizarea infrastructurii şi să se acorde un sprijin mai mare zootehniei. Una dintre cele mai mari probleme ale noastre, potrivit ministrului de resort, o reprezintă organizarea producătorilor români. De asemenea, Ministerul Agriculturii face eforturi pentru redresarea cercetării agricole, intenţionând să dezvolte un Institut de Cercetări în Bucureşti. "Nicio politică agricolă din ţara noastră nu va avea succes dacă se bazează pe importul materialului biologic şi a tehnologiilor de care avem nevoie", a menţionat Valeriu Tabără. Domnia sa militează, de asemenea, atât pentru reorganizarea sistemului de îmbunătăţiri funciare, cât şi pentru construirea de centre necesare depozitării produselor agricole.
Valeriu Tabără a subliniat că, în acest an, suprafaţa de teren nelucrată ar putea fi mult diminuată - la sub 1 milion de hectare, de la peste 3 milioane de hectare, în 2010. "Am reuşit să readucem în circuitul agricol terenuri nelucrate de 20 de ani".
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.04.2011, 06:23)
Teoretic e bine. Practic la tara au ramas oameni batrani, bolnavi, saraci si putin dispusi sa renunte la cele doua-trei bucatele de teren imprastiate in tot atatea puncte cardinale. Cine si mai ales cu ce (in sensul de bani) va putea face agricultura competitiva in Romania urmatorilor zece ani ?
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.04.2011, 08:37)
Cine au faramitat suprafetele mari de teren agricol?Nu parlamentarii,la sugestia unora(coposu)?De ce mai trebuie asa de multi parlamentari?Sa faca mai mult prostii si avantaje pentu ei?