ŢINTIND CA UN SFERT DIN VÂNZĂRI SĂ FIE PE PIEŢELE EXTERNE, Electromagnetica vizează creşterea exportului de corpuri de iluminat cu LED

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii / 27 ianuarie 2015

Eugen Scheuşan, la ferma zootehnică olandeză echipată cu aparate de iluminat cu LED de la Electromagnetica.

Eugen Scheuşan, la ferma zootehnică olandeză echipată cu aparate de iluminat cu LED de la Electromagnetica.

Interviu cu Eugen Scheuşan, directorul general al Electromagnetica

Electromagnetica şi-a propus ca, în acest an, un sfert din cifra de afaceri înregistrată din vânzarea corpurilor de iluminat cu LED să provină din activitatea de export, după cum ne-a spus Eugen Scheuşan, directorul general al companiei.

Societatea a început să vândă şi pe alte pieţe aceste produse anul trecut, în prezent având contracte de vânzare în mai multe ţări din Uniunea Europeană.

Săptămâna trecută, conducerea Electromagnetica a fost prezentă la o expoziţie organizată, la Makkum, zona Friesland, de unul dintre cei mai mari investitori de pe piaţa imobiliară din Olanda, care a inaugurat o fermă zootehnică de ultimă generaţie, sistemul de iluminat fiind asigurat de compania din ţara noastră.

În cadrul evenimentului, omul de afaceri olandez Theo op de Hoek ne-a declarat că este foarte mulţumit de corpurile de iluminat cu LED realizate de Electromagnetica şi că va continua să colaboreze cu societatea de la noi şi pentru proiectele sale viitoare.

Mai multe detalii despre cooperarea cu partea olandeză, dar şi despre planurile referitoare la exportul corpurilor de iluminat realizate de societatea pe care o conduce, ne-a vorbit, în cadrul unui interviu realizat în Olanda, domnul Eugen Scheuşan.

Reporter: Electromangnetica a început să vândă corpuri de iluminat cu LED şi în alte ţări. În ce stadiu este activitatea de export a companiei?

Eugen Scheuşan: Electromagnetica a început să exporte corpuri de iluminat cu LED anul trecut. Ne-am propus să deschidem unele pieţe şi, în cadrul departamentului de export, am format o echipă dedicată promovării în alte ţări a corpurilor şi sistemelor de iluminat pe bază de LED-uri. În 2014 am înregistrat şi unele succese în acest domeniu. În prezent, comercializăm corpuri de iluminat în Italia, Spania, Serbia, Bulgaria, Franţa, Germania şi Olanda.

Reporter: Vorbim despre contracte cu societăţi private sau colaboraţi şi cu statele respective?

Eugen Scheuşan: Nu putem discuta încă de contracte mari cu statele, deocamdată colaborăm cu firme private. Statul spaniol ar putea avea o contribuţie. În urma unei licitaţii organizate de prefectura Valenciei, pentru unul dintre tipurile de corpuri de iluminat am reuşit să ne calificăm şi urmează ca, pe respectivele produse, pe teritoriul aflat sub incidenţa prefecturii Valenciei, să putem comercializa aceste corpuri.

Reporter: Vă gândiţi să vă extindeţi şi în afara Europei?

Eugen Scheuşan: Pentru pieţele din afara Europei încă nu avem planuri foarte clare. Exportăm puţin în nord-vestul Africii, mai exact în Maroc. Este un contract în derulare, dar nu avem un plan închegat pentru zona respectivă. Deocamdată, intenţionăm să fim prezenţi pe cât mai multe pieţe europene şi activăm cu toate forţele în acest sens.

Reporter: Ce proporţie din vânzări va proveni, în acest an, de pe pieţele externe?

Eugen Scheuşan: Ţinta ar fi ca nivelul exporturilor de corpuri de iluminat, în 2014, să ajungă la un sfert din totalul cifrei de afaceri înregistrată în acest segment.

Reporter: La cât se ridică această cifră?

Eugen Scheuşan: Anul trecut, am înregistrat o cifră de afaceri de circa 10 milioane de euro, din comercializarea corpurilor de iluminat cu LED, acest segment reprezentând aproximativ 80% din totalul vânzărilor Electromagnetica, în domeniul producţiei.

Reporter: Ne aflăm în Olanda, unde aţi încheiat, recent, un prim contract de vânzare. Ne puteţi oferi mai multe detalii despre această colaborare?

Eugen Scheuşan: Aici, în Olanda, am avut o experienţă deosebit de interesantă, descoperind un nou tip de abordare, din partea colaboratorului olandez. La baza cooperării dintre noi şi firma din Olanda, a stat binecunoscuta seriozitate olandeză, aparatele noastre de iluminat fiind supuse unor teste amănunţite, după ce au fost instalate în câteva raioane experimentale.

În această ţară se pune foarte mare preţ pe economisirea energiei electrice. Este o activitate la care şi statul olandez îşi aduce contribuţia, subvenţionând costurile pe care le presupune trecerea de la iluminatul clasic la cel pe LED-uri, dar în anumite condiţii de siguranţă a implementării acestui tip de energie.

Partenerul olandez activează în câteva domenii, cum ar fi cel hotelier, rezidenţial (construind şi administrând case pentru vacanţe) şi zootehnic. Am instalat mostre din corpurile de iluminat realizate de Electromagnetica în toate aceste obiective, iar acum încheiem faza experimentală.

Ne aflăm aici în ocazia unei expoziţii organizate de partenerul olandez, care prezintă un nou tip de fermă zootehnică, complet robotizată, şi unde iluminatul este realizat cu aparatele noastre. Au fost anunţaţi circa 2000 de vizitatori pentru acest eveniment, deschizându-ni-se, astfel, porţile unei pieţe de mari dimensiuni, în contextul în care Olanda este cunoscută pentru partea de zootehnie. Credem că şi în 2014, dar şi în următorii ani, aceşti oameni serioşi ne vor ajuta să ne creştem cifra de afaceri pe segmentul corpurilor de iluminat. De altfel, noul nostru partener olandez va fi şi distribuitorul Electromagnetica pe piaţa olandeză.

Reporter: Care sunt domeniile din celelalte ţări către care vindeţi corpuri cu LED?

Eugen Scheuşan: Pe celelalte pieţe avem corpuri de iluminat amplasate în cadrul staţiilor pentru distribuţia carburanţilor, spaţiilor industriale, centrelor comerciale, în parcuri, având încheiate şi contracte pentru iluminatul stradal.

Reporter: Cum vă promovaţi produsele pe pieţele externe?

Eugen Scheuşan: Folosind metodele cunoscute - prin echipa de vânzări şi participând la târguri importante generale şi de profil. Avem contracte semnificative cu distribuitori din ţările respective, pe care ne bazăm şi pe care îi formăm pentru o viitoare distribuţie a corpurilor de iluminat cu LED.

Pe foarte multe pieţe, acest tip de iluminat este o noutate - nu există mult personal pregătit în domeniu, pentru că nu este înţeles bine - şi de aceea ne dăm toată silinţa să facem cunoscute condiţiile comerciale şi avantajele utilizării corpurilor cu LED.

Reporter: Care ar fi primele dintre aceste avantaje?

Eugen Scheuşan: LED-ul nu este o invenţie nouă, iar cel pentru iluminare este pe punctul să depăşească un deceniu de când a fost inventat, primele astfel de dipozitive care să se poată constitui în sursă de lumină datând de acum 6-7 ani. Noi avem primele rezultate comerciale, în segmentul respectiv, de circa patru ani.

Din punct de vedere tehnic, LED-urile prezintă câteva aspecte pozitive pentru iluminat, pe care celelalte corpuri nu le pot realiza intrinsec.

Comparându-le cu becurile cu filament, corpurile cu LED evidenţiază, în primul rând, calitatea de a fi mult mai economice. Vorbim de un randament de cel puţin zece ori mai mare - la aceeaşi energie consumată, un LED va produce până la de zece ori mai multă lumină decât un bec termic, cu filament, factura de electricitate reducându-se, în consecinţă, de cel puţin zece ori.

În acelaşi timp, comparând corpurile cu LED cu tuburile fluorescente - aşa zisele "neoane" (becurile cu descărcare pe gaze) - putem vorbi despre dublarea performanţelor energetice, respectiv îmbunătăţirea facturii de electricitate.

Referitor la durata de viaţă, un LED luminează, practic, veşnic, timp în care, cu o foarte mică rată, îşi diminuează performanţele. Putem spune că un astfel de corp este funcţional circa 50.000 de ore, în timp ce pentru becurile cu filament această durată nu depăşeşte 1.000 de ore de funcţioanre, iar tuburile fluorescente nu rezistă peste 5.000 de ore.

Din punct de vedere ecologic, tuburile cu descărcare în gaze reprezintă unul dintre cele mai poluante dispozitive, producând vapori de mercur, dacă sunt sparte accidental.

Becurile cu filament au fost înlocuite cu aşa-zisele becuri economice, care sunt, practic, tuburi fluorescente şi conţin tot mercur, ce se disipează în atmosferă la spargerea unui astfel de corp în mod necontrolat, putând provoca, astfel, dezastre în mediu şi putând fi inhalat de persoanele din jur.

De aceea, consider că înlocuirea becurilor economice este o chestiune de urgenţă. De altfel, Comisia Europeană a emis o hotărâre potrivit căreia, din 2017, producţia acestor dispozitive va fi interzisă pe teritoriul UE, din motive ecologice.

Reporter: Cum s-a adaptat ţara noastră noilor reglementări în domeniu?

Eugen Scheuşan: Cred că piaţa românească este una dintre cele mai avansate la acest capitol, înlocuirea iluminatului clasic fiind într-un stadiu destul de avansat. Aş menţiona aici că acest pas a fost făcut în marile spaţii comerciale, în staţiile de carburanţi, în lanţurile farmaceutice, pe platformele industriale, în cadrul iluminatului public, pe şantierele navale etc.

Cred că, în 8-10 ani, vom asista la înlocuirea cvasicompletă a tuturor celorlalte sisteme de iluminat. Deja, în ceea ce priveşte iluminatul public, nu mai există alte tipuri de licitaţii decât cele pentru înlocuirea iluminatului clasic cu cel care are la bază corpuri cu LED.

Reporter: Ce contracte mari aţi încheiat pe piaţa autohtonă?

Eugen Scheuşan: Avem contracte importante pe segmentul iluminatului stradal, acest fenomen fiind în extindere. Am amplasat corpurile noastre în anumite oraşe din ţară şi în foarte multe comune. Am procedat la un tip de contract de până la şase ani durată, cu plata în etape, pe măsura realizării economiei de energie, astfel încât agentul economic sau respectiva primărie să plătească din economia de energie electrică - sunt menţinute vechile costuri până la amortizarea investiţiei, urmând ca facturile să scadă după această perioadă. Cred că ar fi binevenită o intervenţie în legislaţie, care să permită agenţilor din subordinea statului (unităţile de învăţământ, sănătate, Ministerul de interne), ca, fără modificări ale bugetului, să poată implementa în mod direct sistemul de iluminat cu LED, plata efectuându-se din economia realizată utilizând noile corpuri.

Reporter: Corpurile cu LED acoperă atât segmentul luminii "calde", preferată acasă, cât şi pe cel al luminii "reci", utilizată mai mult la birou?

Eugen Scheuşan: Una dintre caracteristicile radiaţiilor luminoase este aşa-zisa temperatură de culoare. Imaginaţi-vă un corp negru, încălzit la 3.000 - 4.000, până la 7.000 de grade Kelvin. Acesta va începe să lumineze. Zona cuprinsă între 2.500 şi 3.000 de grade Kelvin este denumită, în mod popular, "zona luminii calde" şi este specifică becurilor termice (cu filament). Pe măsură ce temperatura creşte, de la 3.500 la 4.500 de grade, vorbim de aşa-zisa "lumină neutră", apropiată de cea a soarelui, iar peste 4.500 de grade Kelvin începe aşa-zisa "lumină rece", apropiată de cea a lunii, după care ochiul îşi pierde sensibilitatea şi mergem către albastru şi ultraviolet. Sub lumina caldă este domeniul radiaţiei infraroşii, care dă senzaţia de căldură. Corpurile de iluminat cu LED acoperă toate zonele de lumină, de la 2.700 la 7.000 de grade Kelvin.

Reporter: Care este cea mai bună dintre acestea?

Eugen Scheuşan: Nu există "cea mai bună" lumină sau "foarte bună", "mai puţin bună" sau "proastă". Există doar compromisuri. Faptul că "lumina caldă" ne dă senzaţia de confort acasă, este legat de confortul oferit de domiciliu.

Pe zona de "lumină caldă", corpurile de iluminat îşi pierd randamentul, dar ochiul îşi creşte sensibilitatea. Îndreptându-ne către zona mai "rece", randamentul echipamentelor care produc lumină creşte semnificativ, până la dublu, în schimb sensibilitatea ochiului scade. În aceste condiţii, este de recomandat lumina neutră.

Reporter: În prezent, utilizatorii casnici consideră că preţul unui bec cu LED este destul de ridicat. Cât de solicitate sunt aceste corpuri pe segmentul rezidenţial?

Eugen Scheuşan: Este evident că pentru domeniul rezidenţial iluminatul cu LED-uri nu este încă o soluţie economică, din cauza timpului în care utilizăm respectivul corp. Ca să putem gândi şi în termeni de amortizare, este necesară o durată de funcţionare de minim 6-8 ore pe zi. Lucrurile sunt în evoluţie, în sensul că preţurile scad continuu. Estimez că, în următorii ani, vom asista la reduceri de preţ de 10-20%. Din păcate, la noi, nu există filtre de calitate şi în piaţă se regăsesc proiecte de produse bune, dar executate prost, materiale de slabă calitate şi dispozitive care doar arată ca acelea cu LED, dar au o calitate extrem de slabă, astfel încât se strică la prima aprindere.

Reporter: În aceste condiţii, în care becurile cu filament au dispărut în marea lor majoritate de pe piaţă, cele economice vor fi interzise din 2017, iar corpurile cu LED sunt încă foarte scumpe, ce au de făcut consumatorii casnici ?

Eugen Scheuşan: Cred că preţul aparatelor de iluminat cu LED va continua să scadă şi consider că, din păcate, va mai creşte costul energiei electrice, astfel încât se va ajunge la un echilibru, care să facă imperativă utilizarea elementelor de iluminat cu LED.

Reporter: Mulţumesc!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb