Tot mai multe plasamente în paladiu

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 7 august 2013

Tot mai multe plasamente în paladiu

Analiştii anticipează un deficit pe piaţa de profil

Cotaţia metalului a crescut cu 3,3%, anul acesta, la Bursa din Londra

Într-un moment în care preţurile aurului şi argintului înregistrează scăderi semnificative, fondurile speculative pariază pe avansul cotaţiei paladiului, în condiţiile în care analiştii estimează o criză în domeniu.

Potrivit "Morgan Stanley", cererea de paladiu va depăşi producţia cu 1,33 milioane de uncii (41,37 tone) în 2013, mai mult decât fabrică America de Nord într-un an. Totodată, "Credit Suisse Group" AG prevede deficit pe piaţa de profil cel puţin până în 2016, iar compania de cercetare "CPM Group" anticipează că minele nu vor acoperi cererea de paladiu timp de un deceniu.

Companiile miniere, printre care "Anglo American Platinum" Ltd., nu au reuşit să ţină ritmul cererii de paladiu din cauza grevelor care au întrerupt producţia din Africa de Sud, al doilea producător major din lume, în domeniu. "Morgan Stanley" anticipează că livrările totale de paladiu vor scădea, anul acesta, pentru a şasea oară în ultimii nouă ani.

O analiză Bloomberg preconizează că preţul mediu al metalului preţios va fi de 800 de dolari uncia în primul trimestru din 2014, cu 9,9% mai mare decât în prezent, respectiv 850 de dolari/uncie în 2015. Cotaţia paladiului a crescut cu 3,3% anul acesta, la Bursa Metalelor din Londra, ajungând la 728 dolari uncia. În acelaşi interval, cotaţia aurului a scăzut cu 23%, iar cea a argintului - cu 35%.

Conform studiului menţionat, speculatorii şi-au crescut de opt ori pariurile pe paladiu în ultimul an, iar deţinerile în fonduri din domeniu sunt aproape de nivelul record. Plasamentele în acest metal sunt tot mai multe pe motiv că 67% din livrări sunt destinate producţiei de catalizatori auto, iar previziunile arată vânzări auto în creştere la nivel global. Conform IHS Automotive, producţia mondială de autoturisme şi camioane uşoare va spori cu 2,2% în 2013, la recordul de 83,25 milioane de unităţi, după care va urma un avans de 4,9% în 2014.

Deţinerile de paladiu în produse ETP (exchange-traded products) au sporit cu 20% anul acesta, la 70,31 tone (2,26 milioane uncii), evaluate la 16,6 miliarde dolari, potrivit Bloomberg.

"Morgan Stanley" estimează că producătorii de catalizatori auto vor utiliza 7,16 milioane de uncii de paladiu în 2014, cu 89% mai mult decât în urmă cu un deceniu.

Creşterea preţului paladiului reduce cererea din partea bijutierilor. În această industrie vor fi folosite 305.000 de uncii de paladiu, anul viitor, faţă de 775.000 uncii în 2009, potrivit "Barclays".

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb