Distribuitorul american de jucării Toys "R" Us Inc. a solicitat lichidarea afacerilor sale de pe piaţa SUA, după un efort de salvare eşuat, în condiţiile în care se află în imposibilitatea de a face faţă concurenţei intense şi datoriilor mari, anunţă Bloomberg.
Colapsul afacerii, dezvăluit ieri de companie, ar putea duce la închiderea a sute de magazine din întreaga lume şi ameninţă zeci de mii de locuri de muncă.
Toys "R" Us a depus solicitarea pentru declararea falimentului în septembrie 2017, alături de un plan de redresare care, însă, nu a fost realizat întrucât nici măcar în sezonul sărbătorilor de iarnă vânzările companiei nu au fost semnificative. Conform Bloomberg, în ultimele zile, Toys "R" Us nu a reuşit să-şi onoreze plăţile către anumiţi furnizori.
Toys "R" Us a depus o moţiune la Curtea Falimentului, solicitând aprobarea procesului prin care să înceapă lichidarea afacerii din SUA, conform declaraţiei companiei. Totodată, societatea se va ocupa de reorganizarea şi vânzarea diviziei sale canadiene, precum şi de reorganizarea operaţiunilor internaţionale din Asia şi Europa Centrală.
"Sunt foarte dezamăgit de rezultat, dar nu mai avem suportul financiar pentru continuarea operaţiunilor din SUA", a declarat directorul executiv Dave Brandon, adăugând: "Prin urmare, punem în aplicare un proces de închidere ordonată a operaţiunilor din SUA şi vom urmări vânzările, respectiv reorganizarea unor afaceri internaţionale. Operaţiunile noastre internaţionale îşi analizează opţiunile pe care le au la dispoziţie".
Compania este una dintre marile victime ale extinderii comerţului online.
Toys "R" Us a fost înfiinţată de Charles P. Lazarus, care a început să lucreze în magazinul de bicilete al tatălui său. Ulterior, după ce s-a întors acasă din cel de-Al Doilea Război Mondial, Lazarus a inaugurat magazinul Children's Bargain Town în Washington. Logo-ul Toys "R" Us a apărut către finele anilor 1950, iar litera "R" din acest logo a fost pusă invers ca să dea impresia că a fost scrisă de un copil.
Toys "R" Us este companie privată din 2005, când a fost preluată de firme de investiţii. Toys "R" Us are 65.000 de angajaţi la nivel mondial.
Toys "R" Us vrea să-şi înstrăineze magazinele din Europa Centrală - Germania, Austria şi Elveţia -, în timp ce operaţiunile din Australia, Franţa, Polonia, Portugalia şi Spania iau în calcul opţiunile disponibile. Compania a informat că magazinele de pe aceste pieţe internaţionale sunt deschise în prezent.