Traderii efectuează tranzacţii în nume şi pe cont propriu

Ana Săbiescu
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 7 ianuarie 2009

Traderii sunt persoane juridice care efectuează exclusiv în nume şi pe cont propriu tranzacţii cu instrumente financiare derivate, de natura contractelor futures şi cu opţiuni.

Ei trebuie să fie autorizaţi în condiţiile prevăzute prin reglementările Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare şi să fie înscrişi în Registrul CNVM. De asemenea, traderii pot opera numai cu acordul operatorului de piaţă şi în conformitate cu reglementările respectivei pieţe reglementate.

Aceştia pot fi clasificaţi, în funcţie de metodele lor de tranzacţionare, în traderi de poziţie şi traderi de o zi. Traderul de poziţie (position trader) poate fi un trader public sau profesional care iniţiază poziţii în pietele futures sau cu optiuni, poziţii pe care le menţine deschise o anumită perioadă de timp (zile, saptamâni sau luni). Traderul de o zi (day trader) deschide poziţii doar în cursul sesiunii de tranzacţionare şi le lichidează la sfârşitul ei (în aceeaşi zi);

În piaţă, traderii şi brokerii negociază cereri şi oferte şi încheie tranzacţii pe pieţele reglementate dezvoltate de o bursă. Diferenţa dintre aceştia constă în faptul că brokerii sunt angajaţi ai membrilor unei burse şi acţionează în numele acestora, în funcţie de ordinele primite, iar traderii operează în nume şi pe cont propriu, având doar rolul de speculatori.

Compensarea şi decontarea tranzacţiilor efectuate de traderi se realizează numai prin intermediari, acţionând în cadrul aceleiaşi pieţe reglementate, ca membri compensatori.

Responsabilitatea cu privire la obligaţiile ce decurg din derularea tranzacţiilor efectuate de traderi revine şi membrilor compensatori cu care aceştia au încheiate contracte de compensare.

Prin regulament traderilor le este interzis să deţină fonduri sau instrumente financiare ale altor persoane, să negocieze şi să încheie tranzacţii, în numele şi în contul altor persoane, să încheie cu alte persoane înţelegeri exprese sau tacite, cu scopul de a acţiona concertat pe pieţele reglementate sau să se afle în relaţii de muncă cu un alt intermediar sau cu un operator de piaţă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb