Traian Băsescu: România trecea mai uşor peste criză dacă avea agricultura dezvoltată

Paula Bulzan, Arad
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 10 august 2009

Preşdintele Traian Băsescu a declarat, vineri, la un prima ediţie a Festivalului Fermei Horticole, organizat în localitatea arădeană Arăneag, că Româ­nia ar fi trecut mult mai uşor peste criza economică, dacă în ultimii 20 de ani s-ar fi făcut investiţii în agricultură şi dacă în ultimii patru ani "nu batjocoream banii" .

Traian Băsescu a spus că în ultima perioadă vorbeşte despre două lucruri care trebuie să fie în atenţia dezvoltării strategice a României: agricultura cu toate componentele ei şi turismul. "Sunt condiţii pe care ni le-a dat Dumnezeu. O ţară frumoasă, cu mare, cu munte, cu deal. Sunt mulţi oameni dăruiţi pământului, pentru ca agricultura să se facă cu succes în România. Avem un potenţial agricol pentru a asigura hrană la 80 de milioane de cetăţeni. Din păcate, cifrele de anul trecut ne arată că noi, 20 de milioane de români, am importat 70% din ceea ce am consumat. Acest adevăr este, probabil, semnalul cel mai puternic că trebuie să ne reorientăm politicile. Politica de consum nu este bună şi trebuie să se investească în producţia agricolă", a declarat Traian Băsescu.

Preşedintele a mai spus că în ultimii ani s-au aruncat bani pentru stimularea consumului. "Din această cauză, la prima adiere de vânt, România a intrat în dificultate din cauza crizei. Treceam mult mai uşor criza dacă în ultimii 20 de ani ne bazam pe agricultură. România ar fi trecut mult mai uşor criza dacă în ultimii patru ani nu batjocoream banii dându-i pe consum", a mai declarat şeful statului.

Traian Băsescu a susţinut că România are nevoie de o strategie pe termen lung pentru valorificarea potenţialului agricol. "România resimţea mai uşor criza economică dacă avea un sistem de irigaţii bine pus la punct. Dacă criza ne găsea cu un sistem de investiţii bine pus la punct şi un sistem dezvoltat în indus­tria alimentară capabil să valorifice mai bine ceea ce se produce în agricultură. În bugetul pe anul viitor, agriculturii trebuie să i se acorde o mai mare atenţie. Personal mă voi dedica pentru punerea în valoare a agriculturii şi turismului", a declarat Traian Băsescu. Şeful statului a mai cerut comisiei consultative din agricultură, condusă de Dacian Cioloş, să găsească mecanisme prin care banii europeni să fie accesaţi foarte rapid, iar valorificarea producţiei agricole să aibă loc în mediul rural, prin mutarea întreprinderilor mici şi mijlocii procesatoare

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb