Decizia privind numirea unui nou Consiliu de Administraţie al SMART SA (filiala de mentenanţă a "Transelectrica") a fost amânată pentru astăzi, întrucât Adunarea Generală a Acţionarilor nu s-a putut ţine, ieri, la prima convocare, din lipsă de cvorum, conform unor surse.
În prezent, din Consiliul de Administraţie al SMART, fac parte Eduard Bachide - preşedinte, Dumitru Constantin Iacov, Anca-Gabriela Marinescu şi Gabriel-Lucian Pitu.
Conducerea SMART a propus numirea unor noi administratori, în conformitate cu prevederile OUG nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice.
Transeletrica, acţionarul majoritar al SMART, cu o deţinere de 70% din acţiuni, nu s-a prezentat ieri la prima convocare a Adunării Generale, în contextul în care între conducerea companiei şi cea a filialei are loc un conflict deschis, iar acuzaţiile oficialilor celor două societăţi devin din ce în ce mai dure.
Constantin Iacov ne-a declarat recent, că şi-a depus demisia, în luna ianuarie, din funcţia de director general al Societăţii pentru Servicii de Mentenanţă a Reţelei Electrice pentru Transport (SMART), rămânând doar membru în Consiliul de Administraţie.
În luna decembrie, reprezentanţii "Transelectrica" ne-au declarat că nu au fost lăsaţi să participe la Adunarea Generală a Acţionarilor din 14 decembrie 2015, care avea ca principal punct pe ordinea de zi schimbarea Consiliului de Administraţie al filialei. Potrivit acestora, chiar şi cu intervenţia Poliţiei, şi contrar practicilor celor două societăţi (SMART şi Transelectrica) în legătură cu transmiterea mandatelor pentru ţinerea şedinţelor, Adunarea Generală a Acţionarilor SMART nu s-a putut ţine, persoanei împuternicite de reprezentantul legal al Transelectrica nefiindu-i permisă exprimarea votului companiei în legătură cu punctele ce se regăseau pe ordinea de zi a şedinţei AGA. În replică, Iacov a susţinut că membrii Transelectrica nu au dorit să vină să voteze la Adunarea Generală a Acţionarilor din 14 decembrie 2015, cu intenţia să falimenteze compania.
Conducerea SMART a mai convocat o Adunare Generală şi pe 25 februarie 2016, având pe ordinea de zi, printre altele, aprobarea unui împrumut acordat de Transelectrica pentru redresarea pe termen scurt a Smart, informarea acţionarilor cu privire la înfiinţarea unei societăţi în Tanzania, dar şi aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli al Smart pe 2015 şi proiecţiile pe 2016 şi 2017.