Acţionarii "Transgaz" au fost convocaţi, pe 18 ianuarie, să aprobe asocierea cu "Regasificadora del Noroeste" SA din Spania, în vederea participării în etapa a doua a procesului de achiziţie a participaţiei de 66% în cadrul DESFA şi a stabilirii modalităţii de Organizare şi funcţionare a asocierii şi împuternicirea domnului Ion Sterian - Director General, pentru negocierea şi semnarea documentelor aferente asocierii.
Data limită pentru depunerea ofertelor angajante la privatizarea operatorului de transport gaze naturale din Grecia, DESFA, a fost amânată pentru ianuarie 2018, de pe 22 decembrie, la cererea celor doi investitori calificaţi în runda finală a licitaţiei - consorţiul format din compania italiană Snam, cea belgiană Fluxys, cea spaniolă Enagas şi cea olandeză Gasunie, pe de o parte, şi, societatea spaniolă Regasificadora del Noroeste, pe de altă parte.
În august, SNTGN Transgaz şi-a exprimat interesul să participe, împreună cu GRTgaz din Franţa, la privatizarea DESFA, însă, ulterior, asocierea nu a fost inclusă pe lista scurtă a candidaţilor.
Transgaz ar fi fost respins, potrivit cotidianului elen Kathimerini, deoarece asocierea dintre compania românească şi compania franceză nu îndeplinea cerinţele stipulate de Legea elenă 4001/2011, ce transpune directivele din Pachetul 3 Energie al Comisiei Europene.
Vânzarea pachetului majoritar de acţiuni al DESFA face parte din măsurile convenite de autorităţile de la Atena cu Comisia Europeană şi cu creditorii internaţionali, în cadrul programului mai amplu de redresare a economiei elene, fiind confirmată ca un element cheie al pachetului de reforme în cuprinsul celei de a doua revizii a Raportului de conformare întocmit de Comisia Europeană, potrivit unei informări Transgaz.
Valoarea tranzacţiei este estimată la 400 de milioane de euro, potrivit Reuters.
Conform acordului, cea mai mare rafinărie din Grecia - Hellenic Petroleum - îşi vinde participaţia de 35% în DESFA, restul până la 66% fiind vândut de statul elen.
Potrivit Kathimerini, surse apropiate privatizării se aşteaptă ca tranzacţia să se încheie în februarie - martie 2018, urmând ca aprobările necesare din partea autorităţilor de reglementare să mai dureze circa şase luni.
Anul trecut, DESFA a raportat vânzări de 170 milioane de euro şi un profit net de 34 de milioane de euro. Valoarea activelor sale fixe este de aproximativ 1,3 miliarde de euro.
Aceasta este a doua încercare de vânzare a DESFA, după ce un acord anterior cu compania SOCAR din Azerbaidjan a eşuat din cauza unor neînţelegeri legate de tariful gazelor naturale.
Acţionarii Transgaz au aprobat, marţi, înfiinţarea, pe teritoriul Republicii Moldova, a unei societăţi cu răspundere limitată şi mandatarea Consiliului de Administraţie pentru mărirea capitalului social al societăţii, în vederea participării cu succes la procedura privatizării ÎS Vestmoldtransgaz.
Vestmoldtransgaz a fost înfiinţată în anul 2014 pentru a gestiona reţeaua de transport gaze Iaşi-Ungheni şi de a presta servicii de transport al gazelor naturale pe teritoriul Republicii Moldova.
Ministerul Economiei a anunţat pe 13 octombrie că, împreună cu instituţia omolog din Republica Moldova, "vor acţiona în comun pentru suplimentarea finanţării europene a gazoductului Iaşi-Ungheni-Chişinău", cu 10 milioane euro.
AGA Transgaz nu a aprobat, însă, rectificarea Bugetului de Venituri şi Cheltuieli aferent anului 2017 şi a estimărilor pentru anii 2018-2019 motivat de faptul că modificarea indicatorilor prevăzuţi în anexa nr. 4 la Bugetul de Venituri şi Cheltuieli este de competenţa Consiliului de administraţie, potrivit unui raport transmis Bursei de Valori Bucureşti.