Şapte candidaţi s-au înscris până acum pentru cele două posturi din Comitetul de Reglementare al ANRE, care vor fi vacante începând din 23 aprilie. ANRE este autoritatea din subordinea Parlamentului care reglementează piaţa noastră de electricitate şi gaze şi ţine în mână veniturile giganţilor energetici.
Teodor Bobiş şi Carmen Filipescu, al căror mandat în Comitet expiră săptămâna viitoare, şi-au redepus CV-urile, iar ceilalţi competitori sunt Dumitru Chisăliţă, Mitricof Crum, Valentin Macec, Radu Ioan Puşcariu şi Victorel Florin Rădoi, potrivit informaţiilor publicate pe site-ul Camerei Deputaţilor.
Dumitru Chisăliţă a ocupat diverse poziţii de director în cadrul Romgaz în perioada 2008-2012, lucrând în companie din 1998. După 2012, domnia sa a fost administrator al Romgaz, consilier al fostului ministru al Energiei Răzvan Nicolescu, iar din decembrie 2014 ocupă poziţia de administrator al Enel Energy.
Mitricof Crum este, din decembrie 2013, inspector coordonator al Oficiului Teritorial Craiova al ANRE, înainte ocupând poziţia de inspector în cadrul Hidroelectrica (2009-2013).
Valentin Macec ocupă, în prezent, poziţia de şef serviciu în cadrul Transgaz, iar în anii trecuţi a fost country manager al Sumec China, membru în CA Tarom, IAR Ghimbav şi Romaero, dar şi consilier al miniştrilor Transporturilor şi Economiei (2012-2014).
Radu Ioan Puşcariu lucrează din 1992 în Electrica, domnia sa ocupând funcţia de director adjunct comercial al Electrica Furnizare - filiala Transilvania Sud Braşov.
Victorel Florin Rădoi lucrează în ANRE din 2001 şi din 2013 ocupă poliţia de director în cadrul direcţiei petiţii în cadrul Autorităţii.
Surse parlamentare, dar şi din piaţa de energie, susţin că aceşti candidaţi nu ar fi susţinuţi de vreun partid, cu excepţia lui Macec, care pare să aibă în continuare legături cu coaliţia de guvernare. Sursele afirmă că Bobiş ar fi pierdut sprijinul PSD, iar Filipescu - pe cel al PNL, dar şi că partidele nu şi-ar fi scos, încă aşii din mânecă, postul cel mai vânat fiind de vicepreşedinte al ANRE (mandatul lui Claudiu Dumbrăveanu, care a fost susţinut de PSD în urmă cu doi ani şi jumătate), încheindu-se în 23 aprilie.
Ziarul BURSA a relatat, recent, că generalul Gabriel Oprea pare că şi-a făcut socoteala că menţinerea PSD la guvernare ar depinde de UNPR - partid pe care îl conduce cu o mână de fier şi că gurile rele de prin parlament susţin că domnia sa ar fi orchestrat un adevărat asalt asupra companiilor energetice controlate de PSD şi Partidul Liberal Reformator (PLR), unde ţinteşte funcţii importante de conducere. Se spune că UNPR ar fi prins un moment bun să ceară imperativ de la PSD postul de vicepreşedinte ANRE.
Surse parlamentare ne-au spus ieri că în aceste zile urmează ca Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor, să anunţe liderii partidelor parlamentare asupra programului audierilor candidaţilor şi asupra procedurii de selecţie.
Pe site-ul Camerei Deputaţilor nu este precizat termenul limită de depunere a candidaturilor, adresa de e-mail sau de fax. Astfel, procedura de selecţie rămâne doar parţial clară, după ce în 2012 ţara noastră a fost mustrată de Comisia Europeană pentru modul netransparent în care Parlamentul a decis membrii conducerii ANRE şi ai Comitetului de Reglementare.