TRIBUNALUL DÂMBOVIŢA: Oprescu are 30 de zile să dispună demolarea "Cathedral Plaza"

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Companii / 28 ianuarie 2013

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat că va respecta legea.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat că va respecta legea.

Avocatul Roşu: "Vom ataca în instanţă actul lui Oprescu"

Primarul Capitalei are la dis­ poziţie până la 30 de zile pentru a emite dispoziţia de desfiinţare a imobilului "Cathedral Plaza", a declarat, vineri, George Popescu, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Dâmboviţa, care a precizat că dispoziţia poate fi dată "mâine (n.r. sâmbătă) sau în circa 30 de zile".

"Este o hotărâre executorie", a mai spus domnia sa.

Miercuri, 23 ianuarie, Tribunalul Dâmboviţa a hotărât irevocabil că Municipalitatea trebuie să emită un act prin care să impună desfiinţarea construcţiei ridicată lângă Catedrala "Sf. Iosif".

Potrivit Motivaţiei formulate, Instanţa "obligă pe pârât (n.r. Primăria Capitalei) să emită decizia privind desfiinţarea construcţiei (...) realizată fără autorizaţie de construire legală, autorizaţie emisă la solicitarea SC < Millenium Building Development > SRL Bucureşti (n.r. dezvoltatorul clădirii), de Primăria sectorului 1 Bucureşti".

"Dispune obligarea pârâtului la luarea tuturor măsurilor administrative de aducere a terenului în situaţia anterioară emiterii autorizaţiei, în vederea refacerii cadrului natural din zona de protecţie a Catedralei < Sf. Iosif >".

Sentinţa a fost pronunţată în data de 28 iunie. Primăria a formulat recurs împotriva pronunţării din vară, acesta fiind, însă, respins de Tribunalul Dâmboviţa, săptămâna trecută, pe motiv că ar fi fost depus prea târziu.

Hotărârea a fost publicată pe site-ul Curţii de Apel Ploieşti, de care depinde Tribunalul Dâmboviţa, şi arată: "Soluţia: Admite excepţia tardivităţii recursului, invocată de intimata-reclamantă. Respinge recursul, ca tardiv formulat. Irevocabilă".

În opinia dezvoltatorului, decizia pronunţată de Instanţa din Târgovişte "nu are niciun impact asupra dreptului de proprietate asupra < Cathedral Plaza >, întrucât < Millennium Building > nu a fost citat şi nu a fost parte în acest proces".

Reprezentaţii "Millennium Building Development" (MBD) susţin că "situaţia juridică a clădirii rămâne neschimbată, aceasta deţinând toate avizele şi autorizaţiile necesare, fapt ce nu permite iniţierea unor acţiuni de demolare": "Hotărârea Instanţei din Târgovişte nu dispune nicidecum demolarea < Cathedral Plaza >, ci obligă Municipiul la emiterea unui act prin care să iniţieze o procedură de desfiinţare. Astfel de acte au mai fost emise în trecut, nelegalitatea lor fiind evidentă, raportat la necompetenţa Primarului General de a emite astfel de acte".

Potrivit avocatului Robert Roşu, de la "Ţuca Zbârcea & Asociaţii", apărătorul "Millennium Building", "principiul relativităţii nu permite ca efectele unei hotărâri să se producă asupra unor entităţi care nu au luat parte la judecată şi nu s-au putut apăra - aşa fiind, hotărârea nu este opozabilă proprietarului clădirii".

Domnia sa ne-a spus că dacă primarul Capitalei va emite vreun act care să vizeze demolarea clădirii, dezvoltatorul va ataca în instanţă acel act, întrucât va fi unul administrativ.

"Singurul proces câştigat cu adevărat de Arhiepiscopia Romano-Catolică este cel care priveşte anularea autorizaţiei de construire, însă noi considerăm că, în acel caz, hotărârea a fost dată tardiv, întrucât imobilul era finalizat, iar autorizaţia avea termenul depăşit. Mai sunt nişte procese pe rol, iar noi ne vom continua demersurile legale în vederea obţinerii documentelor necesare pentru a putea pune în funcţiune construcţia", ne-a mai spus Robert Roşu.

Domnia sa consideră că, dacă această clădire va fi demolată, în niciun caz acest lucru nu va fi realizat în baza deciziei de săptămâna trecută a Tribunalului Dâmboviţa.

Avocatul Mugur Popescu, apărătorul Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Bucureşti (ARCB), susţine, la rândul său, că "o cale de atac extraordinară în această situaţie nu va putea avea succes", neexistând posibilitatea ca hotărârea să fie atacată la Curtea de la Strasbourg.

"La pronunţarea de la Suceava au fost utilizate şase căi de atac, însă toate au fost respinse", a mai precizat Mugur Popescu. Menţionăm că, prin decizia nr. 1989 din 3 noiembrie 2010 a Curţii de Apel Suceava, autorizaţia de construire a "Cathedral Plaza" a fost declarată în mod irevocabil ilegală.

La afirmaţiile făcute de avocaţii MBD conform cărora dezvoltatorul nu a fost citat în dosarul din Dâmboviţa, apărătorii ARCB au subliniat: "Am solicitat primăriei să dispună desfiinţarea < Catheral Plaza >, pentru că avea această posibilitate, dar, întrucât nu s-a făcut nimic, am cerut acest lucru în justiţie. Nu aveam de ce să cităm MBD, pentru că nu am avut o acţiune împotriva acestei companii. Nu este vorba despre proprietarul clădirii, oricare ar fi acela, ci de construcţia în sine. Nu există nicio posibilitate ca MBD să atace decizia şi nu este posibilă reautorizarea clădirii. Actul care trebuie emis de primărie este unul de punere în executare a unei hotărâri judecătoreşti".

Executarea efectivă a demontării imobilului durează între opt şi 18-24 de luni, au mai precizat, vineri, într-o conferinţă de presă, reprezentanţii ARCB, adăugând că cel care va suporta costurile aferente demontării va fi dezvoltatorul imobilului, chiar dacă primăria va demola construcţia cu utilaje proprii.

Aceştia au menţionat că, potrivit unor studii efectuate de specialiştii din domeniu, "imobilul poate fi demontat bucată cu bucată", fără a fi afectată Catedrala "Sf Iosif".

De altă părere sunt reprezentanţii MBD, care ne-au spus că au comandat şi ei nişte cercetări şi că "demolarea imobilului chiar pune în pericol Catedrala".

Reprezentanţii ARCB au precizat, citându-l pe proiectantul de structură al clădirii, că demolarea construcţiei presupune costuri de circa 2 până la 5 milioane de euro.

Avocatul Ofelia Bârsan, apărător al ARCB, susţine că demolarea imobilului din centrul Bucureştiului va constitui un precedent ce va fi luat în considerare de instanţele din România, lucru care deja a început să se întâmple.

Cazul "Cathedral Plaza" a fost deschis în anul 2006 de ARCB, la Tribunalul din Bucureşti. Dosarul a fost strămutat la Constanţa, Craiova, Piteşti, Curtea Constituţională a României (CCR), Târgovişte, Ploieşti, ajungând la Suceava, Alba Iulia şi Iaşi. Între timp, cazul "Cathedral Plaza" a fost judecat de câteva ori şi la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

Construcţia controversatului imobil a început în anul 2006, suma investită în edificiul cu 19 etaje ridicându-se la 60 de milioane de euro.

"Millennium Building Development" are ca acţionar majoritar societatea "Willbrook".

Oprescu: "O să respect legea"

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat vineri seară, referitor la decizia instanţei care obligă edilul Capitalei să emită decizia privind desfiinţarea construcţiei Cathedral Plaza, că aşteaptă să vadă "motivaţia" magistraţilor şi că va respecta legea.

"Aştept să văd şi eu motivaţia (instanţei - n.r.), să văd şi eu cum scrie în corpul hotărârii şi o să respect legea", a declarat Oprescu, la un post de televiziune.

Întrebat despre costurile unei eventuale operaţiuni de demolare a construcţiei, primarul general a spus că municipalitatea va trebui să recupereze de undeva respectiva sumă, nefiind vorba despre o acţiune ieftină.

Construcţia controversatului imobil a început în anul 2006, suma investită în edificiul cu 19 etaje ridicându-se la 60 de milioane de euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb