UE acordă Ungariei termen de o lună să ia măsuri cu privire la statul de drept, înainte să suspende fondurile

G.D.
Internaţional / 22 iulie 2022

UE acordă Ungariei termen de o lună să ia măsuri cu privire la statul de drept, înainte să suspende fondurile

Comisia Europeană a acordat Ungariei termen de o lună să răspundă îngrijorărilor sale cu privire la statul de drept, înainte de a cere guvernelor Uniunii Europene să suspende o parte din fondurile pe care Ungaria le va primi în cadrul bugetului din perioada 2021-2027 al blocului comunitar, relatează Reuters, potrivit News.ro.

Noul termen limită face parte dintr-un proces UE, numit "mecanismul de condiţionalitate", menit să protejeze interesele financiare ale UE împotriva încălcării statului de drept de către un guvern UE. Este separat de alte proceduri privind statul de drept pe care UE le-a lansat împotriva Ungariei.

Comisia consideră că banii UE sunt în pericol în Ungaria din cauza corupţiei, care poate lua forma unor licitaţii pentru proiecte finanţate de UE la care participă un singur ofertant, care are de obicei legături cu partidul de guvernământ

De asemenea, executivul UE are îngrijorări cu privire la independenţa sistemului judiciar, a presei şi a organizaţiilor neguvernamentale.

Premierul ungar Viktor Orban a respins în trecut preocupările UE şi SUA cu privire la corupţia din Ungaria, dar oficiali ungari de rang înalt au declarat în ultimele săptămâni că Budapesta este dispusă să colaboreze cu Bruxelles-ul pentru a rezolva îngrijorările sale.

Ungaria s-a oferit săptămâna aceasta să reducă numărul de licitaţii publice la care participă un singur ofertant la 15% din numărul total. De asemenea, Budapesta s-a oferit să permită instanţelor să ordone procurorilor să urmărească cazurile chiar dacă procurorii au decis să nu procedeze astfel şi să facă procesul de legiferare din Ungaria mai transparent şi mai incluziv.

Din cauza îngrijorărilor sale cu privire la bugetul UE, Comisia a lansat "mecanismul de condiţionalitate" în aprilie. În cele din urmă, ar putea duce la suspendarea celor 21 de miliarde de euro alocaţi Ungariei din bugetul UE.

Comisia a anunţat, astăzi, că l-a mandatat pe comisarul pentru buget Johannes Hahn să informeze Budapesta cu privire la măsurile pe care executivul UE intenţionează să le propună guvernelor UE dacă măsurile de remediere ale Ungariei nu sunt adecvate.

"Ungaria are de acum termen de o lună în care îşi poate prezenta observaţiile şi orice informaţii suplimentare, în special cu privire la proporţionalitatea măsurilor avute în vedere de Comisie", a menţionat Comisia.

În plus, Ungaria are încă posibilitatea de a prezenta măsuri de remediere adecvate.

Fondurile afectate sunt cunoscute sub denumirea de fonduri de coeziune - pe care ţările UE care sunt mai sărace decât media Uniunii le primesc pentru a-şi dezvolta infrastructura, precum drumurile şi podurile, staţiile de tratare a apei sau transportul.

Un oficial european de rang înalt a declarat sub protecţia anonimatului că propunerea Comisiei către guvernele UE nu va viza, cel mai probabil, toate fondurile de coeziune pentru Ungaria, deoarece trebuie să fie proporţională cu amploarea problemei.

"Dar va fi o propunere serioasă, nu una simbolică", a mai spus oficialul.

Suspendarea fondurilor de coeziune, peste 5,8 miliarde de euro din granturile fondurilor de recuperare care sunt încă îngheţate, ar fi o lovitură majoră pentru economia maghiară, care este afectată de o monedă devalorizată, creşterea costurilor de împrumut, creşterea deficitului bugetar şi nivelul ridicat al inflaţiei.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Dacă nu stau drept sau strâmb cum le zice Bruxelles asta primesc, sau nu mai primesc.

    Condiționarea e puțin absurdă, ținând cont de faptul că niște birocrați nealeși de nimeni critică statul de drept într-o țară în care conducătorii au fost aleși prin votul direct al populației. Termenul de stat de drept poate fi ușor modificat să includă tot felul de criterii subiective alese de birocrați. UE riscă să se transforme într-o autocrație.

    Ungaria nu va ceda șantajului stăpânilor Europei. Deja a deschis un dialog cu Rusia.

    Plus că poate închide oricând conducta spre vest.

    Eu, în locul lor, as sta numa cu mana pe robinet. 

    1. faptul ca are un dialog cu Rusia pe timp mediu si lung garanteaza ASEZAREA GRANITEI CU ROMANIA PE DUNARE INTRE BUDA SI PESTA!

      Ungurii sunt de partea gresita a Istoriei. Iarasi! :)  

      Asa, si?

      Ban.Cher.Vali are dreptate!

      Ca intotdeauna Ungaria a ales prost 

    eu zic sa le fie taiati banii direct, nu vor face nimic ungurii... visul lor umed e sa dispara UE cat mai repede si cu ajutorul militar al Rusiei sa isi refaca ei Ungaria mare.

    Tzeapa!

    Nu o sa se intample! :) Ba mai mult, isi vor mai pierde iar din pamanturi pentru ca au ifose imperiale in cap.  

    1. asta cu banii de la ue , este 90 % manipulare . ue stie bine cum sa-i ia inapoi inzecit , ca sa nu mai vorbesc de contributia fiecaruia plus alte bizarerii ale ursulei si celor de acolo pe care trebuie sa le aplici in schimbul acestor bani cu care esti mereu santajat .

      Deci. ,mai bine nu le da Ue nimic, daca tot este 90 % manipulare

      deci , mai bine , ca nici smekerii din vest nu vor mai lua nimic , si sa-si care profiturile acasa , are grija orban sa le taie macaroana si poate nationalizari

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb