Comisia Europeană (CE) va oferi sprijin pentru depozitarea în regim privat a untului, laptelui praf degresat (LPD) şi anumitor brânzeturi, pentru a atenua impactul restricţiilor ruseşti la importurile de produse lactate din UE şi ca să limiteze efectele negative pe piaţa internă, potrivit unui comunicat trimis astăzi redacţiei.
CE a confirmat că perioada de intervenţie publică în sectorul untului şi laptelui praf degresat va fi prelungită până la sfârşitul anului. Comisia va ajuta la depozitarea în regim privat a untului şi laptelui praf degresat, sprijin care să acopere costurile zilnice de depozitare acestor produse pentru 3-7 luni. Un proiect de act de punere în practică va fi prezentat Comitetului săptămâna viitoare pentru un vot formal.
Dacian Cioloş, comisarul UE pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, a explicat: "Semnalele de pe piaţa europeană a produselor lactate în ceea ce priveşte preţurile arată că embargoul impus de Federaţia Rusă începe să afecteze acest sector. Câteva state membre ale căror venituri din exporturi scad trebuie să găsească noi pieţe de desfacere. Sectorul european al produselor lactate are nevoie de timp şi de ajutor pentru a se adapta şi, din acest motiv, anunţ astăzi o serie de măsuri special orientate de susţinere a pieţei, concentrându-se pe sectoarele ce privesc laptele praf, untul şi brânzeturile de export. Dacă va fi necesar, vom lua şi alte măsuri suplimentare".
Oficialul a adăugat că va prezenta statelor membre şi Parlamentului European o primă analiză completă a impactului pe termen scurt şi mediu al interdicţiei impuse de Rusia asupra tuturor sectoarelor majore agroalimentare europene, împreună cu o prezentare generală a opţiunilor de politică în domeniu.
"Din nou, mesajul meu de astăzi pentru producătorii din UE este clar: În cazul în care apar riscuri semnificative de destabilizare a pieţei, voi continua să utilizez noua politică agricolă comună (PAC) pentru a acţiona preventiv în sensul stabilizării ei", a punctat Cioloş.
Având în vedere importanţa anumitor brânzeturi în valoarea exporturilor UE către Federaţia Rusă (totalizând aproape 1 miliard euro în 2013), Comisia Europeană doreşte să extindă această măsură şi în acest sector. Normele privind depozitarea în regim privat a brânzeturilor şi prelungirea perioadei de intervenţie vor fi reglementate printr-un act delegat ce va fi prezentat de CE în viitorul apropiat, în conformitate cu normele de urgenţă în ceea ce priveşte piaţa stabilite în cadrul reformei PAC de anul trecut, se mai arată în comunicat. Situaţia este similară în cazul unor brânzeturi.
Sprijinul pentru depozitarea în regim privat este o măsură prevăzută pentru unt şi laptele praf degresat, potrivit regulilor privind piaţa existente deja în cadrul politicii agricole comune (PAC), prin care Comisia ajută la finanţarea costurilor de depozitare temporară timp de 90-210 zile. PAC finanţează o parte din costurile acestei depozitări temporare (care cuprind o rată fixă pe tonă, plus o sumă zilnică fixă pe tonă). Produsele în cauză rămân în proprietatea operatorilor, care sunt apoi responsabili de vânzarea lor când expiră perioada de depozitare.
Exporturile de produse lactate din UE către Federaţia Rusă au fost, anul trecut, în valoare de 2,3 miliarde euro, fiind în special axate pe brânzeturi (1 miliard euro), dar şi pe preparate alimentare (470 milioane euro), unt sau unt brut (140 milioane euro), produse lactate proaspete (100 milioane euro), produse finite (90 milioane euro), lapte praf degresat (70 milioane euro) şi zer praf (30 milioane euro). Anul trecut, 25 de state membre au exportat brânzeturi în Rusia, cei mai mari exportatori europeni fiind Olanda, Lituania, Finlanda, Polonia, Danemarca, Germania, Italia, Franţa şi Letonia.
"Măsurile din sectorul produselor lactate vin ca adaos la măsurile de urgenţă de sprijinire a pieţei deja anunţate, în data de 11 august, pentru sectorul de piersici şi nectarine (în valoare de 32,7 milioane euro) şi, în data de 25 august, pentru sectorul de fructe şi legume perisabile (în valoare de 125 milioane euro)", conchide comunicatul.