• Avocatul Ioana Sfîrăială spune că nu a contestat distribuirea de dividende
• Fondul Proprietatea îşi menţine poziţia că Sfîrăială încearcă să blocheze distribuirea dividendelor
Fondul Proprietatea îşi menţine poziţia că avocatul Ioana Sfîrăială încearcă să blocheze distribuirea dividendelor şi spune că aceasta nu şi-a retras cererea în instanţă, în replică la o scrisoare în care acţionarul susţine că nu se opune distribuirii câştigului din 2011.
"Ioana Sfîrăială nu şi-a retras cererea de a bloca înregistrarea la Registrul Comerţului a hotărârii AGOA nr. 10 din 25 aprilie 2012 pentru aprobarea distribuirii dividendelor aferente anului financiar 2011. Menţionăm că pentru a renunţa la o cerere de blocare a înregistrării unei hotărâri AGOA, Ioana Sfîrăială trebuie să depună o cerere la Tribunalul Bucureşti, conform art. 246 din Codul de Procedură Civilă", se arată într-un răs-puns transmis de Franklin Tem-pleton, administratorul Fondului Proprietatea.
Anterior, Sfîrăială, acţionar la Fondul Proprietatea, a transmis o scrisoare către CNVM, BVB şi Comisia de buget, finanţe şi bănci a Camerei Deputaţilor în care spunea că nu a contestat la Regis-trul Comerţului înregistrarea deciziei AGA de la Fondul Proprietatea privind distribuirea de dividende.
"Nu am formulat cerere de intervenţie la Registrul Comerţului Bucureşti împotriva hotărârii Adunării Generale a Acţionarilor FP nr.10/25.04.2012 de < aprobare a repartizării profitului net pentru anul financiar 2012 > şi de < aprobare a dividendului de 0,03854 lei/acţiune >, şi ca atare această hotărâre nu a fost < blocată >. Pe rolul Tribunalului Bucureşti nu există la acest moment niciun fel de acţiune împotriva plăţii dividendelor de către Fondul Proprietatea acţionarilor săi. Comunicatele (transmise de Fondul Proprietatea -n.r.) în-cearcă să inducă în eroare acţionarii Fondului Proprietatea şi să creeze panică printre acţionari. < Se uită > însă a se preciza faptul că, potrivit aceleiaşi hotărâri AGOA 20/25.04.2012, plata dividendelor urmează a se face începând cu data de 29 iunie 2012", spune ea în scrisoare.
Administratorul Fondului Proprietatea menţionează că în data de 2 mai Sfîrăială a înregistrat o cerere de intervenţie la Registrul Comerţului prin care solicita să nu fie înregistrate patru hotărâri AGA din 25 aprilie. Deciziile acţionarilor vizau distribuirea de dividende, aprobarea rezultatelor financiare din 2011 şi ratificarea şi adoptarea unor decizii AGA din septembrie 2010, prin care s-a schimbat sistemul de conducere al Fondului şi a compania Franklin Templeton a fost numită administrator unic.
"Este cunoscut public faptul că acţionarii au aprobat data de 29 iunie 2012 ca dată de începere a plăţii dividendelor, dar fără înregis-trarea la Registrul Comerţului a acestei hotărâri, decizia nu poate fi pusă în aplicare şi, din acest motiv, data nu poate fi respectată", mai spus reprezentanţii Franklin Templeton.
Fondul Proprietatea a anunţat încă din data de 10 mai că Ioana Sfîrăială a iniţiat mai multe litigii pentru a bloca înregistrarea la Registrul Comerţului a hotărârilor Adunării Generale a Acţionarilor Fondului din 25 aprilie, inclusiv distribuirea de dividende.
Potrivit unor rapoarte ulterioare datei de 10 mai transmise de FP, hotărârea AGA pentru distribuirea dividendelor este contestată în dosarul 15963/3/2012.
Acţionarii Fondului Proprietatea au aprobat la 25 aprilie distribuirea unor dividende de 507,6 milioane lei (aproape 113,8 milioane euro), respectiv 93% din profitul înregistrat anul trecut, de 543,8 milioane lei (128,3 milioane euro). Valoarea brută a dividendului este de 0,03854 lei/acţiune, în creştere cu 21% faţă de nivelul de anul trecut, de 0,03141 lei/acţiune.
Sfîrăială a contestat, începând din octombrie 2010, majoritatea deciziilor AGA, motivând că Franklin Templeton nu avea dreptul să convoace AGA deoarece nu este administratorul Fondului. Ea a contestat în octombrie 2010 în instanţă o parte din decizia AGA prin care Franklin Templeton a fost numit administrator, invocând că proiectul de modificare a actului constitutiv al societăţii nu a fost publicat în termenul legal, cu 30 de zile înainte de AGA.
Ea nu a contestat, însă, şi AGA din aprilie 2011, când s-a aprobat distribuirea de dividende din profitul din 2010.
Tribunalul Bucureşti a admis, pe 21 decembrie 2011, în parte o cerere a reclamantei. Instanţa a dispus, atunci, anularea hotărârilor prin care s-a aprobat modificarea actului constitutiv al FP, prin schimbarea sistemului de administrare, de la Consiliu de Supraveghere şi Directorat la societate de administrare a investiţiilor. Instanţa a decis şi anularea hotărârii prin care compania Franklin Templeton a fost numită administrator al FP, precum şi a deciziilor acţionarilor de revocare a Directoratului şi de alegere a membrilor Comitetului Reprezentanţilor.
La începutul lunii martie Fondul Proprietatea a anunţat că va face recurs la decizia instanţei, potrivit Mediafax.
Acţionarii Fondului Proprietatea au decis la 25 aprilie şi ratificarea şi adoptarea tuturor deciziilor adoptate în AGA de la preluarea mandatului de către Franklin Templeton, în 2010, până la 24 aprilie 2012.
La 14 mai, investitorii instituţionali străini deţineau 47,16% din acţiunile Fondului Proprietatea, iar acţionarii persoane juridice înregistrate în România aveau 9,88%. Investitorii persoane fizice români deţineau 30,53%, iar persoanele fizice străine aveau 8,03% din acţiuni.
Cei mai mari acţionari ai Fondului Proprietatea sunt fondul american de hedging Elliott Associates, care la finalul lunii martie controla indirect 13,91% din acţiuni, şi City of London (7,21%). Cel mai mare acţionar persoană fizică, Georgia Palade van Dusen, nepoata fostului industriaş Nicolae Malaxa, avea 4,93% din acţiuni.
1. Sunati 112 pentru Ioana Fsiraiala
(mesaj trimis de Tatiana Camaciu în data de 25.05.2012, 00:41)
Femeia asta, este bolnava mintal. Cum altfel poate fi catalogat un om care initiaza 7 actiuni in instanta in numai 15 zile sau chiar mai putin? Cine o plateste ? Poate cineva sa se intereseze? Oare cei ce au plecat sau au fost demisi dela administrarea FP si care spuneau ca " NOI PUTEM ADMINISTRA PE MAI PUTIN, ZAU E PREA MULT" Vezi declaratiile lui Ursache si nu in ultimul rand a girafei Lulache
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 25.05.2012, 07:00)
Cel mai simplu ar fi ca administratorul FP sa publice pur si simplu cerea de chemare in judecata. Si asta ar pune capat intregii povesti cu am contestat, ba nu am contestat, ba da, ba nu, cu madam sfaraial in rolul principal.
3. fără titlu
(mesaj trimis de Silviu în data de 25.05.2012, 07:57)
De cate ori aud de nazbatiile doamnei Sfaraiala ma pufneste rasul!
Insasi numele domniei sale pare predestinat acestui spectacol!
Singura intrebare pe care mi-o pun de fiecare data este : Ce cultura are domnia sa in legatura cu piata de capital, avand in vedere pretentiile domniei sale (care par a fi la originea scandalului) vizavi administrarea FP de catre F.Templeton, care desi este un nume, totusi nu este Hudini?
As sfatui-o pe doamna Sfaraiala sa astepte sa treaca criza si apoi sa puna in balanta realizarile si nerealizarile administratorilor si sa le compare cu alte fonduri similare din Romania.
Tin sa subliniez ca nu-i tin partea domnului Templeton si in momentul de fata nu detin actiuni FP>