OpenAI şi susţinătorul său financiar Microsoft au fost daţi în judecată vineri, la tribunalul federal din Manhattan, de către doi autori de non-ficţiune care spun că aceste companii le-au folosit greşit munca pentru a antrena modelele de inteligenţă artificială din spatele popularului chatbot ChatGPT şi a altor servicii bazate pe inteligenţă artificială, relatează News.ro.
Scriitorii Nicholas Basbanes şi Nicholas Gage au declarat instanţei, într-o acţiune colectivă propusă, că companiile le-au încălcat drepturile de autor prin includerea mai multor cărţi ale lor ca parte a datelor utilizate pentru antrenarea modelului de limbaj mare GPT al OpenAI.
Reprezentanţii Microsoft şi OpenAI nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii cu privire la plângere.
Procesul urmează altora depuse de scriitori de ficţiune şi nonficţiune, de la comediantul Sarah Silverman la autorul "Game of Thrones" George R.R. Martin, împotriva companiilor de tehnologie, pentru presupusa utilizare a muncii lor pentru a instrui programe AI.
De asemenea, New York Times a dat în judecată OpenAI şi Microsoft săptămâna trecută, pentru utilizarea muncii jurnaliştilor săi pentru a instrui aplicaţiile AI.
Basbanes şi Gage sunt ambii foşti jurnalişti.
Avocatul lor, Michael Richter, a spus că este "revoltător" faptul că companiile îşi pot folosi lucrările pentru "a alimenta o nouă industrie de un miliard de dolari, fără nicio compensaţie".
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.01.2024, 10:51)
Cum adica nicio compensatie? Le-au furat cartile? Un om poate citi cartile lor de la biblioteca fara niciun ban. Sau le poate plati un singur exemplar. Din moment ce un om poate face asta, si isi poate dezvolta creierul (reteaua neuronala biologica) si apoi poate face propriile opere pornind de la cultura crescuta citind acele carti.... si (ca unii scriitori) pot crea o industrie de miliarde (ca Harry Potter)..... De ce nu ar putea si AI sa faca acelasi lucru?
Toate aceste procese sunt penibile.