Un nou val de scumpiri la alimente

Nataşa Negru
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 16 mai 2008

Un nou val de scumpiri la alimente

Creşterea preţului ţiţeiului până la 125dolari/barilul şi o eventuală majorare a preţului gazelor vor determina scumpirea produselor agro-alimentare, ne-a declarat domnul Costel Caraş, preşedintele Sindicatului Crescătorilor de Taurine din România. Domnia sa ne-a spus că preţul produselor agro-alimentare va creşte permanent de acum încolo, dar acest proces este normal, întrucât în preţul final al produsului se reflectă costul producţiei şi implicit al input-urilor (energie electrică).

Domnul Dorel Secară, preşedintele Federaţiei Cres­cătorilor de Bovine din Româ­nia, consideră că preţul produselor agro-alimentare va creşte din cauza majorării cos­tului ţiţeiului, însă nu în mod semnificativ.

În afară de influenţa pe care o are cotaţia ţiţeiului pe plan internaţional asupra majorării preţurilor, Dorel Secară este de părere că acest fapt vine ca o consecinţă a inexistenţei unui control pe filiera de procesare a materiei prime şi pe cea de comercializare a produsului final în supermarketuri.

Pe de altă parte, preşedintele Sindicatului Crescătorilor de Taurine din România ne-a spus că preţul laptelui din magazine va creşte, la peste 3 lei/litru, în situaţia în care preţul materiei prime furnizate de producătorii agricoli este în scădere. Laptele de calitate europeană se vindea în urmă cu o lună cu circa 1,1 lei - 1,2 lei/litru, faţă de preţul mult mai mic cu care se vinde în acest moment - circa 0,8 lei/litru. Laptele obţinut în curţile oamenilor se vinde în prezent cu un preţ şi mai mic, de sub 0,5 lei/kg. Această conjunctură în care se află din nou producătorii agricoli, cauzată de scăderea preţului laptelui şi împuţinarea bovinelor, poate determina chiar dispariţia unor ferme de bovine.

Conflictul iscat de câteva luni între cei trei actori, producătorii agricoli de lapte, procesatorii de lapte şi supermarketuri încă nu a luat sfârşit, a spus Costel Caraş, adăugând: "Problema încă se studiază de către Comisia Parlamentară, dar noi, producătorii agricoli, suntem total nemulţumiţi de modul în care decurg discuţiile". Domnia sa motivează această nemulţumire prin faptul că discuţiile se poartă doar între procesatorii de lapte şi supermarketuri, şi nu pe tot lanţul de produs, cum ar fi fost normal: "Noi, producătorii de lapte, suntem total excluşi de la discuţii".

"Întreaga situaţie în care se află în acest moment producătorii de lapte ne va determina să pichetăm iarăşi sediile fabricilor de lapte", a adăugat Costel Caraş.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb