Ungurii ne dau zahăr pentru nevoiaşii noştri

Nataşa Negru
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 5 august 2008

Ungurii ne dau zahăr pentru nevoiaşii noştri

Depozitat în ţara vecină, Ungaria, zahărul din stocurile de intervenţie comunitare ale Uniunii Europene pus la dis­poziţia României şi Bulgariei s-a scurs în drum spre nevoiaşii noştri. Licitaţia internaţională pentru aceste cantităţi de zahăr şi făină a avut loc la 19 iunie 2007. Emilian Dobres­cu, preşedintele Patronatului Zahărului din România, ne-a declarat: "În cazul licitaţiei organizate pentru cantitatea de zahăr oferită de UE României, companiile româneşti nu s-au coalizat într-un >cartel<, precum companiile de morărit care au participat la licitaţia organizată pentru cantitatea de făină oferită de UE nevoiaşilor".

Domnia sa a motivat absenţa companiilor româneşti de la acea licitaţie internaţională şi prin condiţiile foarte dure pentru participare. Astfel, dacă o companie îşi manifesta interesul de a participa la această licitaţie, atunci trebuia să depună o garanţie de 110% din valoarea contractului, "care ajungea, cel mult până la 8-9 milioane de euro".

O altă problemă întâmpinată în procesul distribuţiei zahărului către nevoiaşi a fost cauzată şi de lipsa unei capacităţi logistice a organizaţiilor care aveau în administrare această verigă a lanţului. Emilian Dobrescu a adăugat: "Erau necesare maşini cu care să se facă distribuţia, depozite unde s-ar fi păstrat pe perioada împărţirii zahărului nevoiaşilor - ori tocmai de acestea duceau lipsă organizaţiile neguvernamentale".

Pe de altă parte, şi companiile care se ocupau de ambalarea zahărului destinat nevoiaşilor întâmpinau greutăţi. Emilian Dobrescu a menţionat: "Să ambalazi circa 15.000 tone de zahăr în pungi de câte un kilogram, iar apoi să le distribui reprezintă un efort foarte mare".

Popescu Aurel, preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit şi Panificaţie (Rompan), ne-a declarat că, spre deosebire de situaţia descrisă mai sus, în care companiile româneşti producătoare de zahăr nu au făcut un consorţiu, în cazul ajutorului UE sub formă de făină acordat nevoiaşilor, companiile româneşti de morărit s-au coalizat şi au participat "în grup" la licitaţia internaţională din 19 iunie. Rezultatul - au câştigat, iar făina care se distribuie la nevoiaşi provine din producţie internă şi nu de la vecini.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb