Unitatea 1 din cadrul Centralei nucleare de la Cernavodă va intra în programul de oprire planificată începând de mâine, 6 mai, iar lucrările vor dura 50 de zile, potrivit unui comunicat transmis de Nuclearelectrica Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Reactoarele CNE Cernavodă sunt oprite alternativ, fiecare la doi ani, pentru realizarea programelor de mentenanţă corectivă şi preventivă, inspecţii obligatorii, testări obligatorii, conform cerinţelor Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN). Acestea nu pot fi efectuate decât cu centrala oprită. De asemenea, vor fi implementate modificări de proiect pe anumite sisteme/echipamente/componente.
Opririle planificate sunt considerate proiecte ale companiei, iniţiate cu aproximativ 24 de luni anterior datei planificate, având o echipă de management de proiect, grafic de realizare, planificare de resurse umane şi bugetare corespunzătoare.
Comunicatul precizează: "Oprirea planificată a Unităţii 1 a CNE Cernavodă din acest an va avea o durată de aproximativ 50 de zile faţă de durata normală a opririlor planificate, de aproximativ 30 de zile. Prelungirea duratei opririi planificate a Unităţii 1 implică realizarea unor lucrări suplimentare de întreţinere a generatorului de aburi. Acesta este un demers standard, implementat de centralele de tip CANDU 6 la nivel global, o singură dată pe toată durata iniţială de viaţă de 30 de ani a unei unităţi nucleare, în funcţie de analiza datelor tehnice".
Lucrările vor fi efectuate în condiţii de siguranţă pentru personalul centralei, public şi mediul înconjurător, conform procedurilor aprobate, utilizate la CNE Cernavodă, potrivit Nuclearelectrica.
Centrala nucleară de la Cernavodă funcţionează cu două reactoare, care asigură, împreună, circa 20% din producţia naţională de electricitate. Primul reactor a fost pus în funcţiune în anul 1996, iar al doilea reactor - în 2007.