UPDATE: FOST ADMINISTRATOR JUDICIAR AL HIDROELECTRICA Remus Borza, urmărit penal pentru conflict de interese

A.T.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 30 august 2013

Remus Borza, urmărit penal pentru conflict de interese

Plângerea a fost înaintată de ANI

Remus Borza: "Aceste acuzaţii reprezintă o gravă eroare judiciară"

Update 14:02

Filiala Hidroelectrica Hidrosind a luat act de rezoluţia Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti de începere a urmării penale pentru Remus Borza, se arată într-un comunicat de presă.

Hidrosind consideră această rezoluţie ca "fiind un prim pas spre normalitate în sancţionarea abuzurilor săvârşite de administraţia Borza - Vulpescu la Hidroelectrica".

---

Fostul administrator judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza, este urmărit penal, alături de asociatul său în afaceri (n.r. Nicoleta Munteanu) pentru comiterea infracţiunii de conflict de interese, ne-a declarat Ionuţ Oprea, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti. Plângerea către procurori a fost înaintată de Agenţia Naţională de Integritate (ANI), în luna februarie a acestui an, ne-a precizat domnia sa.

Rezoluţia de începere a urmăririi penale dată de procurori arată că Euro Insol - firma de insolvenţă pe care o deţine Remus Borza în cote egale cu Nicoleta Munteanu, în calitate de administrator judiciar al Hidrolectrica, a făcut plăţi către societatea de avocatură Borza şi Asociaţii (unde asociaţi sunt Remus Borza cu 95% şi Nicoleta Munteanu - 5%), în baza a 34 de contracte de asistenţă juridică încheiate în perioada noiembrie 2012-februarie 2013.

Potrivit rezoluţiei, Nicoleta Munteanu, în calitate de reprezentant legal al Euro Insol SPRL - a încheiat contracte de asistenţă juridică între firma de insolvenţă şi Borza şi Asociaţii pentru reprezentarea, redactarea, semnarea şi depunerea actelor în mai multe procese civile aflate pe rolul Tribunalului Bucureşti, în care SC Hidroelectrica avea calitate de parte. Procurorii arată că cei doi avocaţi s-au aflat, astfel, în conflict de interese potrivit codului penal şi potrivit legii practicienilor în insolvenţă, având foloase materiale în urma celor 34 de contracte. Sumele aferente acestor contracte au fost achitate de Hidroelectrica.

Remus Borza a confirmat aseară că a fost pus sub urmărire penală pentru infracţiunea de conflict de interese, însă consideră că aceste acuzaţii reprezintă o gravă eroare judiciară, întrucât domnia sa nu îndeplineşte o funcţie publică.

Borza a declarat: "Confirm informaţiile potrivit cărora, pe 8 iulie, s-a început urmărirea penală împotriva mea, pentru infracţiunea de conflict de interese, informaţie care mi-a fost adusă la cunoştinţă pe data de 22 iulie. Consider că această acuzaţie este o gravă eroare judiciară, care sper să fie remediată de către procurorul ierarhic superior sau de instanţă. În calitate de avocat, nu sunt şi nu pot fi asimilat unei funcţii publice sau unui demnitar public. Faptul că am câştigat toate cele 75 de procese într-un timp record, de 6 luni, este dovada vie că avocaţii şi-au îndeplinit cu obiectivitate atribuţiile şi au urmărit interesul public, ce urmărea soluţionarea acestor contestaţii, de care era legată ieşirea Hidroelectrica din insolvenţă. Angajarea casei de avocatură «Borza şi Asociaţii» a fost aprobată de către Comitetul Creditorilor, iar remuneraţia a fost avizată tot de către creditori. Pe parcursul derulării procesului de insolvenţă la Hidroelectrica, niciun creditor şi nici judecătorul sindic nu au contestat reprezentarea companiei în instanţă de către «Borza şi Asociaţii». De asemenea, Hidroelectrica a ieşit din insolvenţă fără să fi apărut vreo problemă referitoare la incompatibilitatea mea. Ieşirea din insolvenţă şi aprobarea planului de reorganizare echivalează cu o deascărcare de gestiune a administratorului judiciar".

Potrivit lui Borza, un administrator judiciar este în stare de incompatibilitate dacă este şi administratorul societăţii comerciale aflată în stare de insolvenţă, ceea ce nu este cazul lui. Remus Borza a mai spus că Hidroelectrica îşi va recupera cheltuielile de judecată şi onorariul plătit către "Borza şi Asociaţii" de la partea adversă, respectiv companiile care au pierdut procesele cu producătorul de energie.

Potrivit articolului 253 indice 1 din Codul Penal, "fapta funcţionarului public care, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, îndeplineşte un act ori participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv, sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică pe durată maximă".

La jumătatea lunii ianuarie a acestui an, Remus Borza a declarat, într-un interviu acordat ziarului BURSA: "Administratorul judiciar al Hidroelectrica, Euro Insol, în care sunt partener, a angajat, în numele Euro Insol, casele de avocatură Borza şi Asociaţii, Piperea şi Asociaţii şi Cabinetul de Avocatură Dana Ionescu pentru cele 74 de procese pe care compania le are cu creditorii. Am optat pentru avocaţii de la Borza şi Asociaţii deoarece sunt integri şi buni profesionişti şi au asigurat constant consultanţă juridică administratorului judiciar Euro Insol în toate măsurile luate de către acesta în ceea ce priveşte reorganizarea Hidroelectrica. Pe 25 octombrie 2012, comitetul creditorilor Hidroelectrica a aprobat, în unanimitate, angajarea celor trei case de avocatură. Onorariul aprobat este de 3.000 de euro/dosar. Astfel suma totală este de 220.000 de euro, derizorie faţă de suma enormă care constituie miza contestaţiilor, 420 milioane euro daune solicitate şi peste 1 miliard de euro beneficii nerealizate de către «băieţii deştepţi» până la 31 decembrie 2018, ca efect al denunţării contractelor. Este un onorariu umilitor şi ruşinos dacă ne raportăm la miză şi la faptul că, în realitate, vorbim de un onorariu care acoperă două faze procesuale, respectiv fond şi recurs. Orice altă casă de avocatură ar fi solicitat un onorariu de succes de cel puţin 5% din valoarea creanţelor solicitate. Realizaţi că vorbim de un onorariu de cel puţin câteva zeci de milioane de euro".

În februarie, premierul Victor Ponta a declarat că nu este de acord cu faptul că administratorul judiciar de la Hidroelectrica, Remus Borza, şi-a dat contracte propriei case de avocatură, pentru a reprezenta compania în instanţă. Domnia sa a adăugat că "poate fi în dezacord doar moral", deoarece "legea îi permite", susţinând că trebuie schimbată legea insolvenţei pentru a elimina acest tip de conflict de interese şi alte "scheme de fraudare a statului".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb