UPDATE Ministrul Finanţelor: "Patronii vor fi obligaţi să păstreze un anumit nivel al salariului brut"

ANDREI STAN
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 19 septembrie 2017

Ministrul Finanţelor: "Patronii vor fi obligaţi să păstreze un anumit nivel al salariului brut"

Actualizare 17:15 Raluca Turcan: "Ministrul Mişa aruncă în aer mediul economic"

Raluca Turcan, prim-vicepreşedintele PNL, susţine că ministrul de Finanţe, Ionuţ Mişa, prin afirmaţiile potrivit cărora Executivul vrea să emită un act normativ pentru ca salariul brut să fie păstrat la un anumit nivel, "aruncă în aer mediul economic".

Turcan a scris astăzi, pe pagina sa de Facebook: "Inconştienţă - iată cuvântul care poate caracteriza atitudinea ministrului Finanţelor. Probabil că şi disperarea este foarte mare la Guvern. Dragnea şi Tudose s-au uitat în vistieria statului şi şi-au dat seama că nu mai sunt bani. Bugetul de stat nu este un sac fără fund. Au tăiat din investiţii şi au împrumutat ţara în ultimele 9 luni cu 28 de miliarde de lei pentru că au crescut cheltuielile statului într-un mod iresponsabil. Cu aceşti bani se puteau construi 900 kilometri de autostradă. Nu s-a construit nici măcar un singur kilometru. Iar bani în continuare nu sunt. Acum vin cu propuneri să impună firmelor mărirea salariilor. Şi totul pentru a acoperi gaura lăsată la buget. Curat neconstituţional, anti-european şi anti-economic".

------------

Ministrul Finanţelor Publice, Ionuţ Mişa, a anunţat astăzi, după audierea sa în Comisia Economică din Senat, că firmele private vor fi obligate, printr-un nou act normativ, să păstreze un anumit nivel al salariului brut al angajaţilor.

"Se va introduce o normă tranzitorie care va stabili clar că salariul brut va include toată sarcina fiscală a angajatorului, astfel încât să se stabiliească un plafon care să limiteze posibilitatea unui patron de a reduce salariul pentru angajatul propriu", a declarat Ionuţ Mişa, în cadrul audierii din Senat.

La ieşirea din comisie, ministrul de Finanţe a precizat că va fi introdusă "o măsură tranzitorie care va obliga practic angajatorul, chiar şi cel din mediul privat, să menţină un anumit nivel al salariului brut".

Ionuţ Mişa a adăugat: "Va fi o dispoziţie legislativă prin care se va stabili ce va include tot salariul brut. El va fi practic suma tuturor celorlalte sarcini fiscale pe care le plăteşte un angajator pentru un angajat. Angajatorul nu va plăti niciun leu în plus pentru angajat".

Întrebat de reporteri dacă angajatorii vor putea fi obligaţi să transfere contribuţiile în salariul brut al angajatului, oficialul a răspuns: "Da, va fi o lege prin care aceste contribuţii vor fi transferate angajatului şi angajatorul va trebui să păstreze un anumit nivel al salariului brut. E o reglementare fiscală care se aplică tuturor agenţilor economici dintr-o economie. Statul are dreptul, atunci când consideră, să stabilească nişte reguli şi principii fiscale".

Ministrul a explicat că ponderea contribuţiilor pe care angajatul le va plăti la bugetul de stat va fi de 2,9 ori mai mare decât în prezent.

"Prin acest transfer (a contribuţiilor de la angajator la angajat, n.r.) se realizează o creştere a salariului brut, care va permite creşterea punctului de pensie, care va da posibilitatea ulterior fiecărui cetăţean să aibă o pensie mai mare", a mai afirmat Ionuţ Mişa.

Anunţul vine în contextul trecerii contribuţiilor din sarcia angajatorului în sarcina angajatului şi al îngrijorărilor că această măsură va duce la diminuarea salariilor nete.

Profesorul de economie Cristian Păun a afirmat, într-o intervenţie la Digi24, după anunţul ministrului Mişa, că trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat este o măsură bună, dar că patronii nu pot fi obligaţi printr-o lege să treacă aceste sume în salariul brut al angajaţilor.

Păun a spus: "Problema e că nu poţi interveni cu o lege în contractele private. Încalci prevederi constituţionale. Contractul e legea părţilor într-o economie de piaţă şi ai foarte multe limitări ca entitate publică".

Profesorul a precizat: "Acum piaţa muncii e în favoarea angajaţilor. Există un mare deficit de forţă de muncă pe piaţă, exista alternativa migraţiei şi alternativa angajării în sectorul public, pe salarii bunicele. Cred că angajatorii vor reconsidera foarte mult poziţia de forţă în faţa angajaţilor, în ideea de a nu le creşte salariul brut. Ar trebui să lăsăm lucrurile să evolueze de la sine, fără foarte multă forţă şi să aşteptăm să vedem dacă va fi efect de masă la nivelul angajatorilor. Eu zic că nu. Va fi marginal efectul şi cei mai mulţi angajatori vor trece aceste contribuţii în brutul final. Pentru ei, contează să-şi păstreze angajaţii, mai ales pe cei de valoare".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb