UPDATE Opririle Unităţilor 1 şi 2 dau palpitaţii la evaluarea WANO

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 29 octombrie 2013

Opririle Unităţilor 1 şi 2 dau palpitaţii la evaluarea WANO

Experţii World Association of Nuclear Operators (WANO) se află la Cernavodă din 14 octombrie pentru a-i evalua performanţele

Update 17:59 Nuclearelectrica: Opririle neplanificate - evenimente inerente în activitatea curentă

Opririle neplanificate sunt evenimente inerente în activitatea curentă a unei centrale nuclearoelectrice, a precizat, astăzi, compania Nucleareletrica, în legătură cu opririle Unităţilor 2 şi 1 ale CNE Cernavodă din data de 21 octombrie, respectiv, 27 octombrie.

"Acestea sunt evenimente inerente în activitatea curentă a unei centrale nuclearoelectrice, dar sunt tratate cu maximă responsabilitate prin aplicarea unui set unitar de standarde de calitate şi siguranţă. Opririle neplanificate ale celor două Unităţi ale CNE Cernavodă reprezintă un procent de 3 ori mai mic decât media înregistrată pe plan mondial la centralele nucleare, fiind un factor asumat şi ţinut sub control prin programele de întreţinere şi reparaţii ale centralei", se arată într-un comunicat remis Bursei de Valori Bucureşti.

În ceea ce priveşte producţia de energie electrică anuală planificată, Nuclearelectrica menţionează că are în vedere atât opririle planificate, cât şi un volum care acoperă eventualele opriri neplanificate, determinat pe baze statistice, atunci când îşi stabileşte bugetul de venituri şi cheltuieli.

---

Unităţile 1 şi 2 de la centrala nuclearoelectrică de la Cernavodă au fost oprite din funcţionare neprogramat, în ultima săptămână, din cauza unor defecţiuni înregistrate la anumite echipamente. Aceste incidente, despre care Nuclearelectrica spune că "nu au afectat securitatea nucleară a reactoarelor, a personalului de exploatare, a populaţiei şi a mediului înconjurător", au cauzat supărare mare în companie, potrivit unor surse, întrucât la Cernavodă se desfăşoară o misiune de evaluare a World Association of Nuclear Operators (WANO).

La solicitarea ziarului BURSA, conducerea Nuclearelectrica ne-a declarat: "Nuclearelectrica SA este membru al World Association of Nuclear Operators (WANO), centrul din Atlanta - SUA, şi a convenit să desfăşoare misiuni de evaluare WANO (peer review missions). Scopul acestor evaluări este compararea performanţelor în operare pe baza unor standarde de excelenţă, printr-o evaluare complexă şi obiectivă în operare de către echipe independente de specialişti din afara centralei; valorificarea experienţei în operare care permite schimbul de experienţă cu alte centrale şi conştientizarea unor evenimente care să permită prevenirea unora similare. La acestea se adaugă acordarea de sprijin tehnic şi schimb de experienţă care constau în ghiduri de bună practică, indicatori de performanţă şi misiuni de sprijin tehnic".

Potrivit sursei citate, aceasta este cea de-a 6-a misiune WANO la CNE Cernavodă (n.r. se desfăşoară în perioada 14 octombrie - 1 noiembrie 2013) şi a fost solicitată de conducerea centralei în scopul alinierii la nivelul celor mai performante centrale la nivel global.

Întrebaţi dacă apreciază că incidentele tehnice de la Unităţile 1 şi 2 vor avea un impact negativ în evaluarea WANO, oficialii Nuclearelectrica ne-au răspuns că "întrucât misiunea WANO este încă în desfăşurare, şi conform politicii de gestionare a acestor misiuni de către WANO, Nuclearelectrica SA nu poate emite concluzii anterior finalizării misiunii".

Săptămâna trecută, Unitatea 2 a fost oprită din funcţionare în urma declanşării unui transformator de alimentare servicii proprii, ca urmare a defectării unui releu din circuitul de protecţie al acestuia. Unitatea 2 a fost reconectată sâmbătă dimineaţă la Sistemul Energetic Naţional. Duminică după-masă, însă, a fost oprită Unitatea 1 din cauza întreruperii alimentării unui circuit de comandă şi control.

În ambele cazuri, toate sistemele au răspuns conform proiectului şi nu au fost identificate alte defecţiuni.

Potrivit comunicatelor de presă ale Nuclearelectrica, în timpul activităţii de oprire şi repornire a reactoarelor nu a fost afectată securitatea nucleară şi nici cea a personalului de exploatare, a populaţiei şi a mediului înconjurător.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Oprirea repetata, uneori nejustificata afeceaza fiabilitatea sistemului.

    Daca defectarea unui releu la un transformator de servicii proprii tine oprit grupul mai mult de 4 zile oprit, defectarea transformatorului de servicii cat va tine grupul oprit?, sau a fost nevoie ca dupa defectare sa se faca comanda, sa fabrice releul sa-l achizitioneze,etc. pentru a se incadra in termenul care a fost oprit grupul

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb