Vaccinul salvator, între speranţă, refuz şi manipulare electorală

Octavian Dan
Ziarul BURSA #Miscellanea #Sănătate / 16 noiembrie 2020

Alexandru Rafila

Alexandru Rafila

Vaccinul anti-COVID era privit drept soluţia salvatoare la începutul pandemiei. Între timp oamenii s-au mai informat/dezinformat şi nu mai par atât de seduşi de ideea vaccinării.

Argumentele care sunt puse pe masă pentru refuzul injectării sunt de toate tipurile, unele de bun simţ, altele de un penibil absolut. Cert este că există, potrivit unor studii făcute în ţara noastră, o majoritate care vrea să se protejeze de pericolul infectării, dar şi o minoritate consistentă care refuză să aibă încredere într-un ser "insuficient testat", ieşit pe piaţă într-un timp prea scurt. În toată această dezbatere a apărut şi componenta electorală, diverşi politicieni încercând să îşi facă în acest fel campanie şi să livreze unui public ţintă, din punctul lor de vedere, un anumit tip de mesaje. Comentariile de pe reţelele de socializare la declaraţiile preşedintelui Iohannis legate de vaccinare arată cât de polarizată este societatea autohtonă şi din acest punct de vedere. Reprezentantul ţării noastre la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), medicul Alexandru Rafila, la rândul său candidat în alegerile parlamentare, a declarat că vaccinarea anti-COVID nu va fi "cu siguranţă" obligatorie la noi: "Cu siguranţă acest vaccin nu va fi obligatoriu. Sau aceste vaccinuri, că nu discutăm doar de unul singur. Aceste vaccinuri sunt vaccinuri noi şi una este să discuţi despre vaccinul DTP, care e cunoscut de zeci de ani şi se cunoaşte foarte bine eficacitatea sa, eventualitatea unor reacţii adverse şi aşa mai departe şi altceva e să discuţi despre un produs nou, despre care lumea nu ştie nimic şi care a trecut doar prin nişte studii clinice. Deci cu siguranţă acest vaccin nu va fi obligatoriu nici pentru copii, nici pentru adulţi, nici pentru altcineva şi în mod evident încrederea în vaccin trebuie construită, nu trebuie impusă.

Aşa că eu sunt convins că această discuţie legată de obligativitate, cel puţin dacă discutăm de aceste vaccinuri noi, nu este actuală. S-au făcut sondaje, a făcut şi OMS inclusiv pentru România. Un institut al Academiei Române a făcut tot aşa, un studiu, şi în general acceptabilitatea pentru acest vaccin e în jur de 50% din populaţie. Important este ca prin vaccinarea medicilor, a categoriilor la risc, încrederea în vaccin să crească, dar aceasta e condiţionată de o foarte bună campanie de informare a populaţiei care trebuie să fie sinceră, trebuie să fie transparentă, trebuie să fie profesionist făcută şi atunci sigur că dacă oamenii văd că aceia care au primit vaccinul nu au probleme, nu au dezvoltat reacţii adverse, devin protejaţi în faţa bolii, cu siguranţă vor avea şi ei încredere să se vaccineze". Totodată, el a subliniat că până acum tot ce se cunoaşte despre aceste vaccinuri anti-COVID sunt declaraţiile companiilor farmaceutice producătoare şi trebuie aşteptată autorizarea de către Agenţia Europeană a Medicamentului pentru a avea date complete cu privire la campania de vaccinare care trebuie făcută. Rafila susţine că trebuie înţeles că vaccinul anti-COVID nu va fi unul obişnuit, care se face la medicul de familie, ci va necesita centre speciale deoarece e vorba despre doze de vaccinuri foarte sensibile la variaţii de temperatură şi care implică să fie păstrate în condiţii speciale de temperatură. După cum se poate observa, discursul medicului candidat Rafila nu pare a fi menit să sporească încrederea populaţiei în vaccin, ci conţine o doză consistentă de prudenţă.

Peste 38% dintre respondenţii unui sondaj au declarat că nu s-ar vaccina împotriva COVID-19 dacă un astfel de tratament ar fi disponibil în perioada următoare. Sondajul a fost efectuat în perioada 25 septembrie - 16 octombrie, de către Centrul de Cercetări Sociologice Larics (CCSL), în parteneriat cu Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) şi cu Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale (ISPRI), sub egida Secţiei de Ştiinţe Medicale a Academiei Române. Astfel, 38,6% dintre respondenţi au precizat că ar refuza să se vaccineze dacă ar exista un vaccin împotriva COVID-19. Un procent de 30% au declarat că ar aştepta o perioadă şi s-ar vaccina doar dacă ar auzi că persoanele care şi-au administrat un astfel de tratament nu au avut probleme. 21,8% au afirmat că s-ar vaccina, iar 8% au spus că ar accepta doar dacă li s-ar explica mai multe despre acest tratament. Nu trebuie neglijat nici faptul că şi neîncrederea se bazează pe fapte concrete. În cazul vaccinului dezvoltat de AstraZeneca: pe 6 septembrie, compania a fost nevoită să întrerupă testele clinice din SUA, din cauza îmbolnăvirii grave a unuia dintre subiecţi, acesta dezvoltând oafecţiune neurologică gravă. Testele au fost reluate abia după aproape două luni, când guvernul american a dat undă verde companiei. Astfel de accidente nefericite sunt speculate pe plan local de politicieni care vor să profite electoral din scepticismul legat de vaccinare al unora dintre votanţi.

De altfel, acesta nu este primul episod când pe reţelele de socializare apar puternice campanii anti-vaccinare, în precedentele cazuri efectele fiind dezastruoase pentru foarte mulţi oameni. Anul trecut, un raport publicat de Comisia Europeană şi realizat de o echipă de oameni de ştiinţă conduşi de Heidi Larson, profesor şi director al Vaccine Confidence Project al London School of Hygiene & Tropical Medicine, a identificat tendinţe diferite ale încrederii în vaccinare, la nivelul statelor membre ale UE. Nivelul scăzut al încrederii publice în vaccinuri în Uniunea Europeană duce la scăderea ratelor de imunizare şi la creşterea numărului de epidemii. Conform raportului, epidemiile recente de rujeolă, cele mai numeroase cazuri produse în Uniunea Europeană din ultimii şapte ani, sunt un semn al impactului imediat al scăderii imunizării prin vaccinuri, iar guvernele ar trebui să intervină prompt pentru a creşte informarea şi încrederea.

10.000.000 de doze pentru ţara noastră

Potrivit preşedintelui Iohannis, ţara noastră va primi 10 milioane de doze de vaccin anti-COVID-19: "România este parte a acordurilor încheiate de către Comisia Europeană pentru furnizarea de vaccinuri anti-COVID-19 atunci când acestea vor fi disponibile urmând ca ţării noastre să îi revină o alocare de peste 10 milioane de doze de vaccin. Din cauza cererii extrem de ridicate la nivel mondial şi a capacităţii, totuşi, destul de reduse de producţie, vaccinul va ajunge în ţările europene în mod etapizat. Pentru România, ne aşteptăm ca prima tranşă primită să ajungă sunt cel mai favorabil scenariu în primul trimestru al anului viitor". Acesta a subliniat că în bază convenţiilor făcute în Uniunea Europeană, toate statele europene vor primi în acelaşi timp aceste traşe de vaccin. Klaus Iohannis a precizat că primii care vor fi vaccinaţi sunt lucrătorii din sănătate.

Expert: "injecţia" nu va eradica boala

Anthony Fauci, un celbru epidemiolog în SUA, a declarat că un vaccin pentru Covid-19 este la orizont, dar a avertizat că acesta ar putea fi insuficient pentru a contribui la eradicarea bolii. Vorbind la un webinar găzduit de institutul de cercetări Chatham House, cel mai important expert în boli infecţioase din Statele Unite a respins ideea că oamenii ar putea deveni delăsători în urma progresului în asigurarea unui vaccin eficace pentru noul coronavirus: "Cred opusul...chiar cred. Cavaleria vine, dar nu lăsaţi armele, continuaţi lupta, pentru că nu a ajuns încă. Ajutorul este pe drum, dar nu a sosit încă. (...) Mă îndoiesc că vom eradica această boală. Cred că avem nevoie de un plan, să o ţinem sub control cronic. Poate fi ceva care devine endemic, de care trebuie să ţinem seama. Sigur, nu va mai fi o pandemie pentru mult timp, pentru că vaccinurile vor schimba acest lucru". Expertul a făcut aceste afirmaţii la trei zile după că Pfizer şi BioNTech au anunţat că vaccinul lor candidat are o eficacitate de peste 90% în prevenirea infecţiilor cu noul coronavirus.

Bani pentru ţările sărace

Uniunea Europeană a anunţat, săptămâna trecută, că îşi majorează contribuţia către COVAX cu încă 100 milioane euro, sub formă de granturi, la 500 de milioane euro, pentru ca ţările cu venituri mici şi medii să aibă acces la vaccinuri împotriva COVID-19. Mecanismul COVAX urmăreşte achiziţionarea a 2 miliarde de doze până la sfârşitul anului 2021. Odată cu această nouă contribuţie, UE îşi intensifică în continuare investiţiile în sprijinul redresării mondiale. În cadrul ediţiei virtuale a Forumului pentru pace de la Paris, unde liderii mondiali şi organizaţiile internaţionale discută despre răspunsul global şi redresarea în urma pandemiei, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că în plină pandemie distrugătoare de COVID-19, este clar că redresarea la nivel mondial va fi posibilă numai dacă toţi cei care au nevoie de vaccinuri sigure şi eficace vor avea acces la acestea. Până în prezent, la mecanismul COVAX participă 184 de ţări, 92 dintre acestea fiind economii cu venituri mici şi medii, eligibile să aibă acces la vaccinuri împotriva COVID-19 prin intermediul angajamentului prealabil de achiziţie.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Încrederea populației în autorități este aproape de zero în urma masurile totalitare de tip China care au fost luate în pandemie peste tot pe glob. Așa că autoritățile vor fi nevoite să condiționeze libertăți umane firești de existența unui certificat de vaccinare, respectiv să nu se poată ieși din casă fără o hârtie care sa confirme că ești vaccinat. Acest lucru, cu siguranță se va întâmpla, vor fi tot felul de condiționări, mai mult sau mai puțin explicite, întrucât vorbim de un regim totalitar, fascist, sectar, care conduce lumea.

    1. Bai neica , daca tu apreciezi ca ai dreptul natural la o libertate absoluta , nestingherita de considerente sociale du-te dom'le pe o insula pustie si traieste cum vor muschii tai -ca de cap nu putem vorbi . De , vorba aia , nasc si in Romania talibani 1

      Bai neica , daca tu apreciezi ca ai dreptul natural la o libertate absoluta , nestingherita de considerente sociale du-te dom'le pe o insula pustie si traieste cum vor muschii tai -ca de cap nu putem vorbi . De , vorba aia , nasc si in Romania talibani 1

      bai neica , daca tu esti prost si vrei sa-ti bagi in vene otrava netestata , si apreciezi ca ai dreptul sa fii sclav , du-te tu intr-un lagar unde-ti place si nu mai trimite pe altii !

      Avem dreptul la libertate necondiționată, fără mistificarea din spatele pandemiei și a nenorociț ului de vaccin. Dacă poți pricepe asta bine, dacă nu ar trebui sa fiți târâti în judecata voi toți cei care ati ingurgita orice porcărie bine vinduta de publicitate făcută pt cie școliți ca tine. Este un vaccin care modifica genele proprii și asa cum alimentele modificate genetic sint interzise, asa trebuie și vaccinul asta interzis. Sau mai știi, unora ca tine chiar le-ar ameliora moștenirea genetica de slaba calitate

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb