Organizarea Festivalului Internaţional ''George Enescu'' şi alte evenimente, precum cele care vor avea loc cu ocazia exercitării de către România a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, se află în pericol, dacă bugetul pe 2019 va fi retrimis în Parlament, a afirmat, astăzi, ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, Valer-Daniel Breaz.
"Există această posibilitate. Gândiţi-vă, dacă bugetul, după ce se va întruni Curtea Constituţională, va fi retrimis în Parlament, vom lua toate procedurile. (...) Mi se pare un lucru total ilogic ca un buget, unde toate ministerele au beneficiat de sume semnificativ mai mari decât anul trecut, să fie întors şi să nu fie aprobat, bazat pe un PIB semnificativ mai mare decât PIB-ul anului 2018... Orice e posibil. Nu există nicio chestiune din punct de vedere al legislaţiei, respectiv din punct de vedere al întocmirii bugetului. Pur şi simplu este o răutate împotriva cetăţenilor acestor ţări", a spus Breaz, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul Muzeului Ţăranului Român, potrivit Agerpres.
El a explicat că ediţia din acest an a Festivalului "George Enescu" este una cu "un buget extrem de mare" unde "nu poţi să faci cheltuielile peste noapte".
"Sunt foarte mulţi artişti prezenţi. E vorba şi de alte lucruri: cazări, de organizări, de închirieri de săli de repetiţii şi alte lucruri. Există riscul, în funcţie de cât se întârzie cu bugetul, ca multe alte manifestări să poată fi blocate, nu doar festivalul Enescu. (...) Avem un cadru legislativ ce trebuie respectat în România şi trebuie să fim conştienţi, nu doar cei care suntem acum la guvernare şi ştim ce avem de făcut, ci şi cei care ne blochează, eu spun cu bună ştiinţă, pentru a nu putea să desfăşurăm aceste lucruri", a spus ministrul Culturii.
Valer-Daniel Breaz a explicat că, la ediţia 2019 a Festivalului Enescu, unul dintre cele mai prestigioase evenimente, un brand cultural de ţară, cu acoperire media internaţională (CNN, Euronews, BBC), sunt programate 84 de recitaluri şi concerte numai în sălile de concert din Bucureşti, la care îşi vor da concursul peste 2.500 de artişti din 50 de ţări. Festivalul, care va avea loc în Bucureşti şi în şapte oraşe din ţară, aduce, în medie, circa 20 mii de turişti străini în Bucureşti.
Potrivit ministrului, dacă bugetul, pe care l-a caracterizat drept "suficient de mare şi suficient de bine construit pe capitole", ar fi aprobat şi Curtea Constituţională nu va da curs cerinţelor preşedintelui, iar legea bugetului va fi promulgată, cel puţin până pe 10 martie, nu vor fi probleme cu Festivalul Enescu.
În cazul în care bugetul se va întoarce în Parlament vor fi probleme cu multe alte festivaluri de anul acesta, a mai spus Breaz.
Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale a prezentat, astăzi, priorităţile instituţiei pe care o conduce, care anul acesta a primit un buget de 1.006.225 mii lei. Acestea se referă la Programul Naţional de Restaurare a Monumentelor Istorice (40.000 mii lei); proiecte finanţate din fonduri externe rambursabile (30.000 mii lei): Opera Naţională Bucureşti, Muzeul George Enescu, Muzeul de Artă al României, Muzeul Kalinderu, Reabilitarea Sălii "Omnia" din Craiova şi a Sălii "Omnia" din Capitală, pentru realizarea sediului Centrului Naţional al Dansului, proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile (FEN) postaderare (300 mii lei); proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020 (102.804 mii lei); Festivalul George Eenscu (30.000 mii lei); fonduri pentru organizarea unor evenimente care vor avea loc cu ocazia exercitării de către România a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene (6.488 mii lei); programul "Festivaluri teatrale, muzicale, coregrafice şi cinematografice naţionale şi internaţionale (16.000 mii lei) etc.
Preşedintele Klaus Iohannis a trimis, vineri, Curţii Constituţionale a României (CCR) o sesizare de neconstituţionalitate asupra legii bugetului de stat pe anul 2019.