VALERIU TABĂRĂ: Suntem o ţară exportatoare de produse bio

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 1 iunie 2011

Suntem o ţară exportatoare de produse bio

România este o ţară exportatoare de produse bio, potrivit lui Valeriu Tabără, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Domnia sa ne-a spus că ţara noastră are o poziţie destul de bună în Europa, în ceea ce priveşte agricultura ecologică, 6% din toată agricultura noastră fiind de tip bio. Totodată, oficialul ne-a precizat că agricultura eco are o poziţie destul de bună în piaţă: "Cea mai mare parte din produsele bio merge către export, întrucât acestea nu au prins atât de bine pe piaţa internă".

Astfel, peste 90% din produsele bio, începând de la miere şi până la ulei, produse oleaginose şi fructe, sunt vândute în Europa, principalele destinaţii fiind Germania, Italia, Spania, Marea Britanie şi ţările nordice.

Dintre produsele româneşti ecologice, uleiul de rapiţă şi florea-soarelui, procesat, este la mare căutare, în special în Germania şi Italia. Exporturile noastre de produse bio au crescut, anul trecut, atingând nivelul record de 100 de milioane de euro.

România beneficiază, anual, de 3 milioane de euro din fonduri europene, pentru dezvoltarea agriculturii ecologice.

Întrucât ţara noastră s-a aliniat politicii comunitare orientate către promovarea unei agriculturi durabile, pentru a crea produse agroalimentare competitive cu cele de pe piaţa Uniunii Europene, au fost adoptate o serie de acte normative care reglementează cadrul organizatoric şi instituţional al produsele agroalimentare ecologice. Reprezentanţii ministerului Agriculturii susţin că România dispune de condiţii deosebite pentru dezvoltarea agriculturii ecologice, precum şi de o conjunctură favorabilă care ar putea motiva dezvoltarea acestei producţii.

În ultimii ani, a fost înregistrată o dinamică a acestuii sector. Potrivit datelor furnizate de ministerul de resort, din 2006 şi până în 2010, numărul operatorilor înregistraţi în agricultura bio a crescut de la 3.409 la 4.322, în timp ce suprafaţa totală cultivată în sistem eco a cunoscut o evoluţie pozitivă, de la 143.194 de hectare la 260.000 de hectare.

Cea mai mare creştere a avut-o sectorul plantelor cerealiere, care deţine cea mai mare pondere din totalul producţiei ecologice, respectiv de 34,49%. Acesta este urmat de colectarea de floră spontană (31,32%), oleaginoase şi proteice (17,66%), păşuni şi plante furajere (14,90%), vii şi livezi (1,26%) şi legume (0,3%).

Numărul animalelor crescute în sistem ecologic s-a mărit semnificativ după 2005, în acest caz cea mai mare pondere având-o ovinele şi caprinele (42.000 de capete în 2010).

Datele Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) arată o dublare în ultimii patru ani a numărului procesatorilor de produse eco, de la 36, în 2006, la 84, anul acesta.

La nivel mondial, competiţia creşte pe piaţa produselor organice, care este în continuă schimbare, pentru că multe ţări au început să-şi valorifice potenţialul şi tradiţia în producţia sustenabilă. Temerile privind mediul înconjurător, sănătatea persoanelor, sănătatea animalelor şi ingineria genetică, au creat o nişă de piaţă pentru produsele organice, care se dezvoltă mult mai rapid decât orice alt sector agricol sau al vânzărilor de produse alimentare cu amănuntul.

"Knorr pentru bucătari", brand al "Unilever Food Solutions", foloseşte pentru produsele sale ingrediente de origine controlată, provenite din agricultura sustenabilă. Compania "Unilever" a investit 20 de milioane de euro pentru a obţine legume produse ecologic, în cadrul programului de agricultură sustenabilă - "Growing for the Future". "Unilever Food Solutions" este prezent şi în ţara noastră prin produsele sale.

"Eco Ruralis" este o asociaţie de agricultori din Cluj-Napoca care practică agricultura ecologică şi tradiţională, având în componenţă 100 de familii de ţărani din judeţele Cluj, Alba, Sibiu, Mureş. Agricultura practicată de agricultorii reuniţi în această asociaţie presupune folosirea seminţelor tradiţionale, care sunt recuperate din zonele în care, încă, mai există, utilizarea chimicalelor în cantităţi foarte reduse sau deloc, precum şi folosirea unor suprafeţe reduse de teren şi diversitatea mare de culturi crescute şi de animale.

Produsele ecologice obţinute de cei o sută de agricultori sunt legume, cereale, plante medicinale, pomi fructiferi. Aceştia cresc, de asemenea, bivoliţe, capre, oi şi vaci. Agricultorii sunt producători de brânză, miere, pâine, ceaiuri, condimente, legume conservate, dulceţuri, sirop, uleiuri, muştar.

Circa 20 de membri ai Asociaţiei sunt certificaţi bio de organismele de certificare aprobate de Ministerul Mediului şi Dezvoltării Rurale.

Ferma Agricooltural de la Singureni este singura fermă ecologică din Giurgiu, cu o suprafaţă de 2.500 metri pătraţi, pe care sunt culturi de roşii, vinete, ardei şi varză. Proprietarul fermei estimează că producţia anuală de legume este de 10-15 tone/ 400 metri pătraţi, în solar.

Potrivit reprezentanţilor acestei ferme, "agricultura ecologică înseamnă să pui sămânţa în pământ şi să o laşi să crească, fără să-i adaugi stimulatori de creştere din categoria substanţelor chimice şi să reduci consumul de apă".

Problemele cu care se confruntă asociaţia sunt legate de piaţa de desfacere, produsele fiind greu de adus pe piaţă, în condiţiile în care produsele importate din Turcia sunt mai ieftine.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Aoleu nea Tabara tineti gura ca se prind nemtii ca e-coli a venit de la noi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb