Impactul crizei economice se manifestă din ce în ce mai agresiv în vânzările din industria IT, a arătat Valentin Negoiţă, preşedintele societăţii de colectare a deşeurilor electrice şi electronice, Eco Tic, în cadrul unei mese rotunde organizată, joi, la Palatul Parlamentului, pe tema schimbărilor legislative în managementul deşeurilor.
"Situaţia este extrem de gravă, în condiţiile în care vorbim despre o scădere drastică a vânzărilor în zona IT. În trimestrul IV al anului trecut, scăderea a fost de 40%, în timp ce datele relevate pentru primul trimestru din acest an arată scăderi la fel de semnificative, de până la 30%", a menţionat Negoiţă.
Potrivit altor participanţi la dezbatere, una dintre măsurile care se impun şi sunt menite să resusciteze, în perioadă de recesiune, domeniul IT din România este renunţarea la taxa de transport a deşeurilor compuse din echipamente reciclabile.
La rândul său, preşedintele Eco Tic a atenţionat că atitudinea populaţiei de a face pasul înapoi atunci când vine vorba despre reînnoirea aparaturilor electrocasnice şi electronice este de înţeles. "Una dintre cele mai benefice soluţii este sistemul buy-back, care a început să câştige teren în ultima vreme", a declarat Valentin Negoiţă.
Activitatea de colectare şi reciclare integrată a Deşeurilor Electrice şi Electronice (DEEE) a demarat în luna mai a anului 2007, după obţinerea licenţei de operare 001/2007 de către societatea Eco Tic. Ulterior, alte trei asociaţii colective ale producătorilor au primit licenţe de operare - Rorec, Recolamp şi Environ. Numai în prima jumătate a anului 2008, Eco Tic a colectat 1.586 tone de aparatură uzată, a achiziţionat şi amplasat 85 containere în puncte de colectare municipale, dar şi în cadrul marilor reţele de retail (Carrefour, Metro, Real, Practiker, Flanco, Altex).
Gestionarea integrată a DEEE este reglementată de Directiva europeană 96/2002 şi HG 448/2005. Începând cu anul 2007, cumpărătorul de echipamente IT, electronice sau electrocasnice plăteşte, pe lângă preţul aparatului achiziţionat şi TVA aferentă, şi o taxă vizibilă care ar putea urca până la 20 de euro.