VARUJAN PAMBUCCIAN: "Vreau un program naţional de 500 milioane euro pentru finanţarea start-up-urilor IT&C"

PETRE BARAC
Ziarul BURSA #Companii #IT / 28 ianuarie 2015

"Vreau un program naţional de 500 milioane euro pentru finanţarea start-up-urilor IT&C"

"Avem peste 1.000 de imprimante 3D în Bucureşti, iar piaţa este în creştere"

Start-up-urile din domeniul IT&C ar putea fi finanţate printr-un program naţional în valoare de 500 de milioane de euro, potrivit unui proiect al deputatului Varujan Pambuccian.

Domnia sa a precizat că, săptămâna viitoare, va prezenta draftul proiectului premierului Victor Ponta: "Sper ca programul meu pentru fabricaţie aditivă să fie finanţat la nivelul pe care l-am solicitat, respectiv 500 de milioane de euro în şase ani. Tehnologia fabricaţiei aditive înregistrează o tendinţă clară de creştere şi am început şi noi să avem imprimante 3D foarte performante".

Companiile şi persoanele fizice din ţara noastră care deţin astfel de imprimante au început deja să realizeze diferite produse pe care să le comercializeze ulterior, potrivit sursei citate.

Varujan Pambuccian susţine că, în Bucureşti, există peste 1.000 de imprimante 3D care sunt folosite în scopuri comerciale, multe dintre acestea servind sectorului medical sau bijutierilor: "Domeniul acesta este încă necunoscut publicului autohton, dar a început să se dezvolte foarte bine. E limpede că lumea merge în această direcţie şi trendul ni se potriveşte".

Bugetul general al programului prezentat de Varujan Pambuccian prevede 502,1 milioane de euro pentru finanţarea start-up-urilor tehnologice creative, respectiv 262,1 milioane euro pentru educaţie, 195 milioane euro pentru cercetare şi industrie şi alte 45 milioane euro pentru înfiinţarea unui Centru Naţional pentru Fabricaţie Aditivă (CNFA).

Deputatul Pambuccian a explicat: "Jumătate din bani doresc să îi investim în învăţământ, deoarece copiii de acum vor trăi cu siguranţă într-o lume diferită de fabricaţia clasică, una a imprimantelor 3D. Sper să aducem acest proiect până la capăt sau măcar până la nivelul unde am ajuns cu industria de IT şi comunicaţii în ultimii 20 de ani".

În industria de software am reuşit să creştem ca naţiune, dar a fost o creştere destul de nesănătoasă, riscantă, este de părere Varujan Pambuccian, care apreciază că avem foarte multe puţine produse IT pe care să le vindem la export.

"Totodată, la noi în ţară sunt foarte puţine start-up-uri tehnologice, în condiţiile în care ele sunt cheia pentru dezvoltarea industriei la nivelul următor", a menţionat domnul Pambuccian, arătând că trebuie să dezvoltăm industria de software, dar nu trebuie ignorat nici segmentul de hardware.

"Trebuie să stimulăm crearea produselor de proprietate intelectuală"

Totodată, deputatul susţine că autorităţile trebuie să stimuleze crearea produselor de proprietate intelectuală: "Trebuie să aducem elemente de noutate, dar o idee nouă nu este suficientă dacă nu dispui de atenţia necesară la momentul respectiv".

Varujan Pambuccian consideră că start-up-urile ar putea să apeleze la site-urile de crowd funding pentru o parte din finanţare, iar ulterior pot să solicite fonduri europene pentru finalizarea proiectelor. "Cred că trebuie să susţinem acest program naţional de fabricaţie aditivă pentru ca tot complexul naţional de IT şi comunicaţii să poată să crească în continuare", a subliniat domnul Pambuccian.

Pe de altă parte, deputatul spune că o eventuală directivă europeană pentru crowd funding ar produce un recul în dezvoltarea start-up-urilor.

"Nu înţeleg de ce trebuie să reglementăm un domeniu care funcţionează foarte bine", a conchis domnia sa.

Termenul "fabricaţie aditivă" reprezintă o metodă de fabricare a obiectelor prin adăugarea materialelor strat peste strat, iar obiectele sunt proiectate în format digital. Potrivit sursei citate, dispozitivele cel mai des utilizate în fabricaţia aditivă sunt grupate sub denumirea generică de "imprimante 3D".

În ţara noastră există câteva universităţi şi institute naţionale de cercetare-dezvoltare care au preocupări în domeniul fabricaţiei aditive, printre care Universitatea Politehnica din Bucureşti, Universitatea Tehnică din Cluj sau Institutul Naţional pentru Fizica Laserilor, Plasmei şi Radiaţiilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb