VASILE IUGA, PWC: "Companiile româneşti ar trebui să recâştige pieţe din Africa sub-sahariană"

C.I.
Ziarul BURSA #Companii / 13 august 2014

"Companiile româneşti ar trebui să recâştige pieţe din Africa sub-sahariană"

Africa sub-sahariană va avea cea mai mare forţă de muncă din lume şi va înregistra cel mai rapid ritm de creştere economică până în 2040, potrivit unui recent raport al PwC. Astfel, directorii generali ai companiilor din întreaga lume încep să recunoască din ce în ce mai mult potenţialul de dezvoltare al Africii sub-sahariene.

Multe dintre marile corporaţii multinaţionale sunt deja active în cel puţin unul dintre cele mai mari oraşe din regiune - Lagos, Kinshasa, Johannesburg. Economiştii PwC iau însă calcul şi alte 10 oraşe din regiune care ar putea oferi perspective atrăgătoare de creştere investitorilor străini. Se estimează că populaţia acestor oraşe se va dubla până în 2030, crescând cu aproximativ 32 de milioane de locuitori. Cele mai recente prognoze ale Naţiunilor Unite arată că, până în 2030, două dintre aceste oraşe, Dar es Salaam (Tanzania) şi Luanda (Angola), ar putea depăşi populaţia actuală a Londrei. Celelalte oraşe analizate în studiul PwC sunt Khartoum (Sudan), Abidjan (Cote d'Ivoire), Nairobi (Kenya), Kano (Nigeria), Dakar (Senegal), Ouagadougou (Burkina Faso), Addis Ababa (Etiopia) şi Ibadan (Nigeria).

Metropolele sunt punctele de acces preferate ale companiilor interesate de pătrunderea pe noi pieţe, pentru că permit o interacţiune mai strânsă cu clienţii într-un spaţiu geografic relativ restrâns şi gestionarea eficientă a costurilor de distribuţie.

Vasile Iuga, Country Managing Partner, PwC România, precizează: "PwC estimează că activitatea economică în aceste 10 oraşe va creşte cu aproximativ 140 de miliarde de dolari până în 2030. Această creştere este echivalentă cu PIB-ul actual al Ungariei. Companiile din România ar trebui să încerce să speculeze această oportunitate de creştere deosebită din Africa sub-sahariană, recâştigând pieţe pe care, din păcate, România le-a ignorat după 1989".

Există însă trei probleme care ar putea încetini ritmul de dezvoltare al regiunii, potrivit PwC. Acestea sunt aspecte cu care ţările din Africa sub-sahariană se confruntă de mai multe decenii, fără mari progrese: calitatea slabă a infrastructurii de transport (şosele, căi ferate), sistemele de educaţie inadecvate, incapacitatea politică, legislativă şi administrativă de a gestiona o economie din ce în ce mai mare şi mai complexă.

Vasile Iuga susţine că provocarea pentru decidenţii politici este să valorifice avantajul demografic al Africii pentru a genera creştere economică şi a depăşi aceste obstacole: "Istoria ne arată că acesta nu va fi un proces nici rapid, nici lin, a adăugat Vasile Iuga.

Investitorii pot contribui la rândul lor la dezvoltarea regiunii prin sprijinirea programelor de infrastructură şi educaţie.

OMS a aprobat folosirea unor tratamente neomologate în epidemia de Ebola

Comitetul de experţi reunit luni de OMS a aprobat folosirea unor tratamente neomologate în lupta împotriva febrei hemoragice Ebola, potrivit unui comunicat al organizaţiei publicat marţi. "În faţa circumstanţelor epidemiei şi sub rezerva îndeplinirii unor condiţii, comitetul a ajuns la un consens, apreciind că este etic să se ofere tratamente neomologate, ale căror eficienţă şi efecte secundare încă nu sunt cunoscute, ca tratament potenţial sau cu titlu preventiv", explică Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Comitetul a definit drept condiţii pentru folosirea acestor tratamente "o transparenţă absolută în privinţa îngrijirilor, un consimţământ informat, libertatea de alegere, confidenţialitatea, respectul faţă de persoane, păstrarea demnităţii şi implicarea comunităţilor". Experţii se referă la "obligaţia morală de a colecta şi partaja datele privind securitatea şi eficienţa acestor intervenţii" care trebuie să facă obiectul unei evaluări constante în vederea utilizării lor viitoare. Bilanţul febrei hemoragice Ebola care afectează Africa de Vest a depăşit pragul de 1.000 de morţi, cu 1.013 decese şi 1.848 de cazuri (confirmate, suspecte şi probabile), potrivit ultimului bilanţ al OMS luni seara, citat de Mediafax.

Înainte de anunţul privind aprobarea OMS, Statele Unite au promis să trimită în Liberia, una dintre ţările cele mai afectate de epidemie, un ser experimental, disponibil în cantităţi foarte mici, pentru tratarea medicilor liberieni infectaţi.

Acest ser a fost folosit pentru prima dată cu rezultate pozitive în cazul a doi americani infectaţi cu Ebola şi repatriaţi în Statele Unite. Liberia a înaintat o solicitare şi preşedintele Ellen Johnson Sirleaf a anunţat luni că acesta va fi trimisă în cursul săptămânii.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. ce fatza are asta! :))

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb