Organele de investigare a fraudelor ar trebui să îşi îndrepte atenţia spre distribuitori şi comercianţi şi mai puţin asupra producătorilor din panificaţie, este de părere Vasile Marin, preşedintele Asociaţie Naţionale a Industriilor de Morărit şi Panificaţie din România (Anamob), care susţine că 80% din evaziunea fiscală din sector se înregistrează pe lanţul distribuţie - comercializare.
Reacţia sa survine în urma verificărilor ce au avut loc, ieri, la 40 de firme de panificaţie din Bucureşti.
"Cred că există o rutină a organelor de anchetă, care preferă să verifice unităţile de producţie, pentru că anchetele sunt mai simple decât cele la magazine care vând şi multe alte alimente în afară de cele de panificaţie", ne-a spus reprezentantul Anamob.
Poliţiştii au inspectat, ieri, legalitatea înregistrărilor achiziţiilor de materii prime în evidenţele contabile, pentru realizarea produselor de panificaţie, precum şi a vânzărilor de produse finite efectuate. În urma acestor acţiuni, au fost întocmite 16 dosare penale, în care sunt cercetate 17 infracţiuni de evaziune fiscală; au fost aplicate 17 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de aproximativ 180.000 lei. Totodată, ca urmare a deficienţelor constatate, poliţiştii bucureşteni au indisponibilizat 5.000 kg făină, 1.200 franzele, 100 kg drojdie şi produse de patiserie. Prejudiciul estimat, până în prezent, este de peste 500.000 lei, potrivit lui Bogdan Ghebaur, purtător de cuvânt al Poliţiei Capitalei.
Domnia sa a precizat că Poliţia verifică dacă reprezentanţii societăţilor comerciale de panificaţie comit infracţiuni de evaziune fiscală, după ce, anul trecut, TVA la pâine a fost redusă de la 24% la 9%.
"La nivel naţional sunt circa 20.000 de unităţii care realizează produse de panificaţie. Prin urmare cred că cele 17 unităţi acuzate de evaziune fiscală reprezintă un procent foarte mic", a comentat Vasile Marin.
La rândul său, Aurel Popescu, preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase (Rompan), susţine că acţiunile de verificare ale autorităţilor în acest sector trebuie să continue coroborat cu menţinerea actualului TVA de 9%.
Săptămâna aceasta, ministrul Agriculturii Daniel Constantin a dat asigurări că TVA la produse de panificaţie nu va reveni la 24% indiferent de rezultatele analizei succesului măsurii.
Totodată premierul Victor Ponta a menţionat că de la 1 ianuarie 2015 ar putea fi redus TVA şi la fructe şi legume şi produse bio şi, ulterior, la carne. Pâinea, legumele şi fructele se regăsesc cel mai frecvent în coşul nostru de cumpărături, arată un studiu GFK dat publicităţii săptămâna aceasta.
Luna trecută, Patronatul Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase (Rompan) estima că reducerea TVA la pâine a determinat o creştere a producţiei fiscalizate cu 20% la pâine, iar 150.000 de tone de produse au fost fiscalizate în plus faţă de perioada anterioară măsurii. Principalul obiectiv rămâne, însă, reducerea cu 50% a evaziunii din acest sector, susţin reprezentanţii Rompan. Producţia totală de pâine din România este de 1,8 milioane tone/an, potrivit datelor Rompan. Guvernul a redus, pe 1 septembrie 2013, taxa pe valoare adăugată la făină şi pâine de la 24 la 9% ceea ce a atras o ieftinire de până la 12 procente a preţului la pâine, potrivit Rompan.