VICEPREŞEDINTELE COMISIEI EUROPENE, LA BUCUREŞTI:  "Eficientizarea este cea mai bună măsură împotriva sărăciei energetice"

Ziarul BURSA #Companii #Energie / 29 septembrie 2017

Eficienţa energetică este cea mai bună măsură în lupta împotriva sărăciei energetice şi va duce atât la reducerea facturilor, cât şi la protecţia mediului înconjurător, a declarat, ieri , Maros Sefcovic, vicepreşedintele Comisiei Europene, prezent la Bucureşti la reuniunea CESEC (Central and South Eastern Europe Gas Connectivity - Interconectarea în sectorul de gaze în Europa centrală şi de sud-est).

"Am discutat cu prim-ministrul (Mihai Tudose - n.r.) şi cu Toma (Toma Petcu, ministrul Energiei - n.r.) şi am fost de acord că eficienţa energetică este una dintre cele mai bune măsuri pentru a contracara sărăcia energetică. Dacă renovăm apartamentele, dacă reuşim să reducem facturile pentru clădirile municipale, pentru spitale, şcoli, teatre, ajutăm societatea şi ajutăm cetăţenii şi ajutăm în acelaşi timp şi mediul înconjurător", a spus oficialul european, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, ar trebui ca toate ţările noastre să înveţe cum să utilizeze banii din bugetul public, din bugetul Uniunii Europene, pe care să le adăugăm la sursele care vin din sectorul privat şi pe care să le canalizăm spre investiţii în proiecte de eficienţă energetică.

"Acum doi ani când am format comuniunea CESEC, ne-am angajat să nu aşteptăm megaproiecte, ci să luăm destinul nostru energetic mai mult în mâinile noastre şi să ne focusăm pe interconectare, pe lichiditatea pieţelor şi să avem acces la cel puţin trei surse de gaze pentru toate ţările. Cred că este un semnal foarte puternic pentru locuitorii acestor ţări care încă îşi amintesc ce s-a întâmplat în 2009 (când Rusia a oprit livrările de gaze spre Europa în mijlocul iernii - n.r.) şi să demonstrăm că împreună putem învinge vulnerabilităţile sistemului", a continuat vicepreşedintele Comisiei Europene.

La rândul său, Miguel Canete, comisarul european pentru Energie, de asemenea prezent la eveniment, a arătat că părţile vor semna un memorandum de înţelegere prin care aria de cooperare se va extinde şi la sectorul electricităţii.

"Reuniunea de astăzi (n.r. ieri) este crucială pentru CESEC, întrucât vom semna un memorandum de înţelegere care va lărgi aria de cooperare la piaţa de electricitate, surse regenerabile şi eficienţă energetică. Nu este doar un memorandum, ci conţine acţiuni concrete. Existenţa unei pieţe de electricitate din sud-estul Europei înseamnă coordonarea proiectelor de îmbunătăţire a reţelelor şi a acordurilor de trading între cele mai importante state membre UE din regiune. Pieţele nu se pot dezvolta în izolare. Funcţionarea pieţei include un cadru comun de reglementare", a subliniat comisarul pentru Energie.

Totodată, ministrul român de resort, Toma Petcu, a arătat în deschiderea reuniunii de ieri că fiecare ţară implicată în comunitatea CESEC va avea de câştigat.

"Am convingerea că promovarea cooperării regionale va duce la atingerea unui grad de stabilitate crescut pentru fiecare ţară implicată. Astfel, pentru România, iniţiativa privind Conectivitatea în Centrul şi Sud - Estul Europei în domeniul energiei reprezintă o oportunitate de a confirma demersurile întreprinse de ţara noastră în sectorul energetic, contribuind, totodată, la îndeplinirea dezideratelor Uniunii Energetice în asigurarea securităţii aprovizionării cu energie, într-un mediu concurenţial, transparent şi nediscriminatoriu, prin susţinerea dezvoltării cu prioritate a rutelor de transport care potenţează diversificarea surselor de energie", a afirmat Petcu.

Pentru accelerarea integrării pieţelor de gaze din Europa Centrală şi de Sud-Est şi pentru diversificarea surselor de alimentare cu gaze naturale, România, alături de Austria, Bulgaria, Croaţia, Grecia, Italia, Slovacia, Slovenia şi Ungaria, a iniţiat în februarie 2015 un grup de lucru sub titulatura CESEC (Central and South Eastern Europe Gas Connectivity Group). Acestui grup i s-au alăturat şase ţări partenere, respectiv, Albania, Bosnia-Herţegovina, Macedonia (FYROM), Republica Moldova, Serbia şi Ucraina. Scopul acestui grup este de a coordona eforturile de facilitare a realizării proiectelor trans-frontaliere şi trans-europene care să ducă la diversificarea surselor şi a rutelor de aprovizionare cu gaze naturale, precum şi armonizarea implementării regulilor care să faciliteze aceste proiecte.

Până în prezent, în anii 2015 şi 2016, au avut loc trei întâlniri la nivel ministerial, la Sofia, Zagreb şi Budapesta.

Vicepreşedintele CE despre rezultatele României în domeniul energiei regenerabile: "Puteţi ajuta ţările cu probleme".

Vicepreşedintele Comisiei Europene (CE) Maros Sefcovic, responsabil cu Uniunea Energetică, a afirmat miercuri, la Ploieşti, că România a realizat mari progrese în domeniul energiilor regenerabile, punctând că ţara noastră ar putea ajuta statele care întâmpină probleme din acest punct de vedere.

"Despre energia regenerabilă, ştiu că aţi avut propriile experienţe, că aţi trecut prin faze dificile (...), dar aţi realizat un progres minunat. Sunteţi una dintre puţinele ţări care şi-au atins targetul înainte de expirarea timpului. Cred că vă veţi putea folosi bunele rezultate (...) şi să ajutaţi sau să vindeţi succesul vostru acelor ţări care au probleme pentru a atinge standardele lui 2020. Cel mai important este că aţi dezvoltat tehnologia şi, dacă mă uit la ce potenţial aveţi în această regiune în ceea ce priveşte energia solară, eoliană, hidro sau biomasă, este impresionat. (...) Consider că ar trebui să conlucrăm înspre beneficiul ţării dumneavoastră, al regiunii dumneavoastră şi al întregii Uniuni Europene", a declarat oficialul CE.

Totodată, acesta a subliniat bogăţia României în resurse naturale, susţinând că ţara noastră trebuie să fie mai activă pe piaţa energetică. "De o importanţă extrem de mare este rolul pe care România îl poate avea în îmbunătăţirea situaţiei Europei de Sud-Est şi Centrale, pentru că ştim (...) că această regiune este cea mai vulnerabilă din Uniunea Europeană, dacă vorbim despre securitatea energetică", a mai spus vicepreşedintele CE.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb