Industria nucleară şi reactoarele 3 şi 4 există în mai toate scenariile Stategiei Energetice, cel puţin aşa arată modelarea noastră, a declarat, ieri, Victor Grigorescu, ministrul Energiei, în cadrul unei conferinţe.
Domnia sa a spus că acest segment energetic se găseşte în document şi pentru că autorităţile noastre au investit deja în aceste reactoare o sumă apreciabilă de bani, peste un miliard de euro cel puţin.
Ministrul a precizat: "Există deja infrastructură pentru care s-au plătit bani. Avem o raţiune pentru care, în mod particular, acest proiect are sens din punctul de vedere al decarbonizării".
Domnia sa a spus că energia nucleară este una dintre resursele din a căror exploatare ne întărim siguranţa energetică, explicând: "Avem un ciclu nuclear integrat, chiar dacă nu complet, cu o tehnologie nord-americană. Suntem singurii din regiune care avem această tehnologie şi această abilitate de a fi în continuare independenţi din acest punct de vedere".
Referitor la cărbune, Victor Grigorescu a spus că această resursă va rămâne importantă în mixul energetic românesc.
Acesta a menţionat: "Nu pentru că eu am dezvoltat, poate, în aceşti ani, o legătură particulară cu acest sector, este adevărat. Eu cred în cărbune ca unul dintre cei mai rezilienţi combustibili pe care îi avem la dispoziţie în momentul de faţă. În plus, evaluările arată că acest cărbune românesc va rămâne într-o cotă importantă, chiar dacă în 10-15 ani cărbunele îşi va redimensiona ponderea, acest lucru nu înseamnă dispariţia companiilor care produc energie din această resursă".
În prezent, cărbunele asigură circa 30% din producţia naţională de electricitate din România, prin intermediul complexurilor energetice Oltenia şi Hunedoara.