Sănătatea nu este posibilă fără medicamente, un tratament nu se poate face fără medicamente, conform domnului Iulian Trandafir, preşedintele Asociaţiei Distribuitorilor şi Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR), care susţine că "poate există alte forme de tratamente, dar la noi, tratamentul se bazează pe medicaţie".
În acest context, domnia sa aduce în atenţie apariţia crizelor medicamentelor: "În România, medicamentele sunt din ce în ce mai puţine şi apar tot mai multe crize. Cea mai recentă criză apărută în presă - pentru că sunt mult mai multe, care nu se cunosc - este cea referitoare la Euthyrox. Pun o întrebare retorică: de ce oare nu există în ţara noastră alţi producători de levotiroxină? Avem numai unul. Mai există unul, dar are o altă formă de prezentare, mai greu de administrat. Deşi această formă există, nu comandă nimeni aşa ceva, medicamentul stă în depozit"
• "Taxa clawback poate fi interpretată ca fiind antisocială"
Iulian Trandafir consideră că este necesară atât revizuirea politicii taxei clawback, cât şi regândirea metodologiei de calcul sau a politicii preţului medicamentului.
"Ar trebui ca acestea două să fie regândite împreună cu un buget aliniat nevoilor existente", spune domnia sa, adăugând: "Cred că taxa clawback poate fi interpretată ca fiind antisocială. În momentul în care se doreşte să ai cel mai mic preţ, se vine cu o taxă de clawback care, până în acest trimestru, a fost absolut impredictibilă. Când noi avem mii de produse delistate din motive comerciale, cred că într-adevăr este o taxă antisocială". Potrivit oficialului ADRFR, această taxă fost instituită cu vreo 8-10 ani în urmă, pe o perioadă determinată de timp, într-un moment de criză. "Acea perioadă limitată de timp s-a cam prelungit, ar fi cazul să se discute pe marginea eliminării acestei taxe pentru că este o parte din metodoloia de calcul al preţului", declară Iulian Trandafir, subliniind: "Baza de calcul a acestei taxe nu are o justificare pentru că este preţul de vânzare din farmacie, fără TVA. În esenţă, taxa a fost bună pentru bugetul de stat, dar îngrozitoare pentru pacient. Rezultatul aplicării sale nu a fost un acces mai facil al pacientului la tratament, ci din contră, o piedică".
Pe de altă parte, Iulian Trandafir consideră că serviciile de telemedicină ar trebui extinse.
"În perioada pandemiei de coronavirus, telemedicina a funcţionat în cazul consultaţiilor simple. Multe persoane cu boli cornice şi-au luat foarte uşor reţeta, fără să mai efectueze vizita la medic. Aceasta a fost transmisă în mod electronic, după care pacientul şi-a ridicat medicamentele de la farmacie", spune domnul Trandafir, concluzionând că telemedicina poate fi păstrată în continuare.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.06.2020, 15:19)
adevarat vorbesti mai nene
unde ai invatat ca ma uimesti
sa inteleg ca farmacologia a fost inventat de Creator
NU?
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.06.2020, 21:04)
daca o luam pe natural atunci omu' ramine fara obiect de munca, deci sa plecam capu' sa mincam a lor rahatu' si la mai mare fratioare !