"Restograf" - manifest împotriva restaurantelor bucureştene de proastă calitate
E.O.
Ziarul BURSA #Frăţia Vinului / 18 martie 2011
Proiectul "Restograf" a fost lansat ieri, în Bucureşti, şi urmăreşte educarea consumatorilor şi îmbunătăţirea serviciilor culinare oferite de unele restaurante din Capitală.
Potrivit lui George Butunoiu, una dintre cele opt persoane care au elaborat acest program şi fondatorul restaurantului "Heritage" din Bucureşti, "< Restograf.ro > este unul dintre instrumentele de lucru ale unui grup de reflecţie şi atitudine alcătuit din consumatori avizaţi, interesaţi de gastronomie nu doar ca act individual, hedonist, ci sub toate dimensiunile sale: socială, (inter)culturală, ştiinţifică, şi, dacă se va ivi prilejul, chiar şi politică. Apărăm interesele consumatorului obişnuit de act gastronomic în relaţia sa cu ceilalţi actori ai acestei interacţiuni sociale fundamentale - producătorii, prestatorii şi organizaţiile lor profesionale".
Domnia sa este de părere că, în România, "moştenirea şi potenţialul socio-cultural ale actului gastronomic sunt puţin folosite, calitatea produselor şi cea a serviciilor sunt prea des proaste, relaţiile dintre principalii actori (furnizori - prestatori - consumatori) sunt degradate şi tensionate, generaţiile tinere şi-au format reprezentări şi comportamente greu reconciliabile cu sistemul axiologic la care încă ne raportăm. Proiectul < Restograf > este manifestarea atitudinii noastre faţă de această stare de lucruri şi o contribuţie la îmbunătăţirea ei cu mijloacele pe care le avem la îndemână".
Pentru început, "armele" acestui grup de persoane care protestează împotriva preparatelor culinare de slabă calitate din unele reastaurante bucureştene sunt "critica acidă şi laudele reţinute de pe site", unde sunt pos-tate descrieri ale localurilor, topuri, articole, ştiri, comentarii, dezbateri.
În opinia lui George Butunoiu, "cele mai proaste restaurante din Capitală sunt cele cu bucătărie < tradiţională românească >. Patronii de restaurante şi bucătarii s-au învăţat să ne dea mai mult semipreparate sau chiar feluri luate de-a gata direct de pe rafturile pentru săraci ale supermarketurilor, iar bucureştenii s-au obişnuit să creadă că asta e normalitatea. Toţi străinii care mănâncă în Bucureşti pleacă cu impresia că aceasta este bucătăria românească".
Obiectivele generale ale proiectului "Restograf" sunt definirea, popularizarea şi încurajarea bunelor practici legate de produsul gastronomic, promovarea transparenţei în actul gastronomic public, încurajarea iniţiativelor culturale, educaţionale, ştiinţifice şi politice, precum şi iniţierea şi medierea dialogului social prin acţiuni specifice legate de gastronomie.
Crama "Săhăteni" s-a născut şi se dezvoltă din fonduri europene