ROBERTO DI FILIPPO - PRODUCĂTOR ITALIAN DE VIN ECOLOGIC: Vinul bio nu este mai scump decât cel normal
EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Frăţia Vinului / 18 martie 2011
Vinul produs în condiţii ecologice nu trebuie să aibă un preţ mai mare decât vinul normal, ne-a spus Roberto Di Filippo, producător italian de vinuri bio: "Un vin bio nu este mai scump decât un vin normal. Au fost nişte speculaţii pe marginea vinului ecologic. Era cotat la un preţ dublu sau triplu, însă vinul bio poate avea acelaşi preţ ca un vin normal, nu presupune costuri mai mari de producţie".
Domnia sa deţine 30 de hectare de vie în regiunea Umbria, din Italia şi produce anual 180.000 de litri de vin bio, fiind printre primii producători din zonă care au început să producă acest tip de vin.
"Pentru producerea unui vin bio nu trebuie folosit nimic sintetic, nicio substanţă chimică. Aceasta este regula fundamentală - toate substanţele trebuie să fie naturale. Noi am început în 1994, pe ideea de agricultură tradiţională, în vechea manieră. Astăzi s-a schimbat situaţia, UE cere să producem respectând ambientul, să producem alimente şi vinuri bune care nu fac rău sănătăţii. Agricultura biologică îndeplineşte acest lucru, dar nu prin agricultura tradiţională, ci printr-o agricultură modernă", ne-a explicat domnul Di Filippo. Domnia sa ne-a menţionat, de asemenea, că, în ultimul timp, cererea clienţilor se axează mai mult pe produse naturale, "cu identitate". Roberto Di Filippo consideră că "terenul nu trebuie să fie alimentat cu ceva anume pentru a produce mai mult, el trebuie să producă atât cât poate. Este o prostie să forţezi terenul să producă mai mult". Pentru fertilizarea pământului, producătorul din Italia utilizează produse organice, cum ar fi algele de mare, îngrăşăminte naturale de la animale sau produse folosite în industria alimentară. Un alt sistem în acest sens este "cultivarea anumitor plante la jumătatea viei, care ajută ca producţia să fie mai bună".
• Vin bio în Delta Dunării
Roberto Di Filippo produce vinuri bio şi în Delta Dunării. "Proiectul de la noi a fost demarat acum doi ani, când am început să explorăm zona. Am vizitat mai multe locaţii şi ne-am oprit la Deltă, pentru regiunea terasată şi pentru balta extrem de frumoasă", ne-a spus domnia sa. Situată în podgoria Sarica Niculiţel, din Somora, via este veche, fiind recondiţionată. Prima producţie de vin bio, de 30.000 de litri, a fost scoasă în 2010. "A fost o producţie mică, întrucât via fusese retăiată, iar noi am dorit să avem calitate mare, în detrimentul cantităţii. Tot ceea ce facem este ecologic", a precizat Roberto Di Filippo. În prezent, vinul se află în butoi, la învechire. Acesta va fi vândut mai mult la export, urmând să fie distribuit la clienţii pe care societatea "Di Filippo" îi are. "Distribuţia este deja stabilită - în Germania, Franţa, în Nordul Europei, în general, dar şi în Elveţia, SUA, Japonia, unde produsele bio sunt foarte apreciate. Vom avea şi nişte distribuitori în România", ne-a specificat producătorul de vinuri bio din Deltă, care consideră că, în timp, această licoare va avea un succes garantat.
Capacitatea de producţie este de 200.000 de sticle, dar aceasta urmează să fie mărită. Vinul va fi comercializat atât vrac, cât şi îmbuteliat şi va porni de la 6-7 euro sticla.
Valoarea investiţiei din Deltă începe de la 200.000 de euro şi va creşte în continuare, după cum ne-a precizat proprietarul afacerii: "De tehnologie şi de bani au nevoie cei care nu ştiu să facă vin, cei care ştiu să facă vin nu au nevoie de o tehnologie avansată şi de mulţi bani. Dacă ştii să faci această muncă, nu trebuie investiţii foarte mari, contează foarte mult experienţa".
Roberto Di Filippo s-a născut într-o familie de producători de vin, a copilărit în crama tatălui său şi a învăţat tot ce se poate învăţa despre această industrie, după cum ne-a povestit italianul, adăugând că un vin bun nu se face într-o generaţie, ci de la o generaţie în sus.
Crama "Săhăteni" s-a născut şi se dezvoltă din fonduri europene
"Restograf" - manifest împotriva restaurantelor bucureştene de proastă calitate