ZONE VITICOLE Circa 73.800 hectolitri - producţia de vin în Crişana şi Maramureş
EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Frăţia Vinului / 21 ianuarie 2011
Regiunea Viticolă a Crişanei şi Maramureşului reuneşte în jur de 2.650 de hectare de viţă de vie cultivată în sistem organizat, după cum ne-au precizat reprezentanţii Organizaţiei Naţionale Interprofesionale Vitivinicole (ONIV). Dintre acestea, circa 1.721 de hectare conţin soiuri albe de struguri, restul de aproape 927 de hectare fiind cultivate cu struguri de soi roşu. Producţia totală de vin în 2010 a fost de 73.837 de hectolitri.
Această regiune cuprinde patru podgorii - Miniş-Maderat, Diosig, Valea lui Mihai şi Silvaniei şi 13 centre viticole. Soiurile dominante sunt, în principal, cele pentru vinuri, mai importante fiind "Cadarca si Burgund" şi, în mai mică masură, pentru masă. Printre soiurile de vin se numără "Feteasca Albă, "Rieslingul Italian\", "Feteasca Regală, "Furmint\", "Pinot Gris", "Mustoasa de Maderat" şi "lordana".
Condiţii eco-climatice bune, pentru producerea vinurilor roşii, sunt întâlnite în sudul regiunii, mai ales la Miniş. Regiunea Viticolă a Crişanei şi Maramureşului produce şi vinuri spumante, în podgoria de la Şimleul Silvaniei şi, parţial, la Zalău şi Maderat.