George Niculescu şi Gabriel Andronache (preşedintele Directoratului CN Transelectrica) au fost votaţi, ieri, de plenul Parlamentului pentru ocuparea funcţiilor de preşedinte, respectiv vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie. George Niculescu a strâns 256 voturi pentru, 24 voturi contra şi va ocupa funcţia de preşedinte ANRE.
Pentru funcţia de vicepreşedinte al ANRE, au fost exprimate 283 de voturi, din care Gabriel Andronache a avut 263 voturi pentru şi 6 contra, restul fiind anulate, iar Zoltan Nagy-Bege a obţinut 6 voturi pentru şi 263 voturi împotrivă.
PSD şi PNL şi-au mobilizat toţi parlamentarii pentru votul respectiv, deoarece partenerul de coaliţie, UDMR, a anunţat că nu îşi va exercita dreptul de vot deoarece social-democraţii şi liberalii s-au înţeles pentru susţinerea lui Andronache pentru funcţia de vicepreşedinte al ANRE, în locul candidatului Zoltan Nagy Bege, care până ieri a fost vicepreşedinte al Autorităţii.
Senatorul Lorant Antal, UDMR, a precizat că poziţia formaţiunii sale cu privire la conducerea ANRE nu are legătură cu funcţionarea coaliţiei de guvernare.
"Vorbim punctual pe poziţia de vicepreşedinte în conducerea ANRE şi vorbim şi despre acea cutumă prin care UDMR a fost prezent. (...) Vorbim despre un specialist pe care mai ales presa a avut oportunitatea să comunice cu dumnealui în plină criză energetică şi care a avut o contribuţie extrem de importantă", a spus Lorant Antal.
Csoma Botond, liderul grupului parlamentar al UDMR de la Camera Deputaţilor, a declarat că Nagy-Bege Zoltan este un profesionist, "nu un politruc".
"La votul privind ANRE nu vom participa, pentru că noi credem că e o situaţie injustă. Am avut un om competent la ANRE, nu am propus un politruc, este un om profesionist şi în acelaşi timp şi curajos. În multe momente delicate nu a fugit ca alţii, a dat declaraţii, a discutat cu presa, cu opinia publică şi este şi un profesionist şi credem că locul lui ar fi fost acolo. Din acest motiv nu vom lua parte la acest vot", a spus Csoma Botond.
Întrebat dacă UDMR va cere un alt post în coaliţia de guvernare în locul celui de la ANRE, Csoma Botond a răspuns: "Nu vom cere niciun alt post, nu suntem vânători de funcţii şi recompense. Credem că Nagy-Bege Zoltan şi-a făcut treaba foarte bine, credem că locul lui ar fi fost în continuare acolo".
Înainte de a se trece la procedura de vot, preşedintele AUR, deputatul George Simion a spus: "E frică mare în coaliţie, i-aţi adunat pe toţi, inclusiv pe domnul Ciucă, pentru că vreţi să îl puneţi pe omul lui Virgil, omul OMV-ului preşedinte la ANRE. Noi avem o soluţie simplă: unde nu avem candidat, nu votăm. Eu pe omul lui Virgil nu îl votez. De ce să îl votez? Să ia 12.000 euro pe lună, adică 144.000 euro pe an? Vorbim despre numirea ca preşedinte ANRE a omului lui Virgil Popescu, a lui George Niculescu care are acţiuni la OMV Petrom pe care le va înstrăina după numirea în funcţie. Ca să nu existe dubii ce politică va face viitorul preşedinte al ANRE. Puterea lui Virgil Popescu în România continuă şi mă rog să se finalizeze aici sau cu guvernarea viitoare".
Fostul său coleg de partid, acum deputat neafiliat, Dumitru Focşa a afirmat că toată cariera politică a lui George Niculescu se bazează pe sponsorizările acordate PNL de către socrul acestuia, Nicolae Bucovală, unul dintre cei mai cunoscuţi investitori în turism de pe litoral.
Deputatul Cristina Prună (USR) a spus: "Văd o mobilizare generală la PSD şi PNL pentru a îşi numi oamenii de partid în funcţii bănoase la ANRE. Sfidaţi bunul simţ, pentru că vă sclipesc ochii atunci când ştiţi că o să vă numiţi oamenii pe salarii de peste 8000 euro pe lună, oameni cu cv-uri interesante, croite exact pe modelul oamenilor pe care vreţi să îi proptiţi în aceste funcţii. Sunt oameni precum cel care în momentul de faţă e secretar de stat la Energie şi care a trecut prin cinci consilii de administraţie. Cu asta vă prezentaţi în Parlament şi îi sfidaţi pe oamenii care se uită către ANRE pentru soluţii. Blestemul acestei ţări e că nu vă pasă de cei care muncesc în economia reală".
Faţă de declaraţiile de mai sus, senatorul neafiliat Diana Şoşoacă a arătat:
"Aici avem de-a face cu infracţiunile de trafic de influenţă şi abuz în serviciu. Conform dispoziţiilor legii 96/2006, conducerile celor două Camere ale Parlamentului trebuie să formuleze plângere penală împotriva celor care acum sunt pe lista de candidaţi la şefia ANRE, pentru că a reieşit infracţiunea de trafic de influenţă. Dacă nu faceţi dumneavoastră, atunci vă fac eu plângere penală".
În afara funcţiilor de conducere a ANRE, parlamentarii au ales ieri şi doi membri ai Comitetului de Reglementare din cadrul Autorităţii, fiind votaţi liberalul Sorin Bumb şi social-democrata Sulger Cornelia.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.04.2023, 11:33)
Lui Sosoaca cine-i face plangere penala pentru ca ne face de ras?
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.04.2023, 20:03)
E incredibil! Cel mai valoros om al ANRE și singurul communicator adevărat dl Nagy-Bege e îndepărtat! Sunt român dar așa ceva nu se face! Dispreț total!