"Vreau ca, până la sfârşitul anului, Loteria Română să devină independentă, să aibă propriul sistem de joc"

A CONSEMNAT ANCUŢA STANCIU
Ziarul BURSA #Companii #Gambling / 10 iulie 2017

"Vreau ca, până la sfârşitul anului, Loteria Română să devină independentă, să aibă propriul sistem de joc"

Interviu cu domnul Cezar Marius Pantea, directorul general al Loteriei Române

Cezar Marius Pantea a fost numit, în luna aprilie a acestui an, director general la Loteria Română, înlocuindu-l în funcţie pe Cătălin Cheşa. Avocat în Baroul Bucureşti, domnia sa a lucrat în cadrul ONJN (Oficiul Naţional al Jocurilor de Noroc), în perioada 2013-2015, ca director general al Direcţiei Generale de Autorizare Jocuri de Noroc. În prezent, predă la Academia de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza", din Capitală.

Domnia sa ne-a vorbit, în cadrul unui interviu, despre proiectele pe care le are la Loteria Română. Domnul Pantea nu a dorit să ne vorbeacă despre licitaţia pentru cele 2.181 de terminale loteristice, întrucât procesul este în desfăşurare.

Sorin Constantinescu, expert în combaterea criminalităţii economico-financiare în domeniul jocurilor de noroc şi fost consilier al Loteriei Române, a acuzat, recent, că echipamentele pe care Loteria Română le-a solicitat în cadrul acestei licitaţii au aceleaşi funcţii ca echipamentele deja existente în sediile companiei, instalate acum patru ani de firma Novomatic. Sorin Constantinescu mai spune că, chiar dacă echipamentele Novomatic nu ar fi fost compatibile, iar Loteria ar fi trebuit să achiziţioneze echipamentele, preţurile din acest contract sunt foarte mari.

Reporter:Care este principalul obiectiv pe care vi l-aţi propus când aţi preluat funcţia de director general al Loteriei Române?

Cezar Marius Pantea: Până la sfârşitul anului, vreau ca Loteria Română să devină independentă, sistemul loteristic naţional să fie independent.

Este binecunoscut faptul că anterioarele contracte cu grecii au fost, de-a lungul timpului subiect de dezbatere în mass-media şi nu numai, fiind considerate "păguboase" şi cred că acest lucru a afectat serios imaginea companiei.

Reporter:Mai există, în acest moment, în derulare vreun contract cu grecii?

Cezar Marius Pantea: În prezent, în Loteria Română nu mai sunt de la greci decât terminalele unde se joacă biletele loto. Acestea au o vechime de peste 24 de ani.

Reporter:Se mai poate juca pe ele?

Cezar Marius Pantea: În momentul acesta, terminalele se află în agenţiile loto şi le exploatăm, dar suntem cu inima strânsă pentru că atât hardware-ul, cât şi software-ul sunt îmbătrânite.

Acesta este motivul pentru care, anul acesta, avem în desfăşurare o licitaţie pentru partea de terminale şi pentru partea de sistem central, care să aparţină doar Loteriei Române. Am dezvoltat in-house, un software care urmează să ruleze pe aceste terminale şi care să gestioneze sistemul loteristic naţional.

Reporter:În acest moment, se află în desfăşurare o licitaţie pentru 2.181 de terminale loteristice, iar unii au făcut acuzaţii grave cu privire la această licitaţie.

Cezar Marius Pantea: Licitaţia este în desfăşurare. Acesta este motivul pentru care nu vă pot da detalii, însă vă asigur că procedura a decurs într-un mod complet transparent, cu respectarea prevederilor legale în vigoare. Procedura aleasă de Loteria Română a fost cea de licitaţie deschisă, desfăşurată on-line. Întreaga documentaţie de atribuire, inclusiv caietul de sarcini, a fost publicată în SEAP, pe site-ul www.e-licitaţie.ro, aceasta putând fi accesată şi descărcată gratuit de către toţi cei interesaţi.

După finalizarea acestor proceduri, vom organiza o conferinţă de presă pe acest subiect.

Reporter:În momentul acesta, cât este de independentă Loteria Română?

Cezar Marius Pantea: Pe partea de VLT (terminale de videoloterie), Loteria Română se află într-un contract 50/50 cu partenerii de la Novomatic, iar, pe partea de sistem loteristic, în prezent, suntem independenţi, dar suntem în urmă. În alt secol.

Vrem să rămânem independenţi, dar cu terminale şi software noi, începând din acest an.

Sperăm că, până la sfârşitul anului, să oferim posibilitatea jucătorilor noştri să joace la loto de pe telefonul mobil, de pe calculator sau tabletă.

Reporter:Care sunt proiectele pe care doriţi să le demaraţi la Loteria Română?

Cezar Marius Pantea: Îmi doresc ca Loteria Română să se întoarcă în viaţă cetăţii, în condiţiile în care regele Carol I a creat Loteria Naţională pentru a sprijini sănătatea, în special cea din mediul rural, pentru eradicarea unor epidemii care făceau ravagii la acea vreme, cu alte cuvinte, pentru a ajuta oamenii.

Avem foarte multe proiecte pentru acest an.

Deja, pe piaţă se află Lozul (i)VACANŢA, lansat în parteneriat cu Ministerul Turismului, pentru promovarea României ca destinaţie turistică. Acest loz este o invitaţie la vacanţă pentru toţi jucătorii cărora le place să călătorească prin România.

În curând, va apărea pe piaţă lozul "Fermierul", un proiect pe care l-am pornit cu cei de la Ministerul Agriculturii. Loteria Română va pune în joc pentru acest loz sume importante de bani, care să-i ajute pe fermierii care îşi încearcă norocul la loz să-şi cumpere cele necesare - sistem de irigaţii, solarii etc.

De asemenea, urmează să pornim, cât de curând, un proiect de ajutorare pentru copiii bolnavi de cancer.

Am discutat cu Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, doctorul Marian Burcea şi urmează să încheiem un protocol, în acest sens. Vom emite, probabil, un loz sau vom găsi o altă soluţie pentru strângerea de fonduri care să ajute partea de oncologie pediatrică.

În momentul de faţă, banii pe care îi are la dispoziţie Loteria Română pentru sponsorizări sunt foarte puţini, departe de a acoperi solicitările care vin spre noi, multe din ele cazuri medicale grave şi nu numai.

Loteria Română trebuie să întoarcă oamenilor bunăstare şi normalitate. Eu sper să facem acest lucru în următorii ani, fie că este vorba de sănătate, învăţământ, sport sau cultură.

Nu în ultimul rând, pentru acest an mai avem în proiect un loz pe care dorim să-l lansăm în parteneriat cu Fundaţia Nadia Comăneci, ca să ajutăm sportul, în special gimnastica. Banii din încasările de la lozul respectiv vor merge la fundaţia Nadiei Comăneci pentru renovarea şi dotarea sălilor de sport. Mai mult, vor fi identificaţi copii care au aptitudini la gimnastică dar care provin din familii cu posibilităţi financiare reduse şi, prin urmare, nu-şi pot permite să le asigure acestora echipamentul necesar, banii de transport, s.a. Practic, noi o să le oferim, prin Fundaţia Nadia Comăneci, o parte din bani, pentru toate aceste nevoi.

În altă ordine de idei, am iniţiat un nou parteneriat cu Televiziunea Română. Vrem să introducem acum, în plină vacanţă de vară, o caravană a Televiziunii Publice şi Loteriei Române. Vom merge cu această caravană, în câteva oraşe importante din ţară, pe litoral, pentru a testa şi răsplăti fidelitatea jucătorilor noştri cu numeroase premii.

Sper că, de la 1 august, să introducem jocul Bila de 100.000 de lei. Pentru suma de 40 de bani care se plăteşte, în plus, la biletul Loto, fiecare participant va avea şansa să se numere printre cei şanse concurenţi (de fiecare dată alţii) care vor fi prezenţi, ediţie de ediţie, în platoul emisiunii "Lozul cel Mare", pentru a-şi încerca norocul, alegând de pe un panou cu numere de la 1 la 49, un număr favorit care le-ar putea aduce premii cuprinse între 5.000 şi 100.000 de lei.

Reporter:Aveţi în vedere majorarea valorii premiilor?

Cezar Marius Pantea: Da. Este primul lucru pe care l-am solicitat când am venit la Loterie, să identificăm soluţii de aşa manieră încât să oferim premii tentante, care să-i facă pe români să joace.

Reporter:Dar mai joacă cetăţenii la Loterie?

Cezar Marius Pantea: Este un adevăr faptul că a mai scăzut apetitul pentru jocurile Loteriei. Premiile nu sunt probabil pe măsura aşteptărilor jucătorilor, în condiţiile în care avem şi noi nişte încorsetări de ordin legislativ.

Loteria poate acorda premii importante doar în măsura în care veniturile pe care le face sunt mari.

Există câteva reglementări cu caracter de lege sau de ordonanţe care încurcă activitatea Loteriei şi care, sub o formă sau altă, trebuie modificate de urgenţă, în aşa fel încât să ne permită să ne dezvoltăm şi să ne modernizăm conform aşteptărilor jucătorilor.

Reporter:De câţi bani ar mai avea nevoie Loteria Română ca să fie "la nivel european"?

Cezar Marius Pantea: Loteria nu încasează niciun ban de la bugetul de stat, ci, dimpotrivă, dăm bani la buget.

Loteria Română are aproximativ 2000 de puncte de lucru, din care 1000 sunt mandatare şi aproximativ 900 sunt în proprietatea Loteriei - fie că sunt spaţii proprii sau închiriate.

Agenţiile noastre sunt foarte vechi, aspectul general fiind unul care chiar lasă de droit, în multe cazuri.

De aceea, ne-am propus ca, pe lângă dezvoltarea sistemului loteristic, să demarăm şi un rebranding pentru Loteria Română. Dorim ca agenţiile Loteriei să arate comparabil cu cele ale altor organizatori de jocuri de noroc, să fie dotate cu aer condiţionat, să putem oferi jucătorului un pahar de apă minerală, iar angajaţii noştri să aibă toate condiţiile pentru a-şi desfăşura activitatea.

Am făcut deja un prim pas în această direcţie şi am reuşit să facem măriri de salarii importante la Loteria Română.

Până anul trecut, din 2500 de angajaţi cât are Loteria, 2100 aveau salariul minim pe economie, adică 1200 de lei brut.

Începând cu anul acesta, lucrătorii noştri comerciali din agenţii au un salariu de 1700 de lei brut, la care se adaugă bonuri de masă de 300 de lei, sporuri pentru vechime între 5 şi 25%, plus 1450 de lei tichete de vacanţă.

Reporter:Intenţionaţi să faceţi restructurări sau angajări la Loteria Română?

Cezar Marius Pantea: Nu intenţionez să fac nici restructurări şi nici angajări.

Dacă ne uităm pe o situaţie a loteriilor naţionale din Europa, unele au 500 de angajaţi şi 15.000 de agenţii. Loteria Română este diferită şi din acest punct de vedere: are 2500 de angajaţi şi 2000 de agenţii.

Pe termen lung,vreau să găsesc o soluţie prin care o parte din angajaţii noştri care vor să evolueze şi să câştige mai bine din activitatea pe care o desfăşoară să poată să facă lucrul asta.

Reporter:Este un fel de sistem de franciză?

Cezar Marius Pantea: Se va numi în continuare contract de mandat fără niciun fel de problema.

Dacă într-o agenţie lucrează trei salariate care hotărăsc să devină mandatarele Loteriei, le voi pune la dispoziţie un business plan prin care le arăt care sunt avantajele acestei treceri de la salariat la mandatar.

Mi-ar plăcea ca cele 1000 de agenţii proprii pe care le avem să se transforme în agenţii mandatare.

În aceste condiţii, Loteria Română ar putea rămâne cu un aparat central de 400-500 de oameni care să se ocupe efectiv de marketing şi management.

Acum , însă, acesta este doar un deziderat personal care ar putea să prindă contur în următorii ani, numai dacă se va considera oportun.

Reporter:Are Loteria Română nevoie de majorare de capital?

Cezar Marius Pantea: Nu se pune problema în acest moment despre vreo majorare de capital, putem să ne gestionăm intern activitatea.

Reporter:Loteria şi Novo VLTech Solutions, care face parte din grupul Novomatic, au încheiat în 2013 un contract de parteneriat, prin care VLTech Solutions avea obligaţia să furnizeze 10.000 de terminale de videoloterie, iar Loteria Română are obligaţia să asigure spaţiile pentru amplasarea echipamentelor.

Contractul prevedea şi garantarea unui venit minim garantat în suma de 75 milioane de euro pentru Loteria Română, dacă cele 10.000 de terminale de videoloterie vor fi instalate şi operaţionale. De ce nu a pus la dispoziţie Loteria Română locaţii pentru amplasarea acestor terminale?

Cezar Marius Pantea: Loteria Română dispune, în prezent, de un număr de locaţii care permit instalarea a cel mult 6000 de VLT-uri. Preocuparea de a identifica soluţii, respectiv parteneriate, împreună cu Novomatic, astfel încât să ajungem la cele 10.000 de terminale, a existat şi a rămas una dintre priorităţile noastre.

De asemenea, am identificat şi am lansat parteneriate şi cu alte firme din domeniu, pentru alte produse loteristice.

De exemplu, în materie de vânzare de lozuri, Loteria Română a bătut recent palma cu Stanleybet, agenţie de pariuri importantă din ţară cu care avem un program pilot.

Ei au aproape 400 de agenţii şi au introdus în acest program pilot 50 de agenţii care cumpără, cu banii jos, de la Loteria Română lozuri în valoare de 50.000 de euro pe luna, pentru un program de 6 luni de zile. Având în vedere că plata se face imediat, discount-ul este important. De exemplu, la un proiect de 300.000 de euro, discount-ul pe care îl primeşte Stanley Bet de la Loteria Naţională este 20%. Este un procent pe care îl dăm tuturor mandatarilor.

Reporter:Consideraţi contractul cu Novomatic defavorabil Loteriei Române?

Cezar Marius Pantea: Contractul reprezintă voinţa părţilor. Este un contract echilibrat în care ambele părţi au de câştig.

Cred că, dacă există înţelegere din partea ambilor parteneri, vom găsi soluţii să ajungem la cele 10 mii de aparate pe care trebuie să le instalăm, să reuşim să depăşim anumite lucruri care nu sunt agreate de ambele părţi şi, când spun lucrul acesta, mă gândesc la suma de 2% pe care Loteria Română o încasează şi o virează către Ministerul Culturii.

Reporter:Vă mulţumesc!

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6879
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3062
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9723
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.4124

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb