Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat la începutul acestei săptămâni că răspândirea virusului Zika, transmis prin înţepătura ţânţarului Aedes aegypti, constituie "o urgenţă globală de sănătate publică" deoarece poate fi corelată cu creşterea numărului de nou-născuţi cu malformaţii congenitale înregistraţi în Brazilia, în ultimele luni. Practic cele mai pesimiste scenarii sunt confirmate oficial, în ultima lună înregistrându-se o adevărată explozie în ceea ce priveşte răspândirea acestui virus.
În urma reuniunii comitetului de urgenţă, directorul general al OMS, Margaret Chan, a declarat că este nevoie de un răspuns coordonat la nivel mondial pentru această problemă: "Membrii comitetului au fost de acord că această situaţie întruneşte condiţiile pentru a o declara o urgenţă globală de sănătate publică. Am acceptat acest sfat". Potrivit agenţiei Reuters, citată de Agerpres, OMS a primit recomandarea privind desemnarea virusului Zika drept o "urgenţă globală" din partea unui comitet de experţi independenţi, după criticile primite de agenţia ONU cu privire la ezitările de până acum pe teme similare. În urmă cu o săptămână OMS a apreciat că virusul Zika are o "propagare explozivă" şi că ar putea infecta un număr de trei până la patru milioane de persoane pe continentul american în cursul anului 2016. Autorităţile din Brazilia, ţara unde se înregistrează cele mai multe cazuri, le-a recomandat femeilor însărcinate să nu vină la Jocurile Olimpice, care vor avea loc în această vară la Rio de Janeiro, şi nici la celebrul Carnaval care are loc în această perioadă a anului.
Pe de altă parte, în Honduras s-a decretat stare de urgenţă naţională din cauza virusului Zika, după ce în ţară s-au înregistrat 3.700 de cazuri de contaminare în ultimele 45 de zile. Preşedintele Hondurasului, Juan Orlando Hernandez, a pus la dispoziţia Ministerului Sănătăţii 10 milioane de dolari pentru a lupta împotriva virusului şi a promis că va suplimenta fondurile dacă situaţia o impune. În Columbia , o altă ţară afectată din plin de acest virus, sunt aşteptate între 5.000 şi 6.000 noi cazuri de infectare cu virusul Zika pe săptămână, epidemia urmând să atingă vârful după jumătatea lunii martie.
Conform Reuters, un vaccin împotriva bolii provocate de virusul Zika, la care lucrează în prezent cercetători de la Universitatea din Pennsylvania, Universitatea Laval, grupul farmaceutic Inovio şi grupul sud-coreean GeneOne Life Science, ar putea să fie disponibil până la sfârşitul anului.