ZIUA ÎN CARE VIN PEŞTII Până când vor mai purta Statele Unite "povara" monedei de rezervă globale?

CĂLIN RECHEA
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 19 martie 2015

Până când vor mai purta Statele Unite "povara" monedei de rezervă globale?
CĂLIN RECHEA

"Defectarea" aliaţilor occidentali ai Statelor Unite şi îmbrăţisarea iniţiativei financiare a Chinei a creat unde serioase de şoc pe pieţele internaţionale. Acestea vor ajunge la suprafaţă mai târziu, dar poate că nu trebuie aşteptată lansarea efectivă a AIIB (Asian Infrastructure Investment Bank) pentru manifestarea fenomenului.

După confirmarea participării de către Germania, Franţa şi Italia, în urma surprizei anunţate de Marea Britanie săptămâna trecută, oficialii americani nu şi-au mai exprimat nemulţumirea pe canale diplomatice, ci au trecut la declaraţii publice.

În faţa unui comitet al Camerei Reprezentanţilor, Jacob Lew, Secretarul Trezoreriei SUA, a criticat decizia guvernelor europene şi a pus sub semnul întrebării "standardele anticorupţie" ale noii instituţii financiare, după cum scrie Wall Street Journal.

Dar oare nu este suficientă prezenţa Germaniei pentru asigurarea acestor standarde, precum şi a celor referitoare la protecţia mediului şi a drepturilor muncitorilor?

Sau autorităţile americane sunt îngrijorate cu privire la capacitatea Germaniei de a rezista în faţa "ofertelor" Chinei?

Adevăratul motiv este, bineînţeles, altul. "Credibilitatea şi influenţa noastră internaţională sunt ameninţate. Pentru a păstra rolul conducător în cadrul FMI, este necesară aprobarea acestor reforme. Alternativa este pierderea influenţei Statelor Unite şi a capacităţii noastre de a modela normele şi practicile internaţionale", a mai precizat Lew în faţa Comitetului pentru servicii financiare din Camera Reprezentanţilor.

În opinia sa, "Congresul subminează interesele economice şi de securitate ale SUA prin întârzierea aprobării unui acord vechi de cinci ani, care are ca scop reorganizarea FMI". În 2010, administraţia americană a aprobat cererea Chinei şi a altor ţări emergente pentru obţinerea unei influenţe mai mari în cadrul instituţiei financiare internaţionale, dar acordul încă mai aşteaptă ratificarea Congresului.

Chiar dacă legislativul american aprobă acum reorganizarea FMI, măsura este tardivă. "America, fie intenţionat sau din inepţie, a transformat AIIB într-un test al puterii diplomatice", scrie revista The Economist, iar "acesta s-a dovedit a fi un dezastru". Istoria marilor puteri ne demonstrează că eşecul în astfel de confruntări are un cost deosebit de ridicat.

Conform unei ştiri a agenţiei Xinhua, Luxemburg şi Elveţia iau în considerare, de asemenea, participarea la constituirea AIIB.

Dintre aliaţii din Asia-Pacific ai Statelor Unite, doar Japonia pare să excludă participarea la capitalul AIIB. În timp ce pentru Noua Zeelandă nici măcar nu s-a pus problema neparticipării, opiniile Coreei de Sud şi ale Australiei au cunoscut schimbări semnificative după anunţarea participării Marii Britanii, iar The Economist consideră drept inevitabilă acceptarea invitaţiei de la Beijing.

Graba ţărilor occidentale de a-şi arăta susţinerea pentru noul proiect al Chinei s-ar putea să nu impresioneze autorităţile chineze prea tare. Exemplul este oferit tot de Marea Britanie, a cărei cererea de aderare nu a fost primită cu entuziasm. Autorităţile de la Beijing au anunţat că vor comunica decizia finală înainte de sfârşitul lunii curente, "după consultări cu cele peste 20 de ţări care au semnat deja acordul", conform unui articol din Financial Times.

În opinia jurnalistului de la FT, acest răspuns rece "indică o greşeală de judecată cu privire la posibilele avantaje ale participării la formarea AIIB", pe fondul relaţiei istorice zbuciumate dintre cele două ţări, o istorie pe care Beijing-ul nu doreşte să o uite.

Din declaraţiile ministrului de finanţe George Osborne, motivaţia principală pare să fie "transformarea Londrei într-un centru financiar extern pentru China şi yuan".

Dacă în capitala Marii Britanii încă este aşteptat yuanul, la Moscova acesta se tranzacţionează deja tot mai mult. Un comunicat recent de pe site-ul Bursei de la Moscova anunţă lansarea tranzacţionării pentru contractele futures care au la bază perechea valutară CNY/RUB, pe fondul "creşterii substanţiale a tranzacţiilor în yuani şi a volumului compensărilor valutare dintre China şi Rusia".

Având în vedere ambiţiile Chinei, este greu de crezut că noua bancă va avea ca monedă principală de finanţare dolarul, mai ales că pieţele emergente din Asia se află, din nou, în pragul unei crize generate de consolidarea tendinţei de creştere a monedei americane.

În cadrul întâlnirilor de la Banca Indiei, Christine Lagarde, directorul executiv al FMI, a avertizat că "economiile emergente trebuie să se pregătească pentru impactul majorării dobânzilor din SUA", după cum scrie Financial Times.

Acesta poate fi mult mai mare decât în 2013, când s-au înregistrat ieşiri masive ale capitalului de pe pieţele emergente şi deprecieri semnificative ale monedelor naţionale, pe fondul semnalelor transmise atunci de Federal Reserve, cu privire la eventuala temperare a programului de relaxare cantitativă. Acum expunerile faţă de dolar au depăşit semnificativ nivelul din acea perioadă.

De la sfârşitul anului 2012, până în T3 2014, finanţările în dolari din afara economiei SUA au crescut cu 16,6%, până la 9,2 trilioane de dolari, conform datelor de la Bank for International Settlements. Din cele 9,2 trilioane de dolari, aproape 5 trilioane reprezintă valoarea creditelor bancare, iar 4,2 trilioane valoarea obligaţiunilor emise în moneda americană (vezi graficul).

De la începutul crizei financiare globale, creditul în dolari din afara economiei SUA a crescut cu 71,3%, iar cea mai mare parte a creşterii a avut loc în Asia. Datele de la BIS arată că datoriile în dolari ale companiilor chineze au crescut de cinci ori din 2008, până la 1,1 trilioane de dolari.

"Aprecierea dolarului pune presiune asupra bilanţurilor bancare, a firmelor şi a gospodăriilor care împrumută dolari, dar au active şi venituri în alte monede", a mai declarat directorul FMI.

Avertismentul de la FMI vine în contextul în care "lumea este mai dolarizată astăzi decât în orice altă perioadă şi se află, deci, la mila Federal Reserve", după cum scrie Ambrose Evans-Pritchard în The Telegraph. Bineînţeles că şi debitorii au vina lor, dar factorul determinant a fost politica de relaxare cantitativă şi dobândă zero a băncii centrale americane.

În ultima perioadă, mai mulţi conducători ai diviziilor regionale ale Federal Reserve s-au pronunţat pentru creşterea dobânzii de politică monetară, în ciuda efectelor pe care le-ar avea la nivelul economiilor emergente. Rămâne de văzut dacă Fed-ul va acţiona exclusiv pe baza indicatorilor economici interni.

Evans-Pritchard apreciază că "nimeni nu ar trebui să aştepte o amânare de această dată", iar "lumea trebuie să-şi primească pedeapsa". Din păcate, "pedeapsa" vine tocmai ca urmare a inundării pieţei globale cu dolari, iar "păcătoşii" nu pot fi separaţi chiar aşa de uşor de cei "virtuoşi".

După o nouă lovitură din partea Federal Reserve, ţările din Asia vor căuta şi mai mult să sprijine orice efort pentru construirea unei noi ordini financiare.

După ce a beneficiat masiv de pe urma rolului dolarului în arhitectura financiară globală, mai ales în ultimii 45 de ani, Statele Unite par să nu mai poată duce "povara" monedei de rezervă globale, iar China este acum mai mult decât doritoare să-i uşureze sarcina.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. dupa aberatiile din articolele anterioare legate de situatia geopolitica, in sfarsit un articol excelent. Bine, noroc cu AE-P...

    S-au chinuit multi din anii 70 incoace sa le ia americanilor povara de pe umeri. Nemtii au initiat moneda unica avand scopul precis de a detrona dolarul din pozitia de moneda de rezerva insa nu au avut puterea necesara. China are puterea de a detrona dolarul dar nu cred ca omenirii ii va fi mai bine atunci. Pentru tarile mici o lume tripolara, Dolar, Eur plus ce moneda de cont va aduce banca de investitii Asiatica va fi un pas inainte. PS. Nu am uitat DST-ul dar nu prea conteaza.

    1. geopolitic asta inseamna moartea brics, china lasa in urma brazilia, africa de sud si rusia si inceraca sa-si intareasca influenta economica in zona, DAR ca de obicei occidentalii in vor fura caimacul ,zic asta uitandu-ne la istoira chinei . este un puternic veicul de investitie si o buna oportunitate de a scoate bani si influenta economica la greu, daca am avea si noi ceva marunt am putea face o miscaree buna, dar stai!! noi dam banii pe "retrocedari" si "reparatii" morale ne luptam cu "caracatita " ponta-psd. cu "regimul basescu -pdl" cu "securistii lui iliescu" avem alte treburi pe care sa aruncam banii! suntem ocupati

      Noul centru economic de putere al lumii va fi ASIA-Pacific.

      China s-a saturat sa finanteze prin munca visul American si se considera capabila sa preia rolul de conducator al lumii. Cred ca evalueaza gresit si orientarea Chinei catre autoconsum trebuie sa gaseasca o tara terta dispusa sa produca in locul lor. Asta ar putea fi India?. Imi este groaza sa imi imaginez o lume in care Europa si America ar fi viori secundare iar Rusii ar sta pe margine. La scara istoriei, toate imperiile s-au stins mai devreme sau mai tarziu, Europa a predat Americii conducerea in anii 40, America o va preda Chinezilor dar asta nu inseamna neaparat progres.

    Ci eliminarea băncilor pro-americane (FMI, Banca Mondială, Banca de Dezvoltare Asiatică) din intermedierea creditor-debitor în Asia. Eu văd ca interes din partea Chinei să descarce prin propria bancă tonele de $ din rezerve către vecinii din Asia urmând ca roadele ce vin mai târziu să poată veni în orice monedă sau chiar în natură.

     

    După cum știți circuitul mărfurilor în economie, mărfurile din China se duc în SUA și în locul lor vin $ în trezorerie. Ce făcea China cu ei? Cumpăra titluri de stat americane, reinvestea prin Africa sau în US (cât era lăsată). Așa, găsește o metodă de a cumpăra influență în regiunea proprie. Cu cât mai mulți $ vin din US ca urmare a relațiilor bilaterale, ei nu se vor mai duce în titluri FED ci cu atât mai mare va fi umbrela chinezească din Asia. Resurse va avea cu grămada (dacă ne gândim la cele rusești), a devenit al treilea producător de armament din lume.

    1. ... ma gandesc ca al treilea razboi mondial "a fost" un razboi atipic prin faptul ca a fost castigat la inceput si acu-i vedem desfasurarea ... surpriza va fi aurul!!! dolarul, in forma actuala ca moneda de rezerva nu poate fi inlocuit dar nu aceasta este problema (si ma gandesc ca nici intentia)!!! dilema este: in ce masura restul lumii va mai accepta aceasta moneda virtuala (fiduciara nu mai e), caci azi dolarul seveste cu intietate algoritmilor, putin ramane oamenirii ... problema e vitala, pentru omenire: vrem bani s-ajute oameni sau vrem o lume a "masinii"?!? ... surpriza de la rasarit va fi "lumina" sau aurul pe intelesul tuturor - rezerva omenirii; bancnota va fi secundara ... va fi interesant un asemenea model, caci flexibilitatea va fi maxima iar aurul va da substanta, asa se-mpaca paradoxul, salvam ce-i vechi si sanatos si-adaugam ce este nou si util ... desigur, cineva ar spune: dar ce e nou in asta?! apoi, nimic nu-i nou sub Soare, doar oamenii sunt schimbatori ... PS: nu cred in bitcoin, inflatia (sau bubble-ul) sta in tehnologie - fiecare tranzactie "incarca" baza de date! azi nu se vede dar in timp se va vedea si din acest punct de vedere o vad ca: doar o alta schema speculativa; consider ca asemenea monede sunt bune si chiar recomandate pentru a finanta proiecte specifice - in acelasi fel cum servesc in jocurile pe calculator, monedele virtuale pot servi unor comunitati restranse - in timp si spatiu dar nici acest concept nu este nou - banii locai sau regionali au fost primii, noua este doar forma ce o-mbraca ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb