PRO AGRO, DESPRE LEGEA DE COMERCIALIZARE A PRODUSELOR AGRICOLE: "Cauza României, susţinută neadecvat la Bruxelles"

Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 25 noiembrie 2016

"Cauza României, susţinută neadecvat la Bruxelles"

Federaţia Pro Agro îşi exprimă îngrijorarea faţă de poziţia Comisiei Europene cu privire la modificările aduse Legii 321/2009 privind comercializarea produselor agricole, dar mai ales de modul în care factorii de decizie din România au ales să trateze acest subiect extrem de important, se arată într-o scrisoare deschisă transmisă ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, şi premierului Dacian Cioloş.

"Considerăm că susţinerea cauzei României a fost făcută neadecvat în raport cu efectul asupra producătorilor români şi că este necesară mobilizarea autorităţilor în vederea clarificării aspectelor indicate ca neconforme cu regulamentele UE. În acest sens, prin scrisoarea deschisă adresată domnului ministru al Agriculturii Achim Irimescu şi domnului Prim Ministru Dacian Cioloş, dorim să punctăm acele aspecte ce trebuie cât mai grabnic îndreptate, în aşa fel încât producătorii români să se apropie de statutul producătorilor din alte state membre UE", se arată în document, potrivit Agerpres.

De asemenea, Federaţia Pro Agro susţine că au existat presiuni şi s-a făcut lobby pentru modificarea Legii 150/2016 privind comercializarea produselor alimentare, iar ultimele ipoteze lansate "sunt de natură a ne îngrijora", având în vedere că există sincope mari de comunicare atât la nivel intern, cât şi în raport cu forul european în tratarea acestui subiect.

"Chiar dacă este un pas foarte mic, modificarea legislaţiei mai sus indicată este de natură să aplice în mod corespunzător, să echilibreze raportul între producătorii români de alimente şi marile magazine, grav afectate. Cu toate acestea, într-un mod netransparent şi profund incorect, au existat presiuni şi s-a făcut lobby pentru modificarea acestei legi, observând din ultimele declaraţii publice ale domnului ministru Achim Irimescu că aceste practici dau roade. Cum bine ştim, statul francez a demarat o acţiune în justiţie împotriva unei reţele comerciale pentru nerespectarea drepturilor producătorilor autohtoni, ori în România reţelele comerciale impun şi obţin de la producătorii români toate taxele şi serviciile interzise de Legea 321/2009 mascându-le acum în remize şi risturne", precizează Pro Agro.

În opinia reprezentanţilor federaţiei, România ar fi trebuit să aibă reprezentanţi specializaţi care să susţină clarificările transmise de Comisia Europeană.

"Corect ar fi fost ca MADR să pună la dispoziţia CE şi proiectul legislativ care reglementează lanţul scurt de aprovizionare astfel încât să se demonstreze că legislaţia care reglementează relaţiile comerciale între producători şi reţele nu urmăreşte sub nici o formă instituirea unor bariere în calea liberului acces la piaţă ci încearcă să reglementeze reducerea numărului de operatori în lanţul alimentar astfel încât consumatorii să aibă acces la produse proaspete şi profitul să fie împărţit cât mai echitabil pe filiera de produs. MADR nu a elaborat normele de aplicare, având până acum o întârziere de 5 luni. Suntem convinşi că multe din neclarităţi puteau fi clarificate în acest mod", se mai arată în document.

Nu în ultimul rând, reprezentanţii Pro Agro susţin că este necesar ca autorităţile din România să se asigure că intenţia legiuitorului român este percepută corect la Bruxelles.

"Este necesar să interveniţi în dialogul cu forul european, împreună cu experţi în domeniu, chiar şi cu factorul politic, şi să vă asiguraţi că intenţia legiuitorului român este percepută corect, respectiv conformă cu regulile aplicabile în spaţiul comunitar şi în deplina legalitate. Ca şi până acum, ne manifestăm disponibilitatea totală de a participa la discuţiile şi temele de lucru necesare în aşa fel încât poziţia României să fie înţeleasă şi acceptată, aşteptând de la dumneavoastră stabilirea unei întrevederi cu toţi factorii implicaţi", se precizează în scrisoarea deschisă a Federaţiei Pro Agro.

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, declara luni că România riscă o procedură de infringement, dacă nu va modifica prevederea din Legea privind comercializarea produselor alimentare, potrivit căreia marile magazine sunt obligate să expună la raft, în proporţie de 51%, produse româneşti provenite de pe lanţul scurt.

"Recent a venit de la Comisia Europeană o atenţionare de infringement pe prevederea legată de procentul de 51% produse româneşti provenite de pe lanţul scurt, inclusă în Legea 150/2016 ce modifică şi completează Legea 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare. În mod normal, există două soluţii: să renunţăm la acest procent de 51% sau să mai tergiversăm o perioadă", a afirmat Irimescu.

Potrivit articolului din Legea 150/2016, "comerciantul persoană juridică autorizată să desfăşoare activităţi de comercializare pentru produse alimentare are obligaţia ca, pentru categoriile carne, ouă, legume, fructe, miere de albine, produse lactate şi de panificaţie, să achiziţioneze aceste produse în proporţie de cel puţin 51% din volumul de marfă pe raft, corespunzător fiecărei categorii de produse alimentare, provenite din lanţul alimentar scurt, aşa cum este definit în conformitate cu legislaţia în vigoare".

Proiectul de Lege privind comercializarea produselor alimentare, potrivit căruia magazinele mari vor fi obligate să expună la raft 51% produse româneşti provenite de pe lanţul scurt, a fost aprobat la începutul lunii iunie de Camera Deputaţilor, ca for decizional, iar în luna iulie a fost promulgat de preşedintele Klaus Iohannis. Legea urmează să intre în vigoare la începutul lunii ianuarie 2017, iar Ministerul Agriculturii trebuie să emită până atunci normele metodologice de aplicare.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. trebuia ca Ciolos sa fi ramas la agricultura si sa faca treaba acolo, poate la asta s-ar fi priceput, nu la banci si credite si legislatie bancara. dar asa, vad ca si in agricultura este tributar celor puternici de afara, de la Bruxelles, sau de oriunde. sunteti un corupt , la fel cum sunt si astia din PSD sau PNL, doar ca va primiti banii din exterior

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb