România, Ungaria şi Austria vor semna, în luna septembrie, un acord trilateral pentru a pune bazelele pieţei regionale de energie. Adriean Videanu, ministrul Economiei, a declarat ieri, în cadrul unui forum organizat de Unimpresa, că acest acord urmăreşte crearea unui mediu de reglementare comun, pentru cele trei ţări, astfel încât să poată fi formată o piaţă regională pentru tranzacţionarea energiei electrice. Domnia sa a precizat că, deocamdată, nu s-a discutat despre modalitatea de organizare a acţionariatului.
În prezent, OPCOM implementează, la vecinii noştri unguri, sistemul de tranzacţionare zilnică a energiei electrice. Proiectul de piaţă regională a energiei a fost iniţiat de România pentru a avea sediul la Bucureşti. Pieţele centralizate de tranzacţionare a energiei au o vechime, în ţara noastră, de patru ani.
Adriean Videanu a mai spus, ieri, că printre priorităţile Ministerului Economiei se numără lansarea, până la sfârşitul anului, a proiectului celei de-a doua hidrocentrale pe Dunăre, a proiectului hidrocentralei de la Tarniţa de 1000 MW, dar şi identificarea locaţiei pentru cea de-a doua centrală nucleară. Ministrul Videanu a menţionat că, în două săptămâni, va fi finalizat şi cadrul legal privind reglementarea investiţiilor în energia regenerabilă, cu schemele de suport aferente. În prezent, există solicitări pentru realizarea a circa 18.000 MW, în special în centralele eoliene
1. eroare economica si interese
(mesaj trimis de SABO în data de 08.07.2009, 09:37)
avantaj austria si ceva marunti in unele conturi.
sa traiasca Romanii ca sa sustina 16 milioane de maghiari si austrieci si cateva mii de ...vajnici romani!!