Acord preliminar de livrare a gazelor între Rusia şi Ucraina

A.Z.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 29 septembrie 2014

Acord preliminar de livrare a gazelor între Rusia şi Ucraina

Actualizare 13:40 Naftogaz condiţionează un trazit normal al gazelor de revizuirea contractului cu Rusia

Ucraina nu poate garanta un tranzit neîntrerupt al livrărilor de gaze ruse pe teritoriul său în cazul în care nu va fi încheiat un nou acord privind tranzitul cu Federaţia Rusă, a declarat Andrei Kobolev, preşedintele Consiliului de administraţie al societăţii ucrainene de gaze Naftogaz Ukrainî, într-un interviu apărut luni în publicaţia germană Handelsblatt, citată de agenţia de presă ITAR-TASS.

"Avem nevoie urgent de un nou acord de tranzit, în caz contrar, nu putem garanta un tranzit (de gaze ruseşti) non-stop prin Ucraina", a afirmat acesta.

Statul ucrainean are nevoie de contracte de tranzit care ar fi încheiate între subsidiara Ukrtransgaz a companiei Naftogaz, compania de stat a Rusiei Gazprom şi Eustream, operatorul sistemului de transmisie de gaze care reprezintă interesele europene.

Semnarea unei noi completări la contractul dintre Gazprom şi Naftogaz (dacă toate părţile implicate în înţelegere sunt de acord asupra noilor termeni de furnizare) nu garantează un tranzit non-stop de gaze către Europa, deoarece Ucraina nu a pompat destule cantităţi de gaze naturale în depozitele subterane, a afirmat directorul Gazprom Alexey Miller. Şapte miliarde de metri cubi de gaze ar trebui pompate pentru a ajunge la un nivel comfortabil de 17 miliarde de metri cubi în această toamnă şi iarnă. Miller este convins că dacă va apărea un îngheţ aspru, Ucraina ar putea să preia gaze din rezervele ruseşti pentru Europa.

------

Rusia şi Ucraina au ajuns, vineri seară, la un acord preliminar privind livrarea gazelor naturale, după cum a anunţat comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger.

Potrivit rt.com, Ucraina va plăti Gazprom, până la finele lunii octombrie, două miliarde de dolari din datoria pentru gazele consumate. Alte 1,1 miliarde de dolari vor fi achitate de Ucraina până la finalul anului pentru a-şi stinge din datoria de 5,3 miliarde de dolari cumulată pentru gazele importate din Federaţia Rusă, conform sursei citate.

Acordul preliminar mai presupune, conform declaraţiilor lui Oettinger, ca Gazprom să reia livrările către Ucraina şi să trimită o cantitate de cel puţin 5 miliarde mc de gaze la un preţ de 385 de dolari/1.000 mc după ce primeşte prima tranşă din datorie, a precizat ministrul rus al energiei, Alexandre Novak. "Acest aspect depinde de acordul final", a mai spus domnia sa precizând că preţul de 385 dolari/1.000 mc este cu 100 de dolari /1.000 mc mai mic decât media pieţei. Acest preţ va fi valabil pentru următoarele şase luni.

Ucraina mai are opţiunea de a cumpăra încă 5 miliarde mc de gaze până la finele lunii martie, a mai declarat comisarul european pentru energie. O nouă rundă de negocieri este programată pentru finalul acestei săptămâni. Uninea Europeană şi Banca Mondială ar putea fi garanţi ai acestui acord, a subliniat Novak.

Ucraina are în depozite 15,5 miliarde mc de gaze, dar experţii estimează că are nevoie de încă 5 miliarde mc ca să treacă iarna cu bine.

Rusia ameninţă, din nou, cu sistarea gazelor către Europa

Contractele Gazprom cu clienţii europeni nu le permite acestora să revândă gazele ruseşti, a declarat ministrul rus al Energiei, Aleksandr Novak, într-un interviu acordat Handelsblatt, cu o zi înainte de întâlnirea pentru negocierea furnizării gazelor către Ucraina.

Oficialul rus a precizat: "Contractele de furnizare nu permit revânzarea gazelor ruseşti. Sperăm că partenerii europeni vor respecta acordurile. Numai aşa putem garanta livrări neîntrerupte către Europa".

O treime din gazul necesar Europei provine din Rusia şi este transportat, în mare parte, prin conductele ucrainene.

Rusia a sistat livrările de gaze către Ucraina în iunie, dar a continuat să îşi respecte contractele cu partenerii europeni.

Ungaria a suspendat livrările de gaze către Ucraina

Ungaria a suspendat livrările de gaze către Ucraina pe o perioadă nedeterminată, a anunţat, la finele săptămânii trecute, premierul ungar Viktor Orban, imediat după ce a securizat un nou contract cu Gazprom. Operatorul reţelei ungare de transport a gazelor, FGSZ a sistat livrările către Ucraina invocând necesitatea acoperirii unei cereri mai mari de pe piaţa internă.

Naftogaz, compania de petrol şi gaze controlate de statul ucrainean, a catalogat situaţia ca neaşteptată şi inexplicabilă.

Premierul ungur a precizat că înţelegerea cu Gazprom presupune majorarea livrărilor de gaze ruseşti pentru a umple depozitele Ungariei înaintea iernii. Rusia este singura sursă de gaze pentru Ungaria, căreia i-a livrat 6 miliarde mc de gaze în 2013.

Şi Polonia a fost forţată, la începutul lunii septembrie, să sisteze livrările de gaze către Ucraina, după ce Gazprom i-a redus din cantităţile contractate. Gazprom a negat că i-a diminuat cantităţile livrate, iar Polonia şi-a reluat exporturile către Ucraina.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb